onsdag den 6. april 2011

Havedage

Tirsdag den 12. april skal jeg til Ribe Havekreds med mit foredrag om den klippede have: "Formklipning i haven". Jeg glæder mig altid til at holde foredrag - det er dejligt at få lov til at fortælle noget om det, der virkelig optager én. Forarbejdet består af at dykke ned i mit righoldige billedmateriale og sammenstykke en serie af fotos, som jeg tror kan inspirere tilhørerne. For det må simpelt hen være det, det handler om, at give publikum den inspiration, der giver dem lyst til at gå hjem i deres haver og være eksperimenterende og skabende og opleve glæden ved at udføre noget med deres hænder. Og det må vel være den dybere mening med at gå i haven.



Indrømmet, billedet her kan nok virke lidt konstrueret. Vi har brugt det som postkort til familie og venner og det illustrerer nok meget godt begrebet havedrømme - de tanker vi gør os om romantiske havedage fyldte med ro, harmoni og fordybelse derude i alt det grønne. Hele den række af havedage, der forestår med glæder og forventninger om sol og varme om dagen og regn om natten. De lyse nætter, der snart kommer til os, hvor det er lokkende at gå en tur rundt deude i måneskinnet og opleve genskinnet fra hvide blomster og lyst, grågrønt løv.



Turene rundt ad stien, hvor de frodige planter er ved at lukke sig om den, og hvor man på morgenturen rundt plukker lidt ukrudt hist og her, der mod forventning er kommet op i den ellers vedligeholdelsesfrie have. Indrømmet - en utopi, man ellers let kan få indtrykket af, når man ser de populær udsendelser på TV.



En enkelt valmuesøster fanger sollyset og det er som om den rummede hele universets kraft og energi og vil måske i virkeligheden blot fortælle vi mennesker om poesien, kunsten og glæden ved at være til.



Prydløgenes fine ornamenter gør, at de får lov til at stå efter afblomstringen, hvorefter de sår sig og man får rigtig mange af dem.



Blomsterurnen fra en "Sydfynsk herregård" står midt i staudebedet med rosen Tommelise. Stilmæssig er urnen vel nærmest rokokoagtig og skal netop tilføre bedet lidt romantisk stemning.



Jeg har netop fundet de tre krukker frem fra deres vinterophold. En vinter fik jeg dem ikke ind i tide, hvorved der skete frostsprængning på den ene af dem, så jeg måtte til at lime den sammen. Krukkerne er efterhånden blevet fast inventar i haven - jeg synes, at farven på det brændte ler harmonerer godt med de grønne planter.



I naturen har vi gennem årene fundet spændende sten, der er indgået i haven som små detaljer, som på én eller anden måde har en skulpturel værdi.



I forhaven lavede vi små kvardratdiske bede der gør det mere struktureret og overskueligt.



Det er altid hyggeligt at have gæster i haven. Denne sommer venter vi bl.a. gæster fra havekredsene fra Viborg, Thy, Billund samt Sällskapet Trädgårdsamatörerna i Sverige



Turene rundt ad havens stier er en daglig glæde. Hver dag er der nye detaljer, nye belysninger og nye ting der er sprunget ud, der gør, at man må forundres.



Jeg har sagt det før, at havens stil er vigtig, men endnu vigtigere er dog havens frodighed. Når jorden er dækket af plantevæksten og planterne harmonerer med hinanden, synes jeg, at det er udtryk for selve naturens kraft.



Adam og Eva i Paradisets Have er den smukke legende om mennesker, dyr og planter, der levede i harmoni med hinanden, men handler jo også om syndefaldet og uddrivelse af haven. Siden da har mennesket søgt at genskabe haven og drømmen derom. Billedet er fra den romanske stenmester Horders granitportal på Ørsted Kirke på Djursland.



