Sider

fredag den 14. september 2012

Små huse i haver.


Billedet her er fra Apotekerhaven i Den gamle By i Aarhus. Jeg har gennem årene samlet billeder af små lysthuse, pavilloner, og hvad disse små huse nu ellers har været anvendt til. Fælles for dem er at de er smukke, charmerende og ofte romantiske.

Jeg har undertiden benyttet billederne i nogle af mine foredrag, artikler, og på min blog og hjemmeside. Disse havehuse har et langt historisk forløb, der rækker helt frem til i dag, hvor disse små bygninger kan tilføre en have lidt af den romantik, som vel ellers hører en svunden tid til.




Fra Firenzes udkant: En pavillon i Italiensk renæssance udformet som et tempel fra antikken.





Dansk renæssance: Den bedst kendte ejer af Rosenholm er "Lærde Holger" Rosenkrandz, der levede fra 1577- 1642. Som ung var han et intellektuelt vidunderbarn og som voksen holdt han uofficiel skole for adelens og storkøbmændenes sønner i denne lille havebygning, der senere er blevet kaldt Jyllands første universitet.




Der er masser af geometri i en renæssancehave. Billedet er fra Historisk Botanisk Have ved Gåsetårnet i Vordingborg og er tegnet i 1920`ne af havearkitekten G. N. Brandt, der derved viste, hvordan en renæssancehave havde været udformet. Der går en tydelig midterakse ned gennem haven, og haven er helt symmetrisk, selv de fire pavilloner er indordnet i systemet. Forest har vi prydhaven, der skal imponere og skabe respekt og understrege ejerens magt og vælde. Bagerst findes nyttehaven med krydderurter og medicinske planter.




Det lille lystslot Liselund beliggende i Klinteskoven på Møn, var beregnet til sommerbolig, og er indbegrebet af alle de drømme om romantik, der herskede på den tid. Slottet er opført i en landlig nyklassicistisk stil 1792 og er bygget i bindingsværk, med søjler af træ og med stråtag. Bygherren er Antoine de la Calmette, og `slottet` var en kærlighedsgave til hans hustru Lisa. Parret var velorienteret om tidens havekunst, og ved hjælp af dygtige arkitekter og håndværkere fik de udformet anlægget. Til en romantisk have hørte både lysthuse og monumenter. Der blev udgravet kunstige søer og rislende bække og skabt broer, vandfald, bondehuse, ruiner m.m.. Alt sammen for at skabe illusionen om et jordisk paradis.



                    Lystslottet set fra bagsiden.




Kinesisk inspireret lysthus i haven ved Liselund. I 1700-tallet var man også stærkt interesseret i Kina, alt hvad der var kinesisk var simpelt hen højeste mode. Møblerne blev dekoreret med kinesiske motiver (kineserier), hvis man da ikke ligefrem impoterede orginale kinesiske lakarbejder. På det impoterede pocelæn kunne man opleve motiver af smukke landskabshaver med pavilloner, hvilket bevirkede, at man i Europa begyndte at nedlægge de klippede haver til fordel for landskabshaver som Liselund.




                            Fra haven ved Liselund.




På Ølandsmuseet i Faaborg kan man opleve et velbevaret købmandsmiljø fra 1700-tallet. I haven ligger en fin tepavillon fra omkring 1800 med udsigt til havnen.






                               Pavillonen set fra vejen.





           Smuk pavillon ved Valdemars Slot på Tåsinge.




            Hus til haveredskaber fra en Italiensk have.




                         Fra en have i Svejts.





                          Pavillon i norditaliensk have.




                              Fra Norditalien.       




Pavillon i haveanlæg beliggende over for Viborg Domkirke.



Fra Den gamle By I Aarhus.



Klassicistisk anlæg i en engelsk have.



En nutidig løsning på pavillon-spørgsmålet. Billedet er fra Haveselskabets Have på Frederiksberg.



En moderne pavillon, der blev opført i Det jyske Haveselskabs forevisningshave på Clausholm. Jeg tror vi er mange, som drager et dybt suk og savner haven, cafeen og butikken samt de mange arrangementer, der kunne opleves der.



Et kig ind i en idyllisk svensk have.



Den lille pavillon beliggende i landsbyen Øer er placeret på en høj, for at man kan få glæde af udsigten over markerne til Kattegat og øen Hjelm.



En haveejer i Rønde har skabt denne grønne og meget luftige pavillon, der består af lærketræer, som jo tåler en hård klipning, hvorved man opnår en tæt vækst.



I vor egen lille have har vi ikke fundet plads til nogen pavillon, men ved at placere havemøblerne mellem to blokke af bambus og et træ (askbladet løn, variegatum) som overstander opnås der en rumlig virkning.



I vores løvhytte af vedbend oplever vi ligeledes en rumlig virkning

9 kommentarer:

  1. Hej. Hvor ser de hyggelige ud de små havehuse. Der er rigtig meget inspiration. Jeg kan dog især godt lide jeres egne forsøg på rumlige virkninger. I er lykkedes ret godt!

    SvarSlet
  2. Fine små huse du viser her, de er lidt anderledes end min nye pavillion, men jeg er nu glad for den :o)

    SvarSlet
  3. Tak for turen rundt til forskellige havehuse :-)

    Der er nu noget fascinerende og dragende ved huse i haverne.

    SvarSlet
  4. Hej, ja sikken fine havehuset du har fundet!
    Kender du nogle fine i Málaga?
    Se mit på bloggen.
    Hilsen Pia

    SvarSlet
  5. Sikke en masse huse og hvor er der mange flotte. Tak for en god rundtur.

    SvarSlet
  6. Hej Jørn. Meget fin tur og mange smukke foto, der ligger jo mange år bag sådan en lille collage, det er skønt du har fundet dem frem til os. Lysthuse er er virkelig et godt haveelement som bringer os tættere på haven, måske især på denne tid af året hvor lidt beskyttelse ofte kan være påkrævet.
    Venligst
    Henrik

    SvarSlet
  7. Jeg synes at jeres løvhytte er skøn:)
    Som barn blev jeg betaget af et firkantet lysthus som lå i min moster og onkels have, som ung i et som ligger i G.N. Brandts have. Det er så skønt at kunne nyde haven fra et lille overdække uanset vejret og jeg har heldigvis også nu en pavillon i min egen have.

    SvarSlet
  8. Takk for titten og inspirasjon til havehuset!

    SvarSlet
  9. En dejlig rundtur både inde- og udenfor landets grænser. Jeg kan næsten fornemme den der hygge-hule-stemning som kommer i små rum. Når de så samtidig klæder haven går alt jo op i en højere enhed. :o)

    SvarSlet