fredag den 22. februar 2013

HAVETID - HAVELEG


Min far var meget haveinteresseret, og var så heldig det meste af sit arbejdsliv at arbejde på en kirkegård. Et arbejde, som han var rigtig glad for. Det at holde gravstederne rene for ukrudt, at feje og rive mellem blomster, buske og småtræer, at klippe og beskære passede  vældig godt til hans temperament. Han hørte til den tænksomme, sindige type, og netop på kirkegården med dens fred og ro, var der jo ikke meget til at forstyrre.  

Ved fyraften og efter at vi havde spist aftensmad var han i sommerhalvåret klar til at fortsætte i sin elskede kolonihave. Her herskede der orden, alle grøntsagerne stod på sirlige lige rækker, så det var let at komme rundt med hakkejern og kultivator - selv blomsterne blev indordnet i rækkerne. 

Jeg kan huske, at jeg allerede dengang havde et lidt ambivalent forhold til det at dyrke planter og at udforme en have på den måde. Det jeg savnede var lidt mere fantasi, lidt `uorden` og poesi. Forskellen på vores havesyn handler jo om, at far´s have var en nyttehave, hvor jeg i dag kan tillade mig at bruge størstedelen af haven til prydhave. Men jeg er ikke i tvivl om, at jeg har arvet mit `havegen` fra ham, og det er jeg dybt taknemmelig for. Haveglæden har også i den grad præget mit liv, og jeg tænker ofte på, hvad han fortalte og lærte mig om havearbejde, nu hvor jeg selv går derude og tænker tanker.



Noget af den `uorden` jeg har tilstræbt, kommer blandt andet til udtryk i de mange sten, der er slæbt hjem i haven, og som jeg prøver at placere, som var det naturen selv, der har været på spil.




Saxifraga pennsylvanica knejser stolt over stenbedet.












For år tilbage havde vi adgang til en brandtomt. Det drejede sig om kampestensbygninger, der var udbrændt, og inden bulldozeren kom og fjernede det hele, havde vi lejlighed til at redde en pæn portion sten med skarpe tilhuggede kanter, der har været med til at give nogle makante partier i haven.




Jeg har megen glæde af at sætte sten og planter sammen i bedene, ja faktisk er det en af mine store passioner, som jeg dybest set betragter som haveleg. Jeg bliver aldrig færdig med det, flytter til stadighed rundt på tingene og forundres stadig over, hvor smukt netop sten og planter klær` hinanden.










Sten ved sten er lagt som stier i haven. Vi har gennem årene foretaget mange ture ud til landmændenes stenbunker rundt i omegnen af Silkeborg.











Det, som kan ligne en mani hos mig, på samme måde som min far´s lige rækker, er min hang til at klippe visse planter i form. Det er en fascination, der ligger meget dybt og giver mig en stor tilfredsstillelse. Jeg synes, at det giver en god kontrast til alt det fritvoksende, samtidig med at det giver haven nogle rolige, geometriske former, der er godt for øjet.












Storkenæb, Geranium `Jolly Bee` er synonymet på poesiens blå blomst.










Stiernes forløb og placering er tilfældig. Der forelå ingen plan, da vi for mange år siden nedlagde græsplænen til fordel for nettet af stier og alle de hævede bede. Vi hyldede tilfældighedens princip, og lod haven opstå, efterhånden som vi kom frem.






I forhaven opstod der til dels en anden struktur. Idet jeg undervejs lod mig inspirere af et gammelt stik af den flamske maler Pieter Brueghel den ældre.




Stikket er fra omkring 1525- 69 og skildrer en renæssancehaves tilblivelse. De firkantede hævede bede bød sig til som en spændende mulighed.

Egentlig er det en sjov tanke, at man gennem billedkunsten kan finde inspiration til havekunsten.




Jeg valgte at lave bedene i forskellig størrelse og at placere dem asymmetrisk.

Symmetriske opstillinger, synes jeg, kan virke lidt for `taktfast`, hvorimod asymmetri giver en mere levende, let og uhøjtidelig rytme i en nutidig have.




Der er ingen grund til at være betænkelig ved rette linier i haven. Plantevæksten vil hurtig udjævne og sløre skarpe kanter.



Beplanningen har gennem årene ændret sig, efterhånden som planterne blev for store, blev de skiftet ud, og saksen blev også taget i brug undervejs, for at holde væksterne i ave - som i den øvrige del af haven. Det er snart 25 år siden at forhaven fik sin nuværende form.



En af fordelene ved bedenes placering er, at man kan bevæge sig rundt om dem og betragte dem fra alle sider.



































































17 kommentarer:

  1. Jeg kommer stadig tilbake på besøk i vlogghagen din. Inspirerende og ren nytelse. Så interessant å høre hvordan hagegleden har gått i arv men likevelmtatt nye former. Den tilfeldige tilblivelsen av hagen liker jeg godt....men også forhagen med de kvadratiske bedene. Likevel er de bundet sammen med Stein og stedsgrønne buxbom. Flott!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej November-symra
      Tak for din kommentar. Det glæder mig, at du stadig kigger ind på min blog, og har glæde af det. Ja, haveglæden hænger jo ofte sammen med ting man har oplevet helt tilbage i barndommen. ´Tilfældighederne´eller det spontane kan give haven et umiddelbart udtryk.
      Kh. Jørn

