fredag den 2. december 2011

En potage.



Jeg scanner stadig dias billeder og samler dem i mapper med hvert sit indhold. Billederne fra urtehaven fylder ret meget, det har åbenbart været et yndet fotoobjekt gennem årene og vi kalder den del af haven for en potage efter engelsk forbillede.


Ja, egentlig er ordet fransk og betyder ud over en lækker cremet urtesuppe også køkkenhave. Men en potage er ikke blot en køkkenhave, som vi kender den her til lands. En potage præsenterer køkkenhavens vækster på en æstetisk måde. Potagen er altså lige så meget en prydhave som den er en nyttehave.





Derfor er det oplagt, at placere bord og stole midt i det hele for at sidde og nyde alle sanseoplevelserne - lyset, luften, formerne, farverne, duftene, lyden af fugle og insekter - alt sammen vitaminer for sjælen.





Vores potage vokser i hævede bede, som jeg for ca. 23 år siden udførte i saltimprægneret træ. Det har holdt godt trods den direkte berøring med jordens fugt - ja, egentlig er det blevet smukkere og smukkere som årene er gået. Algebegroningen har givet træet en dæmpet grøn farve, der nærmest minder om farvestoffet grøn umbra og farvemæssigt synes jeg, at det harmonerer med de grønne vækster.








Som i den øvrige have har der sneget sig formklippede strukturer ind. Jeg kan næsten ikke tænke mig en have uden disse elementer. Vekselvirkningen mellem noget "vildt" og noget klippet giver mig mindelser om mange af de klassiske haver, som vi har oplevet i for eksempel England og Italien. Jeg er i øjeblikket ved at scanne diasbilleder fra Italien ind, og jeg må sige, at alle de dejlige oplevelse derfra, nu for alvor trænger sig på. Jeg tror, at mit næste indlæg skal handle om italienske haver, der har givet os så megen glæde og inspiration.


Vi er begyndt at overveje, hvilke tiltag vi skal finde på til foråret. Det skal helst være på en anderledes måde. De grønne pyramider er ved at være rigelig store.

























Vi tilstræber, ikke at gøre det alt for struktureret. Ikke noget på række og geled, men gerne lidt levende, som naturen selv kunne have fundet på det. Vi taler om havens poetiske rodehjørne.























Kom og sæt dig. Mærk havens langsomhed og stilhed og lad det virke ind på dig - haven er et terapeutisk sted, der modvirker stress og depression langt bedre end mange piller.





 Hver sommer sit udtryk. Tendensen gennem årene er gået mod flere blomster på grøntsagernes bekostning.

































10 kommentarer:

  1. Det var dog det lækreste indslag her i blogland, jeg endnu har set til dato. Og du er jo oppe imod al verdens dedikerede og dygtige bloggeren og fotografer. Nominerede som almindelige 'dødelige', professionelle som amatører. Alle er vi dedikerede, men dine fotos afspejler simpelthen den dejligste krog i haven og en stærk sans for æstetik og nydelse.

    Det FOTO med stolen fik jeg tårer i øjnene af.

    Tak for den skønne oplevelse, Jørgen. Det er et indslag, jeg vil vende tilbage til mange gange. Både for nydelsen og inspirationens skyld.

    Og så ved jeg, at I finder på noget nyt og dejligt. I har jo den lange mørke tid, vi nu går ind i, til at tænke og planlægge. Det er jo bl.a. Det, den (tiden) er så god til.


    Bedste havehilsner fra
    Marianne
    Den Helbredene Have

    SvarSlet
  2. Jättefina bilder! Bambublokken i ditt förra inlägg är ju alldeles fantastiska, kan du ge några tips om hur man formklipper bambu? Jag lyckas inte så bra.
    Bilderna från Arne Jacobsens trädgård är också superfina, en helt tidlös stil som jag älskar!
    Hälsningar
    Katarina

    SvarSlet
  3. Hej Marianne

    Tak for din rosende kommentar. Det er alt for meget, men jeg tager det jo til mig. Det er dejligt at opleve, hvordan et menneske går ind i ens haveglæde og begejstring, og har en god oplevelse derved, medens man samtidig erklærer, at man vil vende tilbage til indslaget for både nydelsen og inspirationens skyld.

    Kh. Jørn

    SvarSlet
  4. Hej Katarina

    Tak for din kommentar. Jeg synes egentlig ikke, at jeg har nogle tips med hensyn til klipning af bambus - ud over at grovklippe dem, hvor de ser lidt triste ud. Men efter at have gentaget processen over nogle år, begynder en mere præcis form at træde frem.
    Jeg kunne godt forestille mig, at billederne fra Arne Jacobsens have ville falde i god jord hos dig.

    Kh. Jørn

    SvarSlet
  5. Det er en skøn have I har. Er imponeret over de klippede former kontra de mere vilde. Virkelig en nydelse og nogle flotte billeder.
    Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvordan man saltimprægnerer træ? Kan det købes, eller gør du det selv?
    På havehilsen
    Bente

    SvarSlet
  6. Hej Bente

    Tak for din kommentar. Saltimprægneret træ køber man hos tømmerhandleren. Træet er ved tryk behandlet med metalsalte som kobber, krom og arsenikforbindelser - altså nogle meget giftige stoffer og er i dag af miljømæssige årsager, ikke rigtig "politisk korrekt" at anvende. I dag vil man nok anbefale at bruge lærketræ, der også er ret holdbart til formålet. Men skal det holde i rigtig mange år, kommer man nok ikke uden om saltimprægneret træ.

    Kh. Jørn

    SvarSlet
  7. Hej på er på andra sidan Kattegatt! Åh sådana härliga bilder, de kan vi njuta av hela vintern. Vi har länge önskat oss en potager - kun lille - men vi tror att vi kan få till en i ett soligt hörn av trädgården som vi delar med de andra i huset för de är inte ett dugg intresserade av det som växer, kanske kan vi locka dem. Nu ser vi med spänning fram emot bilderna från Italien. Ha det bäst i advent hälsar Margareta och Calle

    SvarSlet
  8. Hej Magareta og Calle

    Tak for jeres hilsen, det er hyggeligt at høre fra jer. Jeg kan godt forstå, at i gerne vil have en potage. I må jo prøve at overbevise de andre beboere om, at det er rimelig at bruge et hjørne af haven til formålet. Hvis i påtager jer at skabe potagen og passer den, og de andre bare kan få lov at sidde og nyde den en gang imellem må de vel være til at overtale.

    Kh. Inger og Jørn

    SvarSlet
  9. I år VIL jeg altså nå at få tid til at komme og se jeres underskønne have med egne øjne. For pokker da det ser godt ud det I har fået skabt !!!
    Hvordan søren kan I holde stenene rene for ukrudt. Render I rundt med bagdelen i vejret hele tiden ?? ;))

    MVH
    Lena Hansen

    SvarSlet
  10. Hej Lena
    Tak for kommentaren. Du skal være hjertelig velkommen i haven til sommer. I foråret er vi rigtig meget over stenene med at luge og hen over sommeren er et gasbrænder kombineret med en stiv kost også virksomt.
    Kh. Jørn

    SvarSlet