fredag den 24. august 2012

Små træer i krukker.


Jeg har en svaghed for små træer i krukker. Ofte er det ganske almindelige selvsåede frøplanter, som jeg finder rundt omkring i haven.
Billedet viser en Laurbærkirsebær og det der kan gøre et træ lidt interessant kan være dets arkitektur - et bestemt svaj i stammen, en rytmisk bevægelse, der måske er opstået ved at en har stået og trukket sig efter lyset, måske er skævheden opstået ved hjælp af kobbertråd, der for en periode har  været viklet omkring stammen. Jeg kan også glæde mig over grenenes fordeling i forhold til stammen. Kort sagt, der er en mængde æstetik forbundet med denne disciplin.

Hver gang jeg har plantet den om, har jeg hevet den lidt opad, så rødderne er blevet mere synlige og på den måde indgår i helheden. Det er en beskeden arbejdsindsats. Det handler mest om at sidde og kigge på planten og nive og klippe lidt for at holde den i form, hvilket passer mig serdeles godt i denne tid. Rent mentalt giver en dejlig ro og afslappelse ind i ens tilværelse.




Denne lille Cotoneaster får pludselig en særværdi når den bliver gravet op og sat i sin skål sammen med et par mosbegroede sten - et lille minilandskab man kan gå og glæde sig over.




Her en anden Cotoneaster, denne hedder dammeri `Rami`og er kun på vej - som så meget andet her i haven. Jeg ved ikke altid, hvad det skal udvikle sig til, men lader planten være medbestemmende til at vise vej.




Dette er en diamant-azalea, der i foråret er rigtblomstrende.




                   En dværgart af Tempeltræ Ginkgo.




En lille dværgpenselfyr, Pinus parviflora `Adcocks Dwarf`.
































- og sådan fortsætter det gennem haven med små træer i trug og skåle, der sommeren i gennem klippes og formes. Men det begrænser sig ikke hertil, overalt i havens bede og gennem samtlige rum findes de disse klippede og formede buske og småtrær, der i den grad præger vores have - dels for at give haven nogle spændende strukturer og dels for at holde haven i ave, så der fortsat er plads til alle de mange dejlige vækster. 



















Jeg har gennem årene været stærkt optaget af at kombinere sten og planter i bedene og føler, at det er en måde at nærme sig naturen på. Utallige har turene ud til landmændenes stenbunker været, hvor glæden ved at finde sten med en spændende karakter har fortsat hjemme i haven når de skulle sættes sammen med planterne. Det er et arbejde der stadig foregår, når planter skal klippes  eller fjernes fordi de er blevet for store - eller nye ideer bare opstår. På den måde vil haven aldrig blive færdig
























































































































Jeg glæder mig til igen at komme ud og møde haveinteresserede. Tirsdag den 23. oktober har jeg en aftale med Kolding Havekreds om at komme i Sct. Jørgens Gård kl. 19,00 i Kolding med mit foredrag om `Den klippede have`. Jeg tager udgangspunkt i vores egen have og det skal handle om haveglæde, det at være skabende og opbygge sin have under anvendelse af sten og planter og alle de andre materialer der udgør en have. Begreber som form, farve, komposition, struktur, tekstur skal som en rød tråd binde foredraget sammen gennem to timers snak om haver med masser af billeder, der understøtter aftenens emne.





















20 kommentarer:

  1. Jamen så må jeg jo hellere få sat X i kalenderen den 23. okt. og håbe det ikke er arbejdsaften. Og sig nu ikke at jeg har hørt foredraget, for jeg skal nemlig ha' det ind med teskeer... ;o)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Jette
      Du skal være meget velkommen, hvis du har mod på at høre foredraget igen.

