tirsdag den 6. september 2011

September-billeder


Den tyste, grønne have anslår pludselig en anden tone, der er september. Farverne synes mere mættede og lyset lidt mere køligt og klart. De røde rønnebær og pupursorte hyldebær er et flot udtryk for det tidlige efterår.





Farverne på de røde alunrod og den røde japanske blodgræs synes mere intense her mod slutningen af havesæsonen.



Dette lille "trug" er naturens eget værk. Vi fandt det på et meget naturskønt sted nemlig i Fosdalen oppe ved Lerup Kirke.




Velkommen til endnu en rundtur i haven, hvis du har været med tidligere, vil du uvægerlig møde ting, du tidligere har set her. Haven
er jo ikke større end den er. Jeg gør mig umage med at fotografere tingene fra forskellige vinkler for at variere det lidt.




Jeg synes, at klippede former er gode til at skabe ro i bede, der ellers kan virke lidt rodede og vilde.



Det tørre bed under tagudhænget består af granitsten og masser af husløg. Jeg kan næsten ikke komme i tanker om noget, der er lettere at holde.



Den lille gran, Picea glauca "Laurin" føler sig trods sin lidenhed, højt hævet over sine nære omgivelser.



De vekslende grønne planter langs stien indgår i en stille harmoni med gråtonerne i granitstenene.







                             Løvhytten af vedbend holder sig grøn og tæt året rundt.











På en eller anden måde synes jeg, at disse gamle olivenoliekander i keramik, som vi har fundet i Provence, klæder havens sten og planter og indgår i et harmoninsk sammenhæng med mange af de planter, der ligeledes er hjembragt som souvenirs fra forskellige ferier.
















                           
                              Den lille skæve bøg bliver klippet lidt hen over sommeren.









































Den lille vandgran fandt vi i foråret oppe hos Anne Marie Pedersen på Lønbæk Planteskole. Den er kommet rigtig godt i vækst, men er en dværgart, der ikke bliver så stor som almindelig vandgran. Hvis man søger sjældne træer og buske bør man kigge forbi Anne Marie i Tvis nær Holstebro og se hendes produktion.









































10 kommentarer:

  1. Hej Jørn,
    Skønne billeder som altid.
    Rundt om nogle bede har jeg en takshæk, der skal klippes nu. Jeg er lidt i tvivl om hvilken højde hækken skal have. Hvor høj er dine buksbomhække?

    SvarSlet
  2. dejlig, dejligt - nu ved jeg pludselig at jeg mangler en mørkerød alunrod. Skønt edderkoppespind, og meget typisk for disse aller aller sidsted eftersommermorgener. Men ingen billeder af mine små ynglings-vand-sted dennegang :-)

    SvarSlet
  3. Flotte bilder av en striglet hage. Det er så fint med formklippede busker, og som du selv sier, det skaper ro i bedene. Jeg likte veldig godt ditt japanske blodgress! Jeg elsker kontraster, for det gjør sitt til at ingen planter forsvinner i andre!
    Takk for titten, og ha en god dag!

    SvarSlet
  4. Hej Lene
    Tak for din kommentar. Buksbomhækkene i vores have er ca. 60 cm. og de er efterhånden blevet lidt højere end jeg havde tænkt mig fra begyndelsen. Jeg har klippet dem gennem 20 år, og selv om jeg hver gang klipper dem tæt, bliver de alligevel lidt højere år for år.
    Kh Jørn

    Hej Sussi
    Tak for din kommentar. Det var godt, at du endelig indså, at du selvfølgelig mangler en mørkerød alunrod. Nej, de små vandsten smuttede ikke med denne gang. Vi er lige nu i vores sommerhus og hver gang jeg går tur langs stranden kigger jeg efter dem - der er altid plads til et par stykker mere.
    Kh Jørn

    Hej Krepsemor
    Tak for din kommentar. Ja, hvad var livet uden kontraster? Kedeligt! Og det gælder jo i høj grad også i haven. Kontraster bringer orden i kaos, giver liv og understøtter kompositionen.
    Kh. Jørn

    SvarSlet
  5. Åhhh... bop-bop...har jeg været inde på denne side før...??? Nåeee ja, det har jeg da, og jeg tager GLADELIGT en runde mere :o))))

    Denne gang har jeg et par spørgsmål: Dine buksbom ser helt fantastiske ud, er de helt nyklippede? Er det stadig ok at klippe i dem?? Mine sølle to stk. ser altid lidt forhutlede ud, men jeg skal nok lære at klippe tættere.
    Er der hul i bunden af zinkkrukken til grannen Laurin? Fryser den ikke om tæerne om vinteren, eller klarer den det let??
    Hvad med alle olivenkrukkerne m.m. - tager du dem ind om vinteren??

