lørdag den 23. januar 2016

Haveleg.


Når jeg i begyndelsen af februar skal til Bording / Engesvang Havekreds for at holde mit første foredrag i år, tror jeg, at det vil føles som en taknemlig opgave. For er der noget havefolk kan trænge til her midt i vinterens hjerte, er det nok til at se billeder af haver og i det hele taget at høre- og snakke om emnet. Og det er jo det mange haveinteresserede i denne tid samles om rundt i landets havekredse. Man begynder at se frem til en ny havesæson med alt, hvad det indebærer af nye ideer, der måske er dukket op i løbet af vinteren, planer om store ændringer eller bare dyrke haven i det stille forløb, som man plejer.

Ordet `havearbejde` lyder vidst ikke særlig lystbetonet. Egentlig mangler vi et ord på dansk, for det at gå i haven af lyst. Englænderne har ordet `gardening`, svenskerne taler om det at være `haveamatør`, og da ordet amatør jo kommer af det franske `amour`, vil det sige at gå i haven af  kærlighed til tingene. Jeg kan herefter kun komme i tanker om ordet `haveleg` til vi danskere, der lige nu længes efter at komme i gang derude.




 Ikke en uforpligtende leg, men en leg for alvor - det skal handle om oplevelse, at lave noget anderledes - at være kreativ, skabende og om at tilfredsstille æstetiske behov.



Det er spændende at sammensætte forskellige materialer, der på én eller anden måde klæ´r hinanden, og skaber sammenhæng mellem havens elementer.




I en periode blev der slæbt en mængde granitsten hjem i haven, og det har været en dejlig leg at kombinere sten og planter rundt i bedene,



`Installationen` her blev skabt for en del år siden med en møllesten som udgangspunkt, hullet i midten indbød til at plante en lille buksbom og det øvrige udviklede sig så derfra.



Men nogle år senere er buksbomkuglerne blevet større, og arrangementet har antaget et andet udtryk.



Sammensætningen i dette bed handler i al sin enkelthed om kontrasten mellem nogle bløde buksbomkugler og nogle hårde, skarpe sten. Overstanderen er en japansk Junniperus procombens, med sine nedhængende grene og i bunden en mosagtig Sedum, lydium, der breder sig mellem stenene.



Også i dette bed har tiden ændret på udseendet, idet overstanderne er udskiftet i takt med at at de blev for store. Her er der skiftet til en himalayaceder, Cedrus deodara.



I urtehavens hævede bede har der gennem årene været rig lejlighed til at boltre sig og bruge fantasien.






Ved brug af lave hække i buksbom og taks kan der skabes forskellige rum, der kan gøre haven mere overskuelig.



Inden for hækkene opstår små haver i haven.



 Nede i en skåret krukke kan en mini-have opstå.















Fra en artikel i `Haven`, hvor jeg i 1994 fortalte om ideen med at lave opstammede Cotoneaster-kugler.



I juni står de i fuld flor.



Fra en artikel i Alt Om Haven. Foto Christa Holm.









Når frodigheden er total.











































7 kommentarer:

  1. Her var det virkelig mange gode ideer for hagen. Jeg er enig i at hagearbeid nesten høres negativt ut, i hvert fall ganske slitsomt. Gardening er et fint ord - haging på norsk. Det kan gjerne fungere... Det blir nok ikke hagebesøk i Danmark for meg i sommer, men kanskje jeg skal prøve meg på hagebesøk i Norge i år. Det har jeg ikke vært med på. Ha en fin helg! Hilsen Anne-Kristin

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anne-Kristin
      Tak det glæder mig, at du fandt gode ideer. Haging, bruger I det ord på norsk? Ja, det er dejligt at komme ud og kigge haver.
      Kh. Jørn

      Slet
  2. Skægt med dine opstammede Cotoneasters i HAVEN i 1994, gad vide om det var dèr vi fik ideen i sin tid... det kan det sagtens have været. Vores visnede i toppen for nogen år siden, men nu har nye skud fra roden snart dannet nye acceptable kroner.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det lyder ret sandsynlig at det var fra artiklen I fik ideen til cotoneaster-kugler. Jeg tror jeg var den første, der var ude med dem. Men i kan selvfølgelig selv ha`fået ideen. Her har vi også været ude for, at en vinter har taget hårdt på kronerne, men de har altid forvundet det.
      Kh. Jørn

      Slet
  3. Flotte opstillinger og fryd for øjnene
    havde aldrig tænkt i Cotoneaster-kugler, men ideen er super da de jo blomstre smukt
    den ide tyvstjæler jeg fluks ;-)
    Iår skal din have ses ...........har jeg lovet mig selv

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ege
      Tak. Ja, vi har haft megen glæde af vores cotoneasterkugler, held og lykke med forsøget. I skal være velkommen til at kigge herned til sommer.
      Kh. Jørn

      Slet
  4. Es freut mich, dass ich diesen Blog entdeckt habe. Wunderschöne Gartenbilder mit vielen mir bekannten Pflanzen und Stauden.
    Liebe Grüße Edith

    SvarSlet