Oktober`s varme farver gør det til en af havens smukkeste måneder, fyldt med noget blussende, ulmende og glødende i al sit forfald. Det er som en sidste kraftanstrengelse - som en naturens 'visdom', der ved, hvor det bærer hen.
Der er tyst herude, der er ikke mange pip fra fuglene, men ellers er der jo masser af sanseoplevelser - først og fremmest det visuelle som former, farver og strukturer. Det dufter dejligt krydret fra de nedfaldne blade, som rasler hyggeligt når vi går rundt på stierne. Vi kan stadig sætte os for en stund og nyde det milde oktober-vejr, medens vi reflekterer over alt det som sker omkring os herude.
De nedfaldne blade får lov at blive liggende, hvor de falder, og kan lune omkring urternes rødder, samtidig med at de er med til at sikre biodiversiteten. Regnormene elsker bladene og lader dem indgå i havens cyklus i samarbejde med mikroskopiske svampe og bakterier, der omdanner havens affald til humus, der indgår i en god og frugtbar muldjord ud fra devisen: 'til jord skal du blive'.
Vores hæk af kranstop, Stephanandra incisa mod vejen, får denne smukke gule efterårsfarve, herefter står den med mørkebrune grene gennem vinteren.
De røde blade af vinget benved, Euonymus alatus med blade af hjertetræ, Cercidiphyllum i baggrunden.
Smukke glødende efterårsfarver, der står som kontrast til de grønne. Også smukke kontraster mellem det klippede og det fritvoksende. Kontrasterne giver sammen med de fine detaljer en spændende have. Heldigvis er der smukke dage, hvor vi kan nyde vore haver, men weekendvejret bliver nok mest til indendørs aktiviteter.
SvarSletHilsen Elna
Hej Elna.
SletTak. Ja, det er nu det skal nydes. Det er flygtige virkninger, der hurtig forsvinder. Og ja, kontraster er vigtige, når man vil skabe klarhed. Det har været en våd weekend.
Venlig hilsen
Jørn