    Løvhytter er altså fantastisk og det samme om det lille trætrug. Jeg bliver aldrig træt af dine detaljer :o)

    Det er også sjovt at se hvor fint grønt det står endnu, i staudehaverne er det hele begyndt at se lidt plaget ud af blæst, regn og efterår på vej. Jeg tror du kan "holde den kørende" lidt længere end mange af os andre.

    Endnu engang tak for det skønne kik :o)

    SvarSlet
  6. Selvom haven er blevet fotograferet mange gange, er det lidt som at se en ny have igen. Der er så meget at se og nye detaljer at frydes over. Alunrod er helt fantastisk og der er kommet så mange sorter i alle mulige farver. Det ser godt ud med blodgræs som nabo til den røde alunrod.

    SvarSlet
  7. Hej Gitte
    Tak for din kommentar. Det glæder mig, at du synes, at haven ser ny ud igen, selv om du jo næsten lige har set den live. Jeg synes, at det er fantastisk at gå rundt med kameraet og på den måde gøre rede for haven og kigge nye vinkler ud.
    Kh. Jørn

    Hej Fru Friis
    Også tak for din kommentar. Også du og din mand har jo vandret rundt i vores lille have. Og du tager gladeligt en tur mere her på bloggen - som du siger. Det varmer at høre, at du har mod på endnu et kig.

    Jeg klippede vores buksbom op til vores åben have i midten af august, så de er jo forholdsvis nyklippede. Du kan stadig nå at klippe dine og det er jo sådan, at jo oftere de bliver klippet des tættere bliver de.

    Zinkkrukken er simpelt hen bundløs. I foråret faldt bunden ud da jeg ville flytte på den, hvorfor den fik en mere permanent placering. Jeg plejede at sætte den ind mod husmuren om vinteren - nu håber jeg, at den kan klare sig det nye sted.

    Olivenkrukkerne m.m. kommer altid ind om vinteren.

    Vi er også glade for løvhytten, man kan næsten ikke tænke sig noget nemmere og det lille trætrug føltes som ren foræring - det lå plask våd i kilden deroppe i Fosdalen. Kildens vand siges at have helbredende virkning, jeg ved ikke om det er derfor, den indeholder så spændende sager. Jeg får helt lyst til at tage derop igen, bare ved at fortælle om det.

    SvarSlet
  8. God kveld :)
    Nå er det lenge siden jeg var og kikket her hos deg! Like imponert som sist, elsker selv takløk (husløg?)
    og syns dere har laget flotte spennende innslag med disse. Krukker,formklipping,utallige planter og trær i spennende farver og former...Fantastisk. I denne årstiden føler jeg et sterkt vemod, jeg synes sommeren er for kort.
    Hagen med dens vekster og liv må gi tapt for regn og kulde. MEN, så har vi jo noe å glede oss til hele vinteren da! Og noen av plantene er jo vintergrønne :) Også KAN vi sitte å mimre å titte på flotte sommerbilder når vinterkulden biter.
    Ønsker dere alt godt og så kan vi jo håpe at høsten blir fin.
    Beste hilsen Britt

    SvarSlet
  9. Hej Britt
    Hyggeligt at du "kiggede ind". Tak for din kommentar. Jeg kender godt følelsen af vemod når vi begynder på efteråret. Snart vil alle de urteagtige planter klaske sammen, men i vores have betyder det, at alle de klippede strukturer dukker frem for alvor og gør sig gældende - også med sne.
    Jeg undrer mig ofte om sommeren over, hvordan man som havemenneske kommer gennem vinteren, men da gælder det om at kigge på alle de mange havebilleder - kigge ud i haven på de stedsegrønne og glæde sig til et nyt forår.
    Kh. Jørn

    SvarSlet
  10. Men usch, har du också drabbats av buxbomssvampen! Men du har så mycket annat fint så jag använder din trädgård som inspiration när jag måste hitta ersättare, tack för det!
    Hälsningar
    Katarina

    SvarSlet