Sider

lørdag den 11. juni 2011

Grønne former.


Efter forårets rhododendron er afblomstret, er der farvemæssigt kommet lidt mere ro over haven. Nu er det de grønne formklippede, geometriske figurer, der præger haven. Jeg skrev i mit seneste indlæg om min optagethed af kubismen og jeg tror bestemt at det netop er denne "ismes" dyrkelse af grundformerne, der har inspireret mig til at klippe planter i form.






Tiden for kubismen er 1907-14, hvor malere, billedhuggere og arkitekter var optaget af grundformerne.
Kunstnere som Picasso, Braque og Le Corbusier viser verden en hel ny kunstform, der bliver begyndelsen på modernismen. Le Corbusier, der ud over at være maler, også er arkitekt fører ideerne og formerne med over i arkitekturen, hvorved funktionalismen tager sin begyndelse. Senere fører hjemlige havearkitekter som G.N. Brandt og C. Th. Sørensen stærkt påvirket af tankerne og ideerne fra billedkunsten og arkitekturen over i havekunsten.



Haven er jo også arkitektur. Her har jeg leget med vedbend, der er blevet til en løvhytte, hvor vi søger ind når vi har behov for en siddeplads i skyggen.



                  De klippede former - her en taks - giver variation og ro i bedene.



           Den opstammede, paraplyformede lærk giver plads og lys til planterne i bunden.






De stenbelagte stier fører rundt til havens forskellige afdelinger, der alle er præget af glæden ved at klippe i form.









Indkørslens midterrabat med mange sten og tørketålende, lave planter som forskellige timiantyper, blågræsser, origanum o.a..


Den firkantede figur er en taks, der yderligere er flankeret af fire taks i hjørnerne.









Alpeenghavre, Helictotrichoen semperivirens står i disse dage i blomst og ser meget dekorativ ud samtidig med at det gør billedet let og luftigt.



Vores Kvan, Angelica archancelica blomstrer også nu - også den er dekorativ og det fine ved den er, at den selv kan finde ud af de runde skærme.



I dag, pinselørdag, havde vi besøg af Billund Havekreds. De var en hel busfuld, 47 medlemmer ialt, som dels var fra Billund, Grindsted, og Sdr.Omme. Jeg var i Billund Havekreds og holdt foredrag til deres geeneralforsamling i januar, hvorefter aftalen om besøget i dag kom i stand. Igen en flok hyggelige havefolk, der nu vandrede rundt blandt vores grønne former og oplevede dem ved selvsyn.



Helt uden farver var haven dog ikke. Valmuerne strålede i modlyset og var næsten lige så smukke som havde vi hejst dannebrog.



         Dronningebusken ved opkørslen stod og tog imod og viste sig fra sin smukkeste side.



                         Drama i tre akter - kuglen, keglen og terningen.



                 - Og under vore cotoneasterkugler finder man smukke blågrønne Hosta.



                      Forhaven er præget af mange klippede vækster.



                    En enkelt lille kugle, der markerer sig blandt andre grønne vækster.










Det kan være helt velgørende med nogle opadstræbende søjletaks, der farvemæssigt er en helt fin kontrast til den pilebladede pære til højre.



             - Og det er da også godt med noget firkantet op mod alle kuglerne.



               Et fuglebad i ny og næ er heller ikke at foragte. Det mener solsorten i hvert tilfælde.



Den småbladede elm, Ulmus "Jacqueline Hillier" er også klippet i form og rager godt op over omgivelserne.



             Den lille gran, Picea glauca "Alberta Globe" i sin zinkkrukke uden bund.



                        Kugler, kugler og atter kugler.








                             En klippet thuja i sit kar.









                             Grøn er vårens hæk.



                   Cryptomeria japonica i sit stenbed omgivet af timian og stenurt i bunden.



































                     Inger renser dagliljen for visne blomster før gæsternes ankomst.



Ud over kubismen har vi også hentet ideer og inspiration fra elementer i renæssancens- og barokkens haver.

13 kommentarer:

  1. Jeg er sikker på at jeres gæster har fået sig en stor oplevelse - og en masse inspiration med hjem. Hvor er det altså en smuk have.

    SvarSlet
  2. Det var hyggeligt at besøge jeres flotte have. Sjovt at se den i sin helhed, men bestemt også de mange, mange fine detaljer.

    Hilsen Vivik

    SvarSlet
  3. Sikke en oplevelse med alle de flotte former. Jeg ville ønske det var mig der havde været i haven idag.
    Må man spørge, hvor tit og hvornår/ofte klipper I buksbom når de nu er så flotte?

    kh
    Eva
    evigglade.blogspot.com

    SvarSlet
  4. Ja, det ville ikke have været tosset at være en af dem, der var på besøg. Jeg er sikker på, de har fået en fantastisk dejlig oplevelse i din skønne have.

    Og alle de klippede former give en utolig flot effekt. Jeg tænker, at det må kræve mange timers abejde at klippe det.

    God Pinse!

    SvarSlet
  5. Beautiful shades of green and the interesting shapes make each color a statement in their own right. There's a lot of beauty even in the absence of colorful flowers. This is a great photo essay.

    SvarSlet
  6. Så flott hage. Jeg er glad for at jeg kom på hagevisitt nå i kveld:) Sender deg en tur til min facebookside så andre kan se også. Siden finner du via min blogg!!

    SvarSlet
  7. Hej Jörn! Ni har verkligen många sköna former i er trädgård, tyckte mycket om bilden på de tre uppåtsträvande taxus med silverpäronet i bakgrunden - vackert!

    Först idag har jag börjat klippa mina buxbomar, det är lite senare här än i Danmark. Jag har många gånger undrat vad som döljer sig i topparna på buxbomen så här års, vita tunna och krulliga små maskar ser det ut som men de lever inte tror jag! Har du någon aning om vad det är?

    Ha det gott
    Åsa

    SvarSlet
  8. This garden looks so beautiful! I hope that one day I will be able to visit. But for now, I shall enjoy all your photographs. Thank you.

    SvarSlet
  9. Hej Åsa

    Jeg er ikke rigtig med på, hvad du ser i toppen på buksbom ved denne tid. Er det mon de små undselige blomster du mener?

    Kh Jørn

    SvarSlet
  10. Så vackert! När jag ser de perfekt formade kloten och kuberna i er trädgård undrar jag över hur jag någonsin ska våga sätta saxen i mina tre nyinköpta buxbomsplantor...
    Hälsningar från Eva

    SvarSlet
  11. Hej igen Jörn! Jag trodde att det var något "vanligt" för det har mina buxbommar haft både i den här trädgården och i den förra vi hade som låg 35 mil härifrån! Blommor är det inte..... utan toppbladen sluter sig som till en liten grotta och inuti detta hittar jag dessa små tunna vita luddtrådar som faller ut av sig själva när man skakar till busken. Kanske är det avföringen efter någon särskild insekt?! Det finns dock inte några bitmärken i bladen så buxbomen verkar inte ta skada. Har tittat i många trädgårdsböcker efter förklaring men har aldrig kommit på vad det är.

    Med vänliga hälsningar
    Åsa

    SvarSlet
  12. Hej Åsa

    Måske kan der være tale om spindemider, som du finder i dine buksbom. De kan ofte opstå hvis planterne har det for tørt. Jeg har vist ikke noget bedre bud på problemet.

    Kh Jørn

    SvarSlet