torsdag den 25. oktober 2012

Grøn form


Der er vanskeligt at fotografere i vores have og undgå grønne former - de har det med at snige sig med på billederne uanset  hvilken vinkel man vælger. Og det er naturligvis selvforskyldt, jeg har selv plantet og formet dem gennem årene og må nok erkende, at det vil fortsætte i årene fremover. Måske er der tale om lidt galskab, 
jeg har ingen anden forklaring - måske er jeg arvelig belastet, min  far var også havegal og så kan man vel ikke gøre for det. Min far gik dog ikke og strøede formklippede vækster rundt i sin have, han kunne bedst lide at tingene stod på række og geled i hans mønster-kolonihave.

Allerede den gang kunne jeg mærke at disse rækker bød mig imod, at jeg ville blive en slags mønsterbryder. der ville strø planterne ud på fri hånd og lave en anderledes, asymmetrisk og lidt mere `vild` have. Men ellers er kærligheden til haven vel den samme, uanset hvilken form man vælger. Min fars have var primært en nyttehave, hvor der skulle dyrkes kartofler og grøntsager til husholdningen, og det havde stor betydning i en arbejderfamilie i 1940`erne og 50 èrne. Men der var også plads til blomster i min fars have og en lille bitte græsplæne og så naturligvis et lysthus, hvor vi lavede kaffe på  primusapparatet - det var ikke uden poesi når vi opholdt os i haven.
Man kan i dag føle sig lidt forkælet og priviligeret, at man kan tillade sig at bruge hele haven som prydhave.





Vi har også stor glæde af vores have i dag, tænker meget over dens
udformning og design, hvor vi undervejs har været nede i den mindste detalje gennem dens opbygning, så den næsten føles som en del af os selv. 












Vores pilebladede pære i blomst. En have kan rumme utrolig mange grønne nuancer, som her fra det lyse, lette og kølige til det mørke, tunge og dystre.




















Det kræver måske nok en hvis galskab at vælge så meget klippearbejde, men i princippet mener jeg nu heller ikke at man skal klippe alt hvad man kommer i nærheden af.  Der bør også være fritvoksende planter, for det er netop i kontrasten mellem alt det fritvoksende og det klippede at det magiske opstår.








Haven er jo også arkitektur, hvor man kan spille på tingenes placering i forhold til hinanden og bevidst skabe rumvirkning. Vi har i vores valg af former gennem årene været påvirket af vores interesse for det havehistoriske gennem renæssancen, barokken og helt frem til  modernismen, hvor også kubistisk skulptur og maleri har givet os ideer til havens udformning.




Den store grønne firkant i buksbom virker som en pause, der skaber ro for øjet , før det vandrer videre til nye former. Træernes kroner virker som havens loft, hvorved det store grønne rum opstår, som er så godt for menneskers sind.




      I havens mindre rum finder vi ro til tanke og refleksion.





















































































































































































10 kommentarer:

  1. De runde former er smukke og giver orden og afklarethed i din poetiske have.

    Jeg er MEGET imponeret over din ihærdighed og nidkærhed med saksen - her er vist tale om både godt håndværk og masser af træning!

    Smiler af din fundering over din fars betydning for din tilgang til haver. Jeg har haft en barndom præget af min fars uendeligt frie forhold til planter og har selv naturligvis noget af dette lagret i hjernen, men søger selv en større orden og præcision i mit haverum...men kodet af barndommen, dét bliver man!

    Mange hilsner fra Katinka

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Katinka
      Ja, man bliver kodet af barndommen, men det er nok ikke så entydigt, ikke alle påvirkes af de samme ting, der må være noget med en særlig modtagelighed over for bestemte oplevelser. Jeg tænker ofte over, om det lykkes os at så lidt haveinteresse hos nogle af vore børnebørn ud fra hvad de har set hos os gennem deres opvækst.
      Kh. Jørn

      Slet
  2. Jeg tog turen i din have imens jeg nynnede: "Man kan vel ikke gøre for at man har charme...." Sådan er det bare! ;o)

    Iøvrigt rigtig ærgeligt at jeg ikke kunne komme til dit foredrag i Kolding, men nogen gange kræver familien at komme før haven, - sådan er det også bare!

    Rigtig god week-end til jer begge :o)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Jette
      Fornuftigt af dig at vælge familien. Du hørte jo mit foredrag i Haderslev og det var det samme jeg leverede i Kolding.
      -Også god weekend til jer.
      Kh. Jørn

      Slet
  3. Kære Jørn, det er alt for længe siden, jeg har været inde på din blog, derfor er det også rigtig dejligt idag, da vejen falder forbi. Det er en lise for sjælen at se dine billeder. Tak for synet af din og Inges have, da Jan og jeg var forbi i august. Jeg har allerede snuppet et par af dine ideer, nu skal det bare have fat og gro sig større.
    Mange hilsner,
    Lis fra Ølsted

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lis
      Jeg var ikke på højkant da i besøgte vores have i august, og fik derfor ikke hilst på jer. Det glæder mig, at i har fundet nogle ideer i kunne bruge.
      Kh. Jørn

      Slet
  4. Hej Jørn.
    Endnu engang skønne billeder fra din have, fyldt med ro og harmoni. Jeg ville ønske jeg kunne gøre dig kunsten efter, bare i et af mine haverum, men dertil er jeg vist for meget blomsterpige. Men du inspirerer mig meget til at trække lidt mere i den grønne retning, og skabe plads til grønne pauser og formklippede vækster imellem alle roser og stauder.
    Tak for et utroligt spændende foredrag i Kolding. Jeg har skrevet om foredraget på min blog, og du er selvfølgelig velkommen til at kigge forbi, hvis du har lyst til at læse med. Håber du vil kunne lide det.
    Tak for stor inspiration.
    Med venlig hilsen Malene

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Malene
      Tak for den meget fine og omfattende beskrivelse af mit foredrag i Kolding, det er jeg meget glad for. Det er utroligt, så meget du har fået med. Det glæder mig, at du har fundet inspiration i foredraget og at det måske kan smitte lidt af i din have. Det er dejligt, når vi havefolk kan inspirere hinanden, men aller dejligst når man kommer ud og erfarer, hvor forskellig haver kan udformes og forskelligt, hvad man lægger vægt på.
      Kh Jørn

      Slet
  5. Hej Jørn og tak for sidst, det var et dejligt foredrag du leverede og har lige været forbi Malene og genopfriske det, og modtog så lige sparket om at kigge på din blog, og må sige at det er en dejlig have du har og meget anderledes end min, men kan sagtens bruge nogle af dine gode råd alligevel. Mange hilsner fra Helle

    SvarSlet
  6. Hej Helle
    Selv tak, det var hyggeligt, at du kiggede ind og fulgte foredraget. Det glæder mig, hvis du kan bruge nogle af mine råd, selv om haverne er forskellige.
    Kh Jørn

    SvarSlet