lørdag den 1. december 2012

Så stille som sne.


"Der er ingenting i verden så stille som sne" - skrev Helge Rode i sit smukke digt.
Og nu kom den sneen og lagde sig tyst over haven, og sneen dæmper skridtene når vi går rundt på gangene samtidig med at den "tysser blidt på de stemmer som for højlydt taler" - som Rode videre skrev i digtet.
Haven er gået i hi, og under den frosne jord har de urteagtige planter søgt tilflugt. Men der kan stadig findes skønhed og oplevelse derude.

Man kan vel sige, at vinteren er den bro, som forbinder to somre - så vi er nødt til at komme over den, få at nå frem til den næste sommer. Og i den situation kan vi vel lige så godt forsøge at få det bedst mulige ud af den.Vi fodrer fuglene for at hjælpe dem bedst muligt gennem vinteren, men når jeg skal være helt ærlig, gør vi det nu også for vores egen skyld, for det har stor underholdningsværdi, at sidde inden for og studere dem.

Da vores datter Jette var et par år, havde vi åbenbart også talt om at `studere fuglene`, for en dag spurgte hun: "Far skal vi ikke tapetsere fugle"? I dag er fugle en af hendes helt store interesser, samtidig med at haveinteressen er kommet til at fylde rigtig meget - så på én eller anden måde får det en betydning `hvad man i barndommen nemmer`.
Vinterhaven har sin egen skønhed. De visne græsser får med rimfrost en helt ny skønhedsværdi og de klippede strukturer træder nu rigtig tydeligt frem.

Jeg har været i billedarkivet og funder snebilleder frem fra forskellige år. Det er forklaringen på de vekslende snemængder, som billederne viser.Vores troldhassel er afgjort smukkest om vinteren, hvor den står nøgen uden sine blade, som slører skønheden.Det lave vinterlys kan stadig trænge ind i haven og skabe stemning.
Også i vinterhaven møder man det lette teksturer som kontrast til de mere bastande strukturer.
De strukturer der om sommeren sløres af plantevæksten træder nu frem med en nu mere grafisk virkning.


Også krukkernes skulpturelle virkning er med til at berige vinterhavens billeder.En vintermorgen med rimfrost på havens planter kan hurtigt ændre den mørke vinter-tristesse. Som ved et trylleslag er haven forandret til en verden af tindrende skønhed.


Vi har mange kugleklippede buksbom og taks, både i bede og krukker. I sommerhalvåret er mange af dem næsten skjult mellem høje stauder, men om vinteren er de vigtige elementer. Her giver de synsmæssige oplevelser, sammen med andet af havens faste inventar.

Nogle af de elementer, der falder tydeligst i øjnene, er de formklippede buske og hække. Egentlig ses de allerbedst i vinterens vejr. Deres stedsegrønne former liver op i haven og giver synsmæssige oplevelser på en årstid, hvor der ellers ikke er så meget andet spændende at se på, hvad enten det er hvidt eller gråt derude.

Om sommeren opleves de klippede buske på en ganske anden måde, idet deres farver og former smelter mere sammen med de grønne omgivelser. Men om vinteren, hvor de andre planter er visnet ned, og løvet er faldet af træerne, træder figurer og linjer tydeligt frem og understreges tilmed af rimfrost eller et drys af sne.
Denne tilstand kan man kalde for havens vinterskelet.


Hvis vintren lægger en tung dyne over haven, kan det være nødvendigt at fjerne sneen fra de klippede buske og hække, da grenene ellers kan knække og figurerne gå ud af facon.
Som sagt kan de massive blogge af stedsegrønt fremtræde meget stærkere om vinteren end om sommeren. Man kan udnytte vinterens stedsegrønne fyldighed på flere forskellige måder - man kan plante en stedsegrøn hæk, klippe de langsomt voksende buksbom, kristtorn, thuja, og taks i stramme former, og derved få vinterhaven til at fungere visuelt.

Fra den lune stue kan der om vintere bruge megen tid på at kigge ud på haven, hvor øjet finder hvile ved smukke, rolige geometriske former som terning, kugle, kegle, søjle og spiral - man falder i staver og finder den indre ro.21 kommentarer:

 1. Jeg er ikke meget for vinter og for sne ... men når det SKAL være, må jeg indrømme at sneen kan være smuk. Især i en have med så meget stedsegrønt som jeres. Dejlige billeder!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana
   Ja, lige nu bruger vi megen tid på at kigge ud på haven inde fra den lune stue.
   Kh Jørn

   Slet
 2. Det ER meget smukt med sne på alle dine formede og klippede vækster..... men de er nu altid smukke, det kan jeg se af dine billeder fra de forskellige årstider :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sussi
   Ja, hver årstid har sin charme, men sommer er nu sommer.
   Kh Jørn

   Slet
 3. Vakre vinterbilder. Å tenke at vinteren er en bro mellom to somre, er en fin tanke. Hilsen Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Tak. Ja,`broen`er belagt med megen sne lige nu.
   Kh Jørn

   Slet
 4. Tak for de dejlige vinterbilleder.
  Haven er smuk om sommeren, men vinterhaven er nu også dejlig.
  Vi har også fået sne i nat, så her er hvidt overalt.
  Ha´ en god dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Landbohaven
   Her har vi også fået et pænt lag sne og vi kan jo lige så godt vælge at nyde det - kigge sig rundt i haven med kameraet og finde nye overraskende motiver.
   Ha´en god dag.
   Kh Jørn

   Slet
 5. Smuk, smuk have pudret af sne! Det er en fornøjelse at se disse billeder.
  Rigtig god 1. advent herfra
  Alice

