Sider

søndag den 24. august 2014

Forandring og fornyelse.


Omkring 1990 stod denne ene, Junniperus squamata `Meyeri` på trillebøren og skulle egentlig kasseres, for den var  bar og vissen på den ene side, hvor den havde fået for lidt lys. I den situation kan man vælge at lege lidt med saksen og den blev således alt for spændende til at køre på lossepladsen.



Jeg har i alle årene siden, hvert år klippet de små kugler i form og glædet mig over den grågrønne farve og grenenes bark, der på den måde var kommet til syne.



Og årene gik - kuglerne blev større og større, for til sidst at vokse helt sammen. Den bulede struktur var sådan set spændende nok, men den var alligevel blevet for stor og kompakt til stedet, hvor den stod. Og forleden valgte jeg så at fælde den.



Det gav luft det pågældende sted. De klippde buksbom fik lov til at blive stående og indgik i den nye sammenhæng, hvor en gammel træbalje fik hovedrollen.



I baljen har vi samlet nogle af de helt små mini Hosta - eller Mouse, som de kaldes.



Der kan være mange af de små spændende planter på et lille areal. Vi havde kun et par stykker i forvejen, hvorfor vi i går besøgte Enemærkes Hostahave i Ringkøbing og anskaffede lidt supplement.
Samtidig fik vi forøget vores samling af små dværgtræer de såkaldte heksekoste, der slet ikke er til at stå for, og som er så let at finde plads til i vores lille have.



Her en lille røn, Sorbus pygmaea.



I et af trugene blev der plads til denne lille Acer platanoides `Novusch`.



Det lille stedsegrønne nåletræ er en Tsuga can. `Stewart`s Gem`.



Disse små træer harmonerer fint med granitstenene og der er virkelig plads til mange på et lille areal.






Vi har bevidst valgt at variere stiens bredde, at sætte kantstenene uregelmæssigt og visse steder tillade de pude- og tæppedannende planter at dække stenene og yderligere bredde sig ud i gangene for at skabe liv og naturlighed.



Inde i skovbunden har stenene også en funktion nemlig at bryde og skabe kontrast til de lette og bløde planter. Den lille storkenæb, Geranium `Rose Clair´, er dukket op mange steder i haven og uanset  hvor, falder den smukt og naturligt ind i omgivelserne.



Rose Clair er rigt blomstrende hen over sommeren, men omkring midten af juli tager jeg en hækkesaks og klipper de visne blomster af, hvorefter den fortsætter med blomstringen helt frem til den tid, hvor frosten sætter ind.









Som buket er Rose Clair holdbar at tage ind.

















Det er dejligt at vandre rundt i den regnvåde have og fornemme, hvordan planterne liver op og kommer til sig selv.



















































Også denne søndag havde vi besøg af en hel busfuld haveinteresserede mennesker nemlig fra Esbjerg Havekreds, som vi genbesøger den 17. september, hvor jeg skal holde mit foredrag `Den klippede have`i havekredsen.






Der var trænglsel på gangene i vores lille have.



Vi fik megen ros for vores have og folk sagde, at de følte sig inspireret og havde planer om at komme til mit foredrag for at høre nærmere om, hvordan haven er blevet til og om alle de andre haver jeg fortæller om.










2 kommentarer:

  1. Det var virkelig litt av en opplevelse å komme over denne flotte boggen. Helt utrolig flott å se. Det ene nydelige bildet etter det andre. Besøkende må ha storkost seg hos deg. Tusen takk.

    SvarSlet
  2. Hej Liv.
    Tak for den smukke beskrivelse af min blog. Ja, jeg tror folk koser sig i vores have.
    Kh. Jørn

    SvarSlet