I denne uge har jeg siddet i sommerhuset og blandt andet kigget sommerens fotos igennem, som jeg har liggende på Picasa. Jeg har udvalgt nogle billeder, som jeg fanges ind af - billeder der fokuserer på detaljerne i haven.
Detalje føjes til detalje og indgår på et tidspunkt i havens helheder. Vi har i vores have tilstræbt at få mange detaljer, som vi igen har forsøgt ikke skulle forstyre, men glide naturligt ind i helhederne.
De der har fulgt min blog vil vide, at vores have rummer mange buksbom. På det sidste har vi oplevet et svampeangreb på en stor del af dem. Det begynder med områder med brune visne blade, hvorefter bladene falder af, og angrebet breder sig ret hurtig til hele busken.
Jeg har gravet en stor del af dem op, i håb om at det skulle stoppe, men nye buske viser sig ramt. På Agri Kirkegård, der ligger i Mols Bjerge, så vi at samtlige hække var ramt af sygdommen. Men samtidig så det ud til, at planterne var begyndt at skyde med nye skud. Er der mon nogen af jer der har erfaringer med problemet? Jeg holdt foredrag i Struer Havekreds i torsdags og stillede det samme spørgsmål til tilhørene, men ingen kendte åbenbart problemet på de kanter.
Regnen holder stadig de små hulsten fyldt op med vand. På vores ture langs stranden kigger vi stadig efter nye.
Her ses vores Hosta "June", medens den midt på sommeren stod strunk og fin. Den markerer sig godt med sin særegne køliggrønne farve.
En af vores små hyggelig vinbjergsnegle. Jeg ved ikke, hvor mange vi har. En dame, der var på besøg i sommer fortalte, at hun nummererede sine, så hun altid vidste, hvem af sine snegle hun traf på.
Hen over sommeren har jeg fotograferet forskellige udsnit af midterrabatten i vore opkørsel. Jeg synes, at de kan virke som små landskaber.
En enkelt lille græs kan have stor effekt på en plantesammenstilling. Bedenes kanter består af trykimprægneret træ, der foreløbig har hold i tyve år.
Den firkantede plante er en taks. Det er måske en af de planter vi skal til at satse på til erstatning af de angrebne buksbom. Planten med duskene er et ærtetræ, der også er klippet for at opnå denne lidt specielle effekt.
Motivet her har jeg vist flere gange. Det tilfredsstiller mit ønske om at skabe et harmonisk samspil mellem sten og planter.
Og igen, nu på den høje led. Rosen på vej op i træet hedder "Lykkefund". Kodeordet i vores have er "æstetik", vi tilstræber altid at det vi laver, skal være "pænt" at se på. Og lykkes det ikke i første omgang, laver vi det om.
Det betyder ikke, at vi ikke også kan værdsætte det spontane, det som haven selv "hjælper" med til kan opstå, men det skal stadig være os, der har fat i den lange ende. Vores holdning er stadig den, at jorden skal være dækket af plantevækst, hvorved tingene kommer til at stå tæt sammen - ganske som i naturen.
Lys og skygge skaber billedet - fremhæver eller slører de enkelte detaljer og skaber forandring medens lyset bevæger sig gennem haven.
Et kig ind i havens grønne rum, hvor lys og skygge hen over dagen anslår den skiftende stemning.
De runde bløde kugleflint med sine, sarte neutrale gråtoner anvender vi flere steder som en kontrast til havens andre farver.
Sten ved sten og så en lille vandpyt, der spejler himlen.
Haven har indre hække, der blandt andet anvendes til at opdele haven i rum, hvorved den bliver mere tydelig og overskuelig.
Også i forhaven findes lave indre hække, som ud over at give haven struktur også har til formål af støtte stauderne, så de ikke vælter når de er våde og det blæser.
Små detaljer kan rumme en hel verden af liv, farver, reflekser, lys, skygge, drømme og poesi - ret meget mere behøves vel ikke?
En flækket sten blev til en burger med løg.
Små olivenoliekander indgår i havens mikrokosmos.
Det er en skøn have i har, og det er virkelig lykkes for jer, at få flettet mange, mange fine detaljer ind i haven. Det er en fornøjelse at se :-)
SvarSletAng. buksbom har jeg læst og hørt om problemet, men har desværre ikke en løsning. Det er så ærgerligt, når man må til at fjerne planter, man holder af :-(
Her hos os har svampen endnu ikke invarderet planterne, men måske en god ide at satse mere på taks, som du skriver.
Vackra detaljer ni visar... er hamburgare är humoristisk i sin enkelhet! Buxbomssvampen C. buxicola finns även här i Sverige och många är drabbade. Jag vet inte vad som händer med sjuka plantor och deras eventuellt nya skott. Ska hålla ögon och öron öppna. På kyrkogårdarna i Malmö finns 20 mil med buxbomshäckar och mer eller mindre är alla döda eller angripna - en kulturhistorisk katastrof.
SvarSletEn bra ersättningsväxt för buxbom är den japanska järneken Ilex crenata som finns i olika namnsorter - 'Dark Green' är fin.
Ha det bra, Anna Vattenkanna
Endnu engang meget inspirerende billeder. Sjov burger :-) Jeg skal på starnden med ungerne her i ferien og lede efter hulsten.
SvarSletHej Jörn!
SvarSletJag har tänkt mycket på er underbara trädgård när jag nu sörjer över den nya buxbomsvampen. Tyvärr är det ingenting att göra efter att man blivit drabbad av svampen, de nya skotten är inget tecken på att plantan återhämtat sig.