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Alice
   Tak, der glæder mig at du har fornøjelse af mine billeder.
   Kh Jørn

   Slet
 6. Så vakre bilder! Jeg likte spesielt godt rimfrost bildene :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Tak. Ja, rimfrostbillederne står dejlig lette og mere sarte.
   Kh Jørn

   Slet
 7. Härliga snö- och rimfrostbilder! Formerna i din have kommer verkligen till sin rätt!
  Hälsningar
  Katarina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Katarina
   Tak. Ja, nu træder formerne rigtig frem og markerer sig.
   Kh Jørn

   Slet
 8. Hej Jørn,
  Det var dog en helt utrolig smuk have i har - så geometrisk stærk og meget, meget fortryllende. Jeg fornemmer at rigtig mange af elementerne har en del år på bagen, skønt. Hvis bare jeg havde så mange grønne kugler, hække og så videre i haven. Utroligt.
  Lune vinterhilsener Mathias

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Mathias
   Tak. Det er rigtigt, mange af de klippede ting har mange år på bagen. Jeg begyndte at klippe og forme for mange år siden, og det har givet mig et helt specielt forhold til haven. Så jo før du kommer i gang med at klippe, des bedre.
   Kh. Jørn

   Slet
 9. impressive your garden, thanks for a nice view.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Salma
   Thanks for your comment. It was nice, that you looked into.
   Kh Jørn

   Slet
 10. Kære Jørn.

  Et utroligt smukt digt, til at komplimentere en utrolig smuk have.

  Og hvor har den poetiske digter dog ret. Sneen ser så stille og beroligende ud, når man kigger ud på den. Pludseligt virker alting så utroligt stille.

  Du har også ret i, at selv de skridt vi tager lyder anderledes, når der ligger sne. Så knirker og knager det, i hvert fald hvis der ligger sne nok.

  Jeg synes på ingen måde det er trist, at der ligger en vinter imellem hver sommer, når bare vinteren er rigtig vinter, altså inforstået, at den er hvid af sne. Jeg gider ikke grå og regnfulde, og sågar blæsende dage hele vinteren igennem. Det er simpelthen for trist og for uinspirerende.

  Sneen derimod er uendelig smuk, poetisk og beroligende. Den ligger op til gåture med hunden og ture til kælkebakken med ungerne. At sidde inde i varmen med en kop te og en havebog, og af og til se ud på fuglene ved foderbrættet. Det er bare dejlig vinterhygge.

  Ind imellem er der så meget aktivitet, at det ikke bliver til så meget læsning. Jeg har fx fået besøg af en meget fræk sumpmejse, som prøver på at fortælle alle de andre, at det er den der ejer det hele. Det har jeg meget sjovt ud af, at følge med i. I dag var der også en fasankok, der blev ved med at gå frem og tilbage langs skellet på min nabos side. Jeg tror simpelthen ikke den kunne gennemskue hvordan den kom over til foderpladsen, fordi der var trådhegn i hækken. Tænk engang, den så ud som om, den ikke engang kunne regne ud, at den skulle flyve over hegnet!

  Dejligt når vi kan smitte vore børn med en livsbekræftende interesse, der kan følge dem hele livet. Mine piger er kun 7 og 9 år, men de siger begge to, at de vil være havearkitekter, når de bliver store. I hvert fald er de smittet med haveglæden.

  Jeg arbejder på, at få mere stedsegrønt og mere formklippet ind i min have. Ganske vist er jeg en blomsterpige, men der kan og skal være plads til begge dele. Jeg har lige været på haveplankursus, og har i den forbindelse tegnet og lagt nye planer for de dele af haven, hvor jeg ikke er nået til endnu. Det glæder jeg mig til at fortælle om på min blog i nærmeste fremtid.

  Det er i øvrigt utroligt smukt, den måde du bruger græsserne som kontrast til det formklippede.

  Kærlig hilsen Malene

  SvarSlet
 11. Kære Malene

  Tak for din lange kommentar eller indlæg. Det er tydeligt, at du kan lide at skrive og du gør det dejligt livsbekræftende - sådan lige ud af landevejen. Det er jo dejligt at lægge noget ud på bloggen, der får en sådan modtagelse.

  Det er tydeligt, at du er mere end almindelig optaget af din have. Gennem det du skriver skinner det tydeligt igennem, at det er et stort engagement du lægger for dagen. Det er dejligt at læse om, hvordan du oplever naturen omkring dig, og hvordan du smitter dine børn med din haveglæde.

  Kh Jørn

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, begrænsningens kunst er jo svær. Så jeg kommer meget let til at skrive lige så meget som jeg taler!
   Men rigtig dejligt du blev glad for min kommentar.

   Ja, jeg tror vist nok ordet havetosset blev opfundet af en, der havde mødt mig:-) Jeg har ikke længere et job at gå op i,(er førtidspensionist), og har ikke altid kræfterne til at være helt vildt udadvendt, som jeg ellers er af natur. Haven har altid været en elsket hobby, men den er nu blevet en hobby der bliver dyrket til det næsten ekstreme.... i hvert fald i følge nogle af mine omgivelser. Men det er dejligt og livsbekræftende, og jeg kan være kreativ derude. Haven afslører ikke hvor mange pauser jeg har haft, selv ikke hvis der går et par dage. Så her får jeg oplevelsen af stadig at kunne lykkes med noget, og så elsker jeg jo at være derude. Når jeg har dårlige dage, ligger jeg på sofaen og drømmer mig derud, drømmer om hvordan noget bliver og planlægger nye idéer til kommende tiltag. Så jo, jeg er rigtig havetosset.

   Slet