lørdag den 14. maj 2011

ÅBEN HAVE

I 2015 har vi åben have i weekenderne den 30.- 31. maj og den 20.-21. juni samt 8.- 9. august Jeg kan faktisk ikke huske for hvilken gang, men det er mange. Mange mennesker  har således vandret gennem haven og mange har taget flere omgange i den kun 1000 kvm. have - for at få alle detaljerne med - som man siger. 


Haven er disse dage åben fra kl. 10-17 og entreen er 10 kr. - et symbolsk beløb, der indgår til havens fornyelse og samtidig gøres det jo let at tælle op, hvor mange besøgende vi har haft den pågældende dag. I beløbet er inkluderet kaffe/the og kage. 


Kom dog til Silkeborg, hvor du finder stor landskabelig skønhed - de mange søer og store skove, og hvor vores have ligger Ved Hegnet 7 i Balle-kvarteret, som oprindelig var en gammel landsby, der nu er vokset sammen med Silkeborg.





Haven er snart ordnet, så vi er klar til at tage mod gæster. Vi glæder os hvert år til at møde alle de interesserede havefolk, der finder frem til haven. Nogle har hørt mine foredrag rundt om i landet, andre har set artikler omhandlende vores have og endelig er vi også at finde på Haveselskabets hjemmeside over åbne haver.



Sådan en åben-have-dag giver anledning til en masse hyggelig havesnak. Folk stiller mange spørgsmål til os, men gæsterne deler også ud af deres haveoplevelser og erfaringer.



Mange gæster påstår, at de har fået mange ideer og inspiration ved at besøge haven haven. Nogle vil hjem og begynde at klippe deres planter, andre vil hjem og nedlægge græsplænen og lave hævede bede, ligesom de vil ud og samle sten o.s.v.. Vi har ligefrem stamgæster, der kommer hvert år eller med års mellemrum. Der er gæster som var i haven for ti år siden og som nu slet ikke kan kende den igen. Så haven er jo egentlig under stadig forandring.



Vores have bliver nok aldrig færdig, men de ville vel også være kedeligt at stå med en fuld færdig have, hvor der ikke mere skulle skabes fornyelse. Det er med det, som med så meget andet, ikke det at nå selve målet, men glæderne og oplevelserne, der ligger på vejen mod målet.



Vi må da indrømme, at vi får travlt i den kommende uge. Der er meget, som vi gerne vil nå at få i orden, men på den anden side skal det heller ikke se for pillent ud. Det handler om at finde balancen i de ting, for det er som om den naturlige charme forsvinder, hvis det hele er for perfekt og for renskuret.



Den opstammede Rhododendron yakushimanum står i dag med store knopper og vil være fuldt udsprunget næste weekend.



Med denne Rhododendron yakushimanum "Koichiro Wada" kan det vel næsten ikke blive smukkere.



Der findes jo utrolig mange forskellige Hosta, der alle sammen bidrager til havens frodighed. En af mine yndlinge er denne Hosta tardiana June.



De hvide tulipaner markerer sig flot, men kun for en kort periode. Derefter skal noget andet helst vokse op og dække de kedelige blade medens de visner ned.



 De franske zinkbadekar er ved at være tilplantet med krydderurter.



Den hvide sødskærm, spansk kørvel er begyndt at dukke op i staudebedet, hvor den sikkert er kommet via komposten, som jeg hvert forår strør ud. Vi har valgt at acceptere den her, idet den jo er meget dekorativ og lyser op. Efter afblomstringen klipper vi den ned, så der bliver lys og luft til de andre stauder.



Nu er der ved at være masser af skud på de mange buksbom. Jeg tæller lidt på knapperne om jeg skal begynde at klippe før eller efter åben have.



                            Også på takskuglerne er der store skud. Det er nu, at de er aller smukkest.



                                 Lige nu strutter haven af frodig skønhed og i mange farver.



                 Men også rolige grønne rum i mange nuancer, der efter sigende skulle være godt for sindet.



Vandrette og lodrette linier og uldne buske i vekslende størrelse og farve. Træerne er almindelig Røn, der lige nu har hvide blomster, som dufter stærkt.



                                                             Stien snor sig omkring huset.



Og sådan bliver den ved og ved. Hvis du ikke når at besøge os denne gang kan du måske nå det i dagene den 8.- 9. august, hvor det så handler om sensommerhaven.




7 kommentarer:

  1. uha....det lyder bestemt fristende Jørn - men får nok ikke tid denne gang - men kigger helt bestemt forbi en anden gang - for jeres frodige have vil jeg ikke gå glip af :0)

    Dorthe

    SvarSlet
  2. Æv, jeg kan ikke komme - men jeres have vil jeg utroligt gerne se. Måske det kan lykkes til august :-)

    SvarSlet
  3. Hej Jørn.
    Havde godt set I holder åben have, og da vi er i Søhøjlandet næste weekend håber jeg vi kan finde tid til at kigge forbi jeres smukke have, vil gøre forsøget.
    Henrik

    SvarSlet
  4. Kære Jørn & Inger.
    Jeg vil lige ønske jer en fantastisk åben-have-weekend. Jeg har opdaget at I har lavet fine aftaler med vejrguderne :-)... perfekt.
    Kh Lone

    SvarSlet
  5. Jag skulle gärna komma, men tyvärr kan jag inte den helgen. Jag hoppas på tillfället i augusti istället.
    Jag är säker på att besökarna kommer att tycka om er trädgård, det ser fantastiskt ut på bilderna!
    Lycka till i helgen!
    Hälsningar
    Katarina

    SvarSlet
  6. Jeg glæder mig SÅ meget... ;o)

    SvarSlet
  7. Kære Jørn
    Jeg håber, at I har haft en dejlig, vel besøgt weekend!
    Jeg kunne desværre ikke komme - barnepigen var ellers booket, men med min søsters polterabend hele lørdag, og en luftfotograf som kommer i morgen, var vi nødt til at blive hjemme i dag og rydde op udendørs... Øv øv, jeg er ked af det, men jeg håber, at vi kommer afsted til august!!
    Hej fra Line

    SvarSlet