Lys og skygge, klippede hække og planter kombineret med fritvoksende planter er noget af det, der kan skabe atmosfære og stemning i  haven og gøre én så lykkelig, at man må sætte sig ned og nyde en bajer.



Jeg finder stor glæde ved at tage ud og finde granitsten i naturen - hidførte som de jo er med isbræen ved den sidste istid, kan de ses som hilsener fra Norge, Sverige og Finland. Nu går jeg hjemme i min have og glæder mig over de mange fine gråtoner som de fremtræder i og synes, at det er en oplevelse at kombinere dem med havens planter.



Inger og jeg var søndag aften I Kjellerup til et arrangement med digteren Benny Andersen. Han er vel indbegrebet af alt det, der er dansk, når det er bedst, og når man tænker over sine glæder i haven, må man nok konkludere - "at livet er ikke det værste man har".



Der er ikke rigtig plads til lyng i vores have. Det kræver surbund og masser af sol. Men løsningen med de små  kompakte forårslyng kan vi hurtig flytte til et solrigt sted, samtidig med at jeg synes, at arrangementet har en skulpturel virkning.



Jeg tror aldrig at jeg bliver færdig med at "strø" buksbomkugler ud i havens bede. Her er de i en bund af hasselurt og sten, der snart helt er dækket og med en takshæk som baggrund.




Bundækket har en vigtig funktion, her kryber smalbladet timian og kattefod ud mellem stenene og bløder det hele lidt op.



Der er meget i haven, der hen over sommeren kræver regulering med en saks. Jeg har afsat masser af  havedage med god HAVETID i den kommende sommer.



Græsserne tilfører haven en let tekstur, der løser op på de lidt tungere, klippede strukturer og giver det samtidig et stænk af noget drømmeagtigt.



Violfrøstjerne svæver også som et brus af lethed over staudebedet.



Midt i billedet er det trædebregne, der kryber ud mellem stenene og skaber sammenhæng mellem beplantningen og stien.



Kugleflintens neutrale grå kan være en velgørende pause mellem alt det grønne. Træstammen er fra en enebær, som er hjembragt fra Bornholm.



Skulpturel leg med sten og en myrtebladet gedblad.



Ved bordet øverst i billedet vil Inger og jeg snart indtage vores morgenmad på solfyldte dage.



Solfyldte dage med sommerfugle og blomster er ren poesi.

.

14 kommentarer:

  1. Hej Jørn.
    Tak for turen, det var lige hvad jeg trængte til. Følte det som en tur med en diskret guide der blot finder de hemmelige stier.
    Henrik

    SvarSlet
  2. - HØRT! ... og SKÅL :-)
    Kh Lone

    SvarSlet
  3. Nydelig tur gjennom den vakre hagen , lengter til sommeren nu , det var så mange fine stier du viste oss, kjempefint, ha en fin dag, Lisbeth.

    SvarSlet
  4. Jeg tror jeg har sagt det før, men for pokker hvor er det en smuk have I har :) Tak for rundturen.

    SvarSlet
  5. Kære Jørn.

    Endnu engang sidder jeg saglig og savler over jeres utrolige smukke have, som jeg er forelsket i.

    Jeg håber, at I holder åben have for Jyllands turister til sommer??
    På grund af familieforøgelse (hvalp) kommer vi ikke på ferie udenfor landets grænser i år, og vi vil derfor tage en rundtur i det jyske, hvor jeg har et stort ønske om, at se et par haver på vejen.

    Ha en dejlig dag.

    SvarSlet
  6. Det är bara att instämma med alla före mig - vilken vacker trädgård ni har! Härligt att se nu när man står i startgroparna att börja med trädgårdsarbetet, inspiration kan man ju inte få för mycket av.

    Idag har jag sett årets första bin hoppas nu att det inte blir kallt igen.

