Sider

søndag den 19. maj 2013

ÅBEN HAVE VED HEGNET.


Det ville være en underdrivelse at sige, at vi ikke har travlt. For som i mange andre haver er der meget at rette op på oven på vinterens mange skader. Men hos vi, der skal holde åben have, er der jo en deatline, hvortil vi gerne skulle nå at have haven i orden.
En overgang var vi lidt bekymrede for, om haven ville være langt nok fremme - om der simpelt hen ville være nok at se på til det åben have arrangement. Men da det endelig for alvor blev forår, og  varmen og regnen har sat skub i det hele, er haven ved at ligne sig selv, dog med lidt forsinkelse.Lungeurt, Pulmunaria officinalis `Sissinghurst White` lyser lige nu op med sine rent hvide blomster.Vi har megen glæde af de hævede bed, der blev til, da vi anlagde haven i sin nuværende form for snart tredive år siden.
Den lille gule torskemund er charmerende, og dukker op de mest utrolige steder i haven, men bliver aldrig besværlig ukrudt.En gang om året skraber jeg mellem stenene for ukrudt, og det foregår netop nu. Det er en temmelig stor omgang, og undervejs falder ordet idioti mig ind - men jeg sidder trods alt på en skammel og udfører arbejdet i mit eget tempo, alt i medens jeg lader tankerne flyve hid og did, og føler mig helt nede i nærkontakt med havens bund, hvor stiernes kanter og et lille stykke ind i bedene undertiden får en tur ved samme lejlighed. Når det hele er klaret og jeg ser resultatet, synes jeg, at det var umagen værd.


Ud over vores egen have vil der være åben have i fire haver mere i Silkeborg og omegn den 25.-26. maj, nemlig:

Anette og Ole Jepsen
Lundgårde 17,
Mausing 
8620 Kjellerup

Winni og Per Ibsen´s have "Bavns"
Balle Husevej 98,
8600 Silkeborg

Lindholt Landbohave,
Anebjergvej 29,
Linå,
8600 Silkeborg.

Ole Hede
Tjørnevej 10,
8600 Silkeborg
Der findes bede helt ned i miniformat.


Inger har gang i sit lille plantesalg.

I det tidlige forår præger spansk kørvel, også kaldet sødskærm, et af staudebedene. Egentlig har den selv fundet vej hertil via kompostlaget, som jeg hvert år strør ud. Vi gik med på ideen, da den dukkede op, for dels fylder stauderne ikke så meget på denne tid og dels er den jo ud over at være en krydderurt, også en smuk staude med sine hvide skærme, og endelig har den smukke bregnelignende blade.Ellers er det lige nu blomstrende Rhododendron, der præger haven - i forgrunden ses `Cunningham`s White`og i baggrunden den dejlige gulgrønne Acer shirasawanum `Aureum`, som netop i disse dag folder sine spæde blade ud, og aller bagerst anes den røde Acer palmatum `Bloodgood`.

Det er praktisk, at min medarbejder i haven også er min kone, som mener, at selve arbejdet bærer lønnen i sig selv.Hvert forår kan man glæde sig over det fine farvespil i den lille vårskærm.


Den lille Maj-Gøgeurt dukker hvert år troligt op, og forkynder, at det nu er forår.2 kommentarer:

 1. Smukke, smukke billeder! Ærgerligt, at jeg ikke har mulighed for at komme i weekenden. Jeg har længe ønsket at se jeres have, men måske får jeg mulighed for at komme næste gang, I holder åben have.

  solbakken1908.blogspot.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Susanne.
   Tak. Ja, det er da ærgerligt, men måske har du mulighed for et besøg den 15.-16. juni, hvor haven jo også er endnu længere fremme.
   Kh. Jørn

   Slet