Mit bekendtskab med Hermann Cornils blev indledt i 2002 i forbindelse med mit bestyrelsesarbejde i Silkeborg Havekreds. Bestyrelsen havde hvert år gennem en del år udskrevet en konkurrence blandt Silkeborgs borgere om at finde "Årets forhave".
I 2002 var det Hermann Corniels´ have der blev valgt. På billedet ses Winni og jeg fra bestyrelsen lykønske vinderen (i midten) og overrække ham præmien - en skulptur udført af keramikeren Ditte Rugholm.
Her et billede af den vindende forhave, der jo tydeligt er japansk inspireret med sandbede, som er en god kontrast til de markstenbelagte gange. Formklippede buske og dekorative sten fuldender den japanske stil og stemning.
Hermann er lidt af en tusindkunstner, her et eksempel på, hvordan et stykke kroget brænde og en sten bliver til en snegl. Hans force ud over havekunsten er billedskærearbejde, som han har undervist i gennem mange år og har fået mange opgaver, hvor også kirkekunst indgår.
Hermann har fundet mange små, spændende fyrrebuske i naturen - alle med det særpræg at de er det man kan kalde for "skæve individer". Han synes, at de er rigtig spændende, hvis de bærer præg af lynnedslag eller at kreaturer har gået og trådt på dem, hvorved det ønskede særpræg kan opstå. Herefter bliver de klippet og snøret med kobbertråd indtil Hermann finder, at harmonien er til stede.
Hermann finder dejlige markante sten med skarpe kanter og har gentaget virkningen med sandbedene, der giver ro og harmoni i bedene.
I Hermann´s have er stenene lige så vigtige som planterne, hvor der som her er opbygget dejlige klippeformationer.
Haven rummer også sten med bronzealderens skåltegn.
Ind i mellem har Hermann gang i hammer og mejsel og skaber stenskulpturer.
Selv om havn rummer mange detaljer er der opnået partier med smukke helheder, hvor græsset er bevaret i stier, der på en god måde binder haven sammen.
Endnu en fantastisk have, jeg bliver stum og ydmyg. Respekt for jer havekunstnere :o)
SvarSletFantastisk
SvarSletHej Fru Friis og Sussi
SvarSletTak for jeres kommentarer. Ja, det er spændende at komme ud og se nye haver og få lidt inspiration.
Kh. Jørn
Jag hör till dem som inte är så förtjust i den japanska trädgårdsstilen med sten och grus och små väl formade träd och buskar, vilket är underligt för annars tycker jag väldigt mycket om klippta former. Det blir på något vis för konstgjort och tuktat i den japanska trädgården. Däremot är jag väldigt förtjust i alla fina stenskulpturer på fotona!
SvarSletHälsningar från Eva
Hej Skogseva
SvarSletTak for din kommentar. Jeg kan godt følge dit synspunkt. Egentlig har jeg et lidt ambivalent forhold til de japanskinspirerede haver, dels er vi jo ikke japanere, og kan vel som sådan heller ikke helt forstå de japanske haver, der jo strækker sig over mange stilperioder. På den anden side synes jeg, det er svært ikke at lade sig fange ind af den ro, harmoni og enkelthed de japanske haver kan indeholde.
Kh. Jørn
Hvor får man fat i så smukke sten henne...I Danmark ?
SvarSletVi har en hel ny have og kan bruge gode råd. Tak for et dejligt kig på Jeres have :-)
Hilsen Helle
Hej Helle
SvarSletVelbekomme. Vi har samlet sten gennem mange år. Nogle fik vi fra en brandtomt, hvor stalbygninger i kanpesten var nedbrændt, andre har vi samlet langs stranden, og de allerfleste har vi fundet i landmændenes stenbunker rundt omkring Silkeborg. Så det er bare om at komme i gang.
Kh. Jørn