    Ha det gott!
    Åsa

    SvarSlet
  7. Hei og god aften:)
    Dette var jo bare helt fantastisk, jeg er stum av beundring!! Her kan jeg virkelig drømme meg bort og ikke minst lære meget!:)) Takk for at det finnes bloggere som deg. Jeg må jo si at det er ekstra hyggelig så lese at du er bosatt i Silkeborg, da jeg selv er dansk gift og har bodd 3 år i Kjellerup (1998-2001). Min mann er fra Århus men arbeidet en periode som overlege ved Kjellerup sygehus den gang det var i drift. Så Silkeborg ble flittig brukt av oss den gang. Vi bor nå i Stavanger i Norge, og skal til å lave om haven i vårt sommerhus her i Norge. Vi købte sommerhuset i 2007 hvor hele hagen var overgrodd, og huset nedslitt. Vi har brukt de siste 4 år på å restaurere sommerhuset og er nå ferdig og klar til at ta fatt på haven. Så her inne hos deg vil jeg gjerne lese og lære;-))
    Ha en riktig god aften og på gjensyn. Ja for jeg kommer snart igjen;-))
    Knus fra Anne Karin

    SvarSlet
  8. Ja, du har så mycket fint, jag ser nya vackra saker hos dig hela tiden! Men hur ser det ut i din have nu på våren? Du har ju så mycket formklippt och vintergrönt så det måste vara vackert nu också?
    Ha det bra!
    Hälsningar
    Katarina

    SvarSlet
  9. Skøn rundvisning rundt omkring i jeres have. Jeg har på fornemmelsen at, det bliver et super spændende fordrag. Jeg ville bare ønske at det lige var mig der bor i Ribe ;-)
    Når jeg kommer forbi din have er der noget der slår mig - æstetik, og så skulpturet og sanseligt at, jeg får lyst til at røre ved alle planterne. Tak, rigtig god aften

    SvarSlet
  10. Hej Henrik.
    Det var en fornøjelse, at lede dig frem til havens "hemmelige steder".
    Vh Jørn

    Hej Lone
    Skål igen. Ha-ha, du er hurtig med de kvikke bemærkninger.
    Kh Jørn

    Hej Lisbeth, Lene og Åsa
    Tak for jeres søde kommentarer. De er dejligt når der er nogen, der værdsætter ens blog. Og jeg finder stor glæde ved at berette om vores have.
    Kh Jørn

    Kære Madam Bæk
    Jo da, vi har også tænkt på de jyske haveinteresserede. Vi håber at se rigtig mange i
    weekenden den 21.-22. maj og senere en hel uge nemlig fra 20.-28. august.
    Kh Jørn

    Kære Gro
    Tak for din hilsen. Du har fanget noget essentielt omkring vores have,idet både æstetikken, det skulpturelle og det sanselige er
    væsentlig i vores leg med haven.
    Kh Jørn

    SvarSlet
  11. Kære Anne Karin
    Tak for din kommentar og velkommen som følger af min blog. Jeg synes, at det er sjovt at høre, at i har boet her på egnen og er kommet så meget til Silkeborg. Held og lykke og god arbejdslyst med haven ved sommerhuset.
    Kh Jørn

    SvarSlet
  12. Kære Katarina
    Tak for din hilsen. Du spørger, hvordan vores have ser ud her i foråret. - Ja, den er jo ikke helt så spændende som når vi befinder os omkring midsommer. Jeg skal i mit næste indlæg kigge mig lidt omkring med kameraet og se, hvad der kommer ud af det.
    Kh Jørn

    SvarSlet
  13. Vilken underbar trädgård ni har! Den inbjuder verkligen till att sitta ner 'og nyde en bajer' som säkert smakar extra gott i allt det gröna!
    Hälsningar från Eva

    SvarSlet
  14. Hej Eva
    Ja, det er vigtigt, at man giver sig tid til at sætte sig ned og nyde haven - reflektere over tingene og erkende, at det er livskvalitet i højeste potens.
    Kh Jørn

    SvarSlet