Du behöver ta bort alla sjuka plantor. Svampen bor också i jorden under ca 5 år, så det bästa är att ta bort en del av det översta jordlagret under plantorna... Räkna med att alla dina plantor kommer att smittas... Det är en stor sorg för många, och ett stort kulturarv av gamla trädgårdar går förlorad.
Tack för titten, jag fastnade speciellt för de stenarna med vattenhål. Så enkelt och så vackert tillsmmans med små växter här och där!
Kram Hillevi
Hej Jorn. Jeg har samme problem med en af mine buksbom her i Milano, jeg har efterhaanden elimineret det halve af planten og hver gang haabet paa, at det nu ville stoppe, hvad det ikke ser ud til at ville, saa nu smider jeg planten ud! Foreloebig er de andre buksbom raske, mn det er godt nok aergerligt, at maatte smide store velvoksne planter ud.
SvarSletMen ja, saa kommer der jo fornyelse i haven.
Din have er altid skon at kigge paa og fuld af inspiration, glaeder mig altid til at se dine smukke billeder.
KH Jane
Den ser så naturlig ut din hage fastän du har skapat det mesta själv. Timjan och gräs över stenar, som små landskap. Jag tycker om kontrasten mellan det mjuka och hårda, både sten, träkanter och formklippt är ju hårda material men de framstår hos dig som mjuka. Att färger och former samklingar, blickfång, små söta installationer.. det måste ju göra att hagen känns spännande att gå i och att man alltid hittar något nytt. Eran hage är verkligen sån som jag drömmer om. Trist med den soppen, den har jag läst mycket om, så mycket vackert som blir borta.
SvarSletTack för en underbart inspirerande hagevandring :)
Hej Vivi
SvarSletTak for kommentaren. Ja, vore buksbom er jo en del af havens detaljer, så med den udvikling vi lige nu oplever, får vi travlt med at finde på nye.
Kh Jørn
Hej Anna Vattenkanna.
Tak for din kommentar. Ja, det er ikke mindre end en kulturhistorisk katastrofe med de hendøende buksbom. Når man tænker på de gamle anlæg, der ofte er flere hundrede år gamle, er det jo uopretteligt.
Kh. Jørn
Hej Gitte.
Tak for kommentaren. Jeg håber i finder en god strand med mange hulsten. Her på vores strand er der langt imellem at vi finder nogle. Held og lykke.
Kh. Jørn
Hej Hillevissan.
SvarSletTak for din kommentar. Efter det du fortæller er det jo dødsstødet for alle vore buksbom. Vi har netop satset meget på buksbom gennem årene og haft megen glæde af dem. Vi har langt over hundrede buksbom i alle mulige faconer, så nu må vi til at finde på noget andet.
Kh. Jørn
Hej Jane.
Tak for kommentaren. Du har ret, problemet med buksbom giver anledning til fornyelse i haven. Og det er normalt af det gode. Hos os bliver det nærmest som en revolution - i hvert tilfælde en stor udfordring til fornyelse af haven.
Kh. Jørn
Hej Mia.
Tak for din kommentar. Ja, vi tilstræber det naturlige samtidig med at vi prøver på at styre det. Det er dejligt at vide,at vi kan glæde og inspirere andre med fotos fra haven. Jeg holder både af have og foto - så på den måde går det op i en højere enhed.
Kh. Jørn
Skønne billeder igen, jeg har for længe siden printet billedet med de små vandpytte-sten ud, og hængt det op på min tavle, det er årets skønneste havepåfund. Håber ikke at buskbomsygen breder sig - jeg har læst om det på de svenske blogge - men vi er igang med at opfostre en buskbom-bænk a la Sissinghurst, og sygdom i planterne er meget uvelkomment.
SvarSletHej Sussi
SvarSletTak for kommentaren. Jeg synes, at det er sjovt, at mine vandpytte-sten hænger på din tavle.
Jeg er bange for at buksbom-sygen vil brede sig alvorligt og er begyndt at overveje taks-planter til erstatning.
Kh. Jørn
Tak for årets flotte billeder. Man ser tydeligt at der er æstetik i hele haven.
SvarSletJeg er ked at at høre om jeres buksbom problemer. Læste tidligere på året om sygdommen hos Trädgårdsflow. Måske kan du spørge Charlotte om hun har oplevet det. Jeg tror egentligt at hun blot skyndte sig at grave op og smide befængte planter ud.
Hejsa - super flot det hele!! Nedenunder det billed hvor du skriver noget om kanter med træ er der et billed med et opstammet træ, som har hængende grene - er det et opstammet ærtetræ eller? Det ser meget fint ud!! Smil Annette
SvarSletHej Eva.
SvarSletTak for din kommentar. Ja, de syge buksbom fylder ret meget i disse dage. Jeg var i et plantecenter i dag og købte et svampemiddel, som jeg vil prøve at sprøjte med. Her påstod man, at alle småbladede buksbom vil gå til og at mange producenter af buksbom i Holland, har måttet dreje nøglen af samme grund... ak-ak.
Hej Anette.
SvarSletTak for din kommentar og tak fordi du har valgt at følge min blog.
Ja, det pågældende træ du spørger til, er et ærtetræ som jeg har klippet lidt i. En dame, der var på besøg til vores åben have arrangement fortalte om, at sådan havde hun gjort ved sit ærtetræ, og nu får mit også en tur med saksen et par gange hver sommer.
Kh. Jørn