      Slet
  2. Jag vågar nästan inte gå ut och kika på dina bilder längre. Av alla trädgårdar så är det nog din jag skulle vilja ha ;-) Eller åtminstone en likadan. Tyvärr finns all sten här bunden i berg, kullersten och stenblock är det värre med... men någon liten kullerstensgång kan jag ju göra. Älskar just det att du mest arbetar med former och strukturer, grönt ÄR skönt :-)
    Ha en underbar helg! Våren närmar sig :-D

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Fia
      Tak for din kommentar. Jeg er da beæret over det du skriver. Ja, vi er jo så heldige i Danmark, at vi fik leveret alle stenene fra Norge og Sverige med isbræen ved sidste istid, lige til døren. Det er vi glade for, og betragter det som et smukt eksempel på nordisk samarbejde. Ja, våren nærmer sig og måske skal vi ud og finde nogle nye smukke sten.
      Kh. Jørn

      Slet
  3. Jørn, du burde skrive en havebog. Din have er oplagt til en lækker havebog, man kan sidde og fordybe sig i på en kold vinteraften. Var det ikke noget, vi skulle foreslå forlægger Dalby? Jeg ville fluks købe den - også selvom jeg har besøgt haven "live", her er inspiration for hver ny vinkel, den bliver vist fra!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Tulle (Anette)
      Tak for din kommentar. Det er sødt af dig at mene, at vores have kunne danne grundlag for en havebog. For år tilbage havde jeg den samme tanke, men ideen faldt ikke i god jord hos det forlag, jeg henvendte mig til. I dag føler jeg egentlig, at det at være på bloggen giver mig en stor tilfredsstillelse, og god mulighed for at udtrykke sig - og ikke mindst at få respons på det man skriver.
      Kh. Jørn

      Slet
  4. Utrolig fine og inspirerende bilder! Hagen din oser atmosfære, ro og nærhet til naturen. Jeg får en følelse av å titte på bilder av an japansk hage! :-D
    Ha en riktig fin helg!
    Stein

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Stein
      Tak for kommentaren. Det er svært ikke at lade sig inspirer af japanske haver. Jeg har dog meget bevidst forsøgt at undgå at den blev `japansk` - men vil alligevel gerne opnå ro og nærhed til naturen, som du skriver.
      God weekend
      Jørn

      Slet
  5. God kveld
    Åhh,jeg er bare så betatt! Og så glad for at du/dere deler disse flotte kunststykkene her på bloggen.
    Og så har vi som før nevnt samme psjon for steiner,og nå forteller du om din far som arbeidet på kirkegård og var glad i haver. Og vet du at min far var lik din :) Han var glad i haven sin og han arbeidet på kirkegård. Hm,artig samentreff :) Kjenner at jeg savner min pappa og er glad for at både han og mamma inspirerte og lærte meg å elske naturen og haging :)
    Ønsker deg og din skjønne frue riktig god helg og takk for at dere deler disse hage gledene :)
    Beste hilsen fra Britt

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Britt
      Tak for din kommentar. Jeg er glad for at modtage så smuk en omtale. Ja, jeg ved, at du også har stor passion for sten.
      Det er da et sjovt sammentræf, det du fortæller om din far - vore fædre havde åbentbart visse ligheder. Egentlig er man jo priviligeret, når man modtager så værdifuld inspiration fra sine forældre - værdier, der i den grad kommer til at præge ens livsopfattelse af det at dyrke haveglæder.
      God weekend
      Jørn

      Slet
  6. Jeg kan godt forstå din fascination for sten. Så smuk og skøn jeres have er. Det er en stor inspiration at kigge ind forbi. Og jeg ville også købe bogen,lige på stedet hvis den kom. At et enkelt forlag ikke var interesseret må ikke stoppe dig. Jeres have er så tidløs og alligevel moderne. MEGET flot arbejde I har lavet. Vi er mange der kunne lære en del. Og ville det ikke være en skøn ting at kunne give noget videre - til mange?

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Evigglade
      Tak for din kommentar. Jeg synes ikke mere, at det er så vigtigt at udgive en havebog, hvis det var mig så afgørende, kunne jeg jo bare udgive den på eget forlag. Jeg synes, at min blog ligger som en åben bog for alle, der måtte have lyst til at læse om vores have.
      Kh: Jørn

      Slet
  7. Hej Jørn
    Ja planter og sten er fantastiske sammen. Det er dejligt med alle vores blogge, så vi kan lære nyt og få inspiration hos hinanden.
    Kh
    Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lisbeth
      Ja det er en spændende og værdifuld ting at kunne gå på opdagelse i hinandens haver via de mange blogs, der findes.
      Kh. Jørn

      Slet
  8. Hej Jørn.Ja! jeg kan kun tilslutte mig.Smuk-Smuk have.Er også vild med alle kombinationerne mellem planter og sten.For ikke at snakke om alle dine formklippede vækster.
    God søndag til dig Jette (mit lille gods)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Jette
      Tak. Ja, jeg har stor glæde ved at kombinere tingene og forsøge på at skabe sammenhæng. - Det bliver jeg nok aldrig færdig med.
      Også god søndag til dig.
      Kh. Jørn

      Slet