Sider

torsdag den 25. april 2013

De indre hække.


Også de indre buksbomhække er inficeret med svampeangreb. De blev plantet for 24 år siden, da jeg havde fået rod på en masse stiklinger af Buxus rotundifolia, altså den storbladede buksbom, der var den eneste art, vi havde på det tidspunkt. Det er således mange år, jeg har gået og klippet dem, og vi har været glade for dem. Dels  bibringer de haven noget struktur og samtidig var de en god støtte for de stauder, der var plantet inden for hækken.






Så i går tog jeg fat på at grave hækken op i forhaven. Det kostede om ikke blod, så dog sved og næsten tårer. Nu venter vi blot på at få leveret nogle taksplanter til den nye hæk.



Disse lave hække er gode til at opdele haven i rum, hvorfor vi genetablerer dem i fornyet udgave, idet vi mener, at det er en vigtig del af havens idé.






En af fordelene ved buksbom og taks er, at de er stedsegrønne, og ikke mindst om vinteren bidrager med de grønne strukturer.



På vores haverejser til England, Holland og Italien er vi gennem årerne blevet inspireret af de klassiske haver og lånt elementer derfra, uden dog at forsøge på at kopiere hverken renæssancen eller barokken.



Dette lille indslag i urtehaven er bare noget pjank. Her er  hækken i øvrigt også skiftet ud med taks.











Jeg har lyst til at vise billeder fra nogle af de italienske haver, vi har besøgt og hvor vi har hentet inspiration til den hjemlige have. Her Villa d´Este i Tivoli uden for Rom, som vi har besøgt et par gange.






Her Villa Medici uden for Firenze, som er enestående - tænk om man her fik svampeangre på havens buksbom - det ville være intet mindre end en kulturel katastrofe.





Her er krydderurtehaven fra en af de italienske haver, den er placeret lidt afsides som en selvstændig have, men anlagt med en naturlig, charmerende, uhøjtidelig - og en højst nonchalance måde, det er jo simpelt hen en brugshave. Og her klarer alle krydderurterne vinteren, og udvikler sig år efter år til små buske.



Her en lidt uortodoks måde at anlægge en urtehave på.



Og så er vi tilbage i den hjemlige have, hvor vi har forsøgt at bruge nogle af indtrykkene, men på en lidt friere og mere asymmetrisk placering af de klippede elementer.



Her er de klippede kugler droppet lidt mere `tilfældigt` ned mellem havens stauder.



Den pilebladede pære, Pyrus salicifolia, blomstrede for første gang sidste forår og var et brus af grågrøn og hvid frodighed.












Her et kig til den grønne buksbomfirkant, som nu er erstattet af en af taks.



At taks også kan klippes i firkant med skarpe kanter, har vi et eksempel på i forhaven.



Et ærtetræ forvanlet til `kugletræ`.















































Cotoneaster dammeri er en fremragende plante at klippe og forme.

























8 kommentarer:

  1. Det er et stort arbejde at grave alle de buksbom op. Den pilebladede pære i blomst er meget fin.
    Jeg har gravet en cotoneaster op, som var viklet ind i roden på en rose. Det var et større arbejde at skille dem ad, men det lykkedes. Nu står den i en potte, så jeg kan øve mig i at klippe :)
    God Store Bededag
    Kh
    Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lisbeth
      Ja, der er jo hele tiden problemer - eller opgaver - store og små i haven, og det er jo disse udfordringer, som vi slet ikke vil undvære.
      Kh. Jørn

      Slet
  2. Näää, så förskräckligt! Har du fått gräva upp så mycket buxbom, usch! Och rädd blir jag också, hur ska det gå för mina klot? Taxus är fint, men inte alls lika fint som buxbom, tycker jag. Men du är så duktig på att klippa så det blir nog fint, vilken växt du än väljer. Jag håller tummarna för resten av dina buxbom!
    Hälsningar
    Katarina

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Katarina.
      Ja, det er forskrækkeligt med alle de syge buksbom. For ikke at få sygdommen ind i haven, vil jeg anbefale dig, ikke at indkøbe nye og håbe på, at sygdommen driver over. Jeg håber på, at det må stoppe, så vi får lov til at beholde nogle af vore kugler, men der er ikke meget der tyder på det - og du har ret, taks er ikke helt det samme som buksbom.
      Kh. Jørn

      Slet
  3. Det var rigtig synd med de buksbom , men der er jo ikke andet at gore end at eliminere dem . Heldigvis skulle der ikke vaere nogen problemer overhovedet med taks .Kh. Jane.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Jane
      Ja, vi graver den ene buksbom op efter den anden. I øjeblikket ligger der en enorm stor bunke, og venter på at blive kørt på lossepladsen. Og taks skulle der jo ikke være problemer med - endnu.
      Kh. Jørn

      Slet
  4. Så utrolig synd med deres buksbomhekker! De var så vakre i hagen deres!
    Det er oppriktig trist at denne sykdommen ser ut til å fortsette med å spre seg rundt om i verden. Jeg har helt sluttet å kjøpe buksbom. Min hage er helt i etableringsfasen, så sykdom hos meg ville ikke vært en så stor katastrofe, men det er vel best å være "føre var".
    Den hagen deres er forresten uvanlig vakkert komponert! Jeg kan ikke se meg mett på alle bildene dere legger ut fra den! :-)
    Ha en fortsatt riktig fin dag
    Stein

    SvarSlet
  5. Hej Stein
    Det er fornuftigt at undlade buksbom og undgå den ærgelse og skuffelse, det er, nogle år senere at måtte kassere dem på grund af sygdom. Jeg er glad for, at du har glæde af mine billeder - komposition er en væsentlig ting, når en have skal opbygges.
    Kh. Jørn

    SvarSlet