fredag den 3. marts 2017

De stenbelagte stier.




Stien gennem haven er et vigtigt element, der giver karakter, og betyder, at vi året igennem kan komme tørskoet rundt.




I 1980 blev vores hus bygget på en grund, der var udstykket af markerne omkring den gamle landsby, Balle, der nu er vokset sammen med Silkeborg, og herefter opstod haven på den del af grunden som huset og carporten ikke dækkede. Heldigvis er vores hus ikke så stor på den 1000 kvm grund, så der kunne blive plads til en have på omkring 850 kvm. Huset er placeret nogenlunde midt på grunden, så det på den måde er med til at dele haven op i en rimelig for- og baghave. Der blev straks sået græs på alle fire sider af huset, så haven ligesom kunne udvikle sig derfra. Ret hurtig blev der anlagt et par staudebede, busketter og plantet enkelte træer.


Vores jord er visse steder ret leret, hvorfor jeg forskellige steder i haven lavede hævede bede med sider i trykimprægneret træ til surbundsplanter, hvor jorden blev forbedret med spagnum og sand, der blev iblandet gran- og fyrrenåle dels for at gøre blandingen mere porøs og dels virkede nålene som langtidsvirkende næring.

I den periode begyndte jeg også at bruge marksten som belægning.



Ret hurtig stod det mig klart, at de stenbelagte stier skulle danne et net gennem haven, og langsomt 'åd' jeg mig ind på græsplænen, hvor alt det opgravede af græstørv og jord kom til at danne hævede bede. Jeg var simpelt hen blevet træt af at slå græs - et arbejde der forekom mig ineffektivt og træls - den smule have måtte kunne bruges til noget sjovere. 


Sideløbende med arbejdet med stierne, der strakte sig over et par år, støbte jeg trug, som blev anbragt forskellige steder i haven.



 Inger i vores nyanlagte have i sommeren 1988.

Haven var blevet betydelig mere spændende - med vekslende højder og et helt andet perspektiv - i forhold til den flade græsplæne.



Stierne strækker sig rundt i for- og baghave.



Træer og buske er gennem årene vokset op, og bunden er lukket med bunddækkende planter, så frodigheden er total.









Her et kig ind på en del af teressen, hvor der er lavet et bed i fliserne som 'en have i haven'.



De hævede bede er visse steder kantet med store sten.






De små rhododendron, der blev plantet for 25 år siden var blevet alt for store og dominerende, hvorfor de blev stammet op, så der blev skabt en frodig skovbund med bregner, Hosta, skovfrytle o. a..



Det er vigtigt at en have har en stil, men endnu vigtigere er det, at den har frodighed.












De tæppe- og pudedannende planter kanter bedene mod stierne, hvilket bløder det hele lidt op på en naturlig og harmonisk måde, der giver sammenhæng. Haven kan undertiden opføre sig, som var den natur, hvilket er tilstræbelsesværdig, men haven vil altid være kultur, som skabes og passes af menneskehånd.






Vi har tilstræbt en hvis stemning og atmosfære, de steder, hvor vi sidder og nyder havens ro. Disse siddepladser er vigtige, nogle i sol og andre i skygge - steder hvor man kan sidde og reflektere over tingene, eller bare nyde en kop kaffe eller et glasvin.






















Den korteste afstand mellem to punkter er en ret linie, men ikke altid det smukkeste. Derfor får stierne lov til at sno sig gennem haven. Jeg synes, at det er vigtigt, at der bliver plads til det irrationelle, for deraf vokser poesien undertiden.
























Det er dejligt at opleve årstidernes gang derude.



Og lige nu venter vi for alvor på foråret.

15 kommentarer:

  1. Hei.Det er så moro å se før og etter bilder. Da kan en se hvordan hagen utvikler seg. Plen har vi ikke. Tomten er bratt, så det går ikke her. Koser meg alltid med bildene fra hagen deres. Ønsker dere en god helg.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Fruens Flora.
      Ja, det kan være sjovt at se tingenes udvikling. Det glæder mig, at du har glæde af billederne. God weekend.

      Slet
  2. Det må have været et kæmpearbejde at samle stenene og anlægge stien. Jeg bemærke på et af billederne, at hasselurten er så smuk sammen med stenene. I det hele taget er alle jeres grønne planter med til at give haven et dejligt roligt præg.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Elna. Ja, det var et stort arbejde, der strakte sig over et par somre. Ja, hasselurten er smuk sammen med stenene - sten og planter klæder i det hele taget hinanden.
      Hilsen Jørn

      Slet
  3. Tak for en fin gennemgang af havens udvikling og de mange tanker, I har gjort jer.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lise.
      Velbekomme. Ja, man gør sig mange tanker gennem arbejdet med en haves udvikling.
      Hilsen Jørn

      Slet
  4. Hvor spændende at høre om jeres smukke haves udvikling gennem alle disse år:)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Susanne.
      Ja, haven er et langtidsprojekt og der kan fortælles meget omkring haveglæden undervejs.
      Hilsen Jørn

      Slet
  5. For en vidunderlig hage, helt i min smak. Noe sånt kan vi bare drømme om å skape i vår hage, langt nord i Norge. Men jeg er helt enig i tankene som ligger bak det dere har skapt: frodighet er det viktigste i en hage. Planter tett-i-tett, mangfold.

    Her er ddet vår bare på kalenderen, snøen ligger metertykk rundt huset. Men det er varmegrader - såvidt - og vi vet at når det begynner å tine, går det fort. Vi har nesten ikke vår her i Nord-Norge, vinteren går nesten direkte over i sommer i vår del av verden - fint, det òg.

    Ha en fin vår videre hos dere i deres fantastiske hage. Takk for titten. Kommer snart innom igjen.

    Vennlig hilsen Janna i Nord-Norge

    SvarSlet
  6. Beautiful garden. Every season is a spectacle...

    SvarSlet
  7. Virkelig en smuk have♥️
    Vil du ikke beskrive i store træk hvordan du anlægger stierne (lægger stenene)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Mia. Vi begyndte med græsplæne på alle fire sider af huset, og på et tidspunkt fandt jeg, at det at slå græs var et underligt ineffektivt arbejde. Jeg lavede dette net af stier. Jeg gravede græstørv og et spadestik jord op (ca.20 cm.) og erstattede det med sand, hvori stenene blev lagt. Forinden blev vandet og stampet. Alt det opgravede blev til hævede bede forskellige steder i haven.

      Slet
  8. Det er helt fantastisk! Det lyder forholdsvis nemt. Vil du oplyse kornstørrelsen på sandet/gruset og brugte du en pladevibrator - hedder det vist? Tak for at dele oplevelsen:-) VH Steen

    SvarSlet
  9. Hej Steen. Jeg husker ikke kornstørrelsen, men det var lidt groft bakkesand, der blev vandet godt igennem, hvorefter jeg brugte en bjælkestump til at stampe det med.
    Vh Jørn

    SvarSlet
  10. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

    SvarSlet