      Slet
  2. Som altid, smukke billeder fra din have.
    Gøder du de små krukketræer? jeg tænker især på nåletræerne. Er det en bestemt jord du planter dem i?
    mvh Josefine

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Josefine
      Ja, jeg gøder krukketræerne regelmæssigt når jeg vander og det gælder også nåletræerne. Jeg planter i en blanding af 1 del god havemuld, 1 del bakkegrus og 1 del
      næringsberiget spagnum.
      Mvh Jørn

      Slet
  3. Så fina de är, dina små träd! Lyckliga Kolding-bor som får lyssna på ditt föredrag!
    Hälsningar
    Katarina

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Katarina
      Tak. Ja, jeg håber at der kommer mange tilhører. Jeg har holdt foredrag en gang før i Kolding - så de ved jo hvad de går ind til.
      Mvh Jørn

      Slet
  4. Hvor ser det fint ud med alle dine små klippede træer. Kan det passe, at der på et af billederne er en opstammet himalayceder?
    Jeg har i foråret købt mig en myrte, den er blevet noget langhåret, har du gode råd til klipning, eller skal jeg bare klippe løs, eller slet ikke klippe?
    KH
    Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lisbeth
      Vi har godt nok en himalayceder, men den er nu ikke særlig tydelig på nogle af billederne. Jeg tror det er vores hængelærk du har set, den kan godt ligne den lidt.
      Jeg synes en myrte er flot, hvis den klippes i en stram kugle.
      Kh Jørn

      Slet
    2. Hej Jørn
      Du har nok ret, det er en hængelærk, det kan jeg godt se nu ved nærmere eftersyn. Klipper du i himalayacederen?
      Tak for råd om myrten, den er ret langhåret nu, så det vil jeg prøve.
      KH
      Lisbeth

      Slet
    3. Hej Lisbeth
      Ja jeg klippede lidt i himalaycederen, men mest fordi den blev for stor det pågældende sted. Den er nu flyttet til et sted, hvor den kan udvikle sig som den vil. Held og lykke med myrten, det er vores erfaring, at de kan være vanskelige at hold liv i. Men jeg har oplevet andre, som dyrker den i årevis, hvor de bliver store og flotte.
      Kh Jørn

      Slet
  5. Helt fantastisk. Jeg har funnet min stil hos deg. Men må nok vente med å utføre den. God helg!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ymmeli
      Det lyder da fantastisk, at du har fundet din stil hos mig. Det er da altid dejligt, hvis man kan inspirere andre. Hvis du vælger at følge den, kan du roligt gå i gang - jo mere du arbejder dig ind i den, des mere vil den tryllebinde dig og du bliver aldrig færdig.
      Kh Jørn

      Slet
  6. FANTASTISK HAVE I HAR - HVOR ER DEN FLOT !
    Rigtig dejligt du viser og beskriver hvordan du starter de små planter "op", det giver mig inspiration og også mod til at prøve, om jeg også kunne få det til at lykkedes.
    Jeg har tit tænkt når jeg ser at du skal ud og holde foredrag, om du mon aldrig kommer til sjælland, for det er et af de foredrag jeg synes lyder særdeles spændende, og som jeg tit har tænkt jeg rigtig gerne vil hører ?
    God dag.
    Have hilsen
    Anita

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anita
      Det er jo altid dejligt, når vi havefolk kan inspirere hinanden. Det har næsten kun været Jylland og Fyn jeg har holdt foredrag. Kun en enkelt gang har jeg været i Næstved Havekreds og det hænger nok sammen med, at det bliver lidt kostbart at få en foredragsholder fra Silkeborg til Sjælland. Men du er da velkommen til at prøve at påvirke din lokale havekreds.
      Kh. Jørn

      Slet
    2. Det vil jeg gøre !
      God dag.
      Have hilsen
      Anita

      Slet
  7. Hej Anita
    Fint. Det kunne da være hyggeligt.
    Kh. Jørn

    SvarSlet
  8. Hej Jørn.
    Jeg har sat kryds i kalenderen, og vil også gøre lidt reklame for dig rundt ved mine havevenner:-)

    SvarSlet
  9. pragtfuldt med så megen inspiration, tak for det!

    Meget flotte og stemningsfyldte billeder

    SvarSlet
  10. :-) Ååå... nogle af billederne hensætter mig til min barndoms drømmehave - min Farmor & Farfar var gartnere og havde den skønneste lille grønne oase med finurlige detaljer og eventyrlige stier som dine. TAK for det skønne kig!

    SvarSlet
  11. Hej Anonym
    Jeg synes, at det lyder dejligt det du fortæller.
    Det er ofte vore barndoms haver, der står som drømmehaverne.
    Kh. Jørn

    SvarSlet