søndag den 13. juli 2014

Frodig sommer.


Saksen er flittigt i brug for at holde haven i ave - `var ikke ave, gik haven af lave`. Dens vækster skyder ustandselig nye skud, og vokser på alle leder, hvis vi ikke greb ind ville det hele vokse sammen. Havearbejde er en foreteelse med og mod naturen - haven er jo som bekendt slet ikke natur, når det kommer til stykket, men kultur, og det skulle helst manifestere sig, at det trods alt er havens mennesker, der bestemmer i den sidste ende.Også den opstammede lærk har sat lange skud. Jeg niver den lidt i skudene, og kan ikke rigtig blive enig med mig selv om, hvor stramt den skal formes i år.


Her er Ingers spand til haveaffald smuttet med. Den er i virkeligheden udtryk for det utrolig vigtige, at planterne hele tiden pudses af for visne blomster.Her er samlet en gruppe af gulgrønne farver, hvilket får det til at virke ret bevidst i brugen af farver, samtidig med at det på gråvejrsdage kan illudere et solstrejf.Vi havde en del trædebregner i overskud og har nu valgt at bruge dem på denne måde. En vigtig del af det at gå i haven handler om at lege og eksperimentere.

Rosen Raubritter er på sit højeste lige nu.Salaten stortrives her som bund for roserne.En lille uldpil, Salix lanata har fået plads i en af de frostsprængte krukker.Et kig til vores løvhytte af vedbend. Jeg henviser til billedet senere i  indlægget fra TV2 OJ udsendelse om vores have.

Rosen Tommelise lyser op i staudebedet.
Fra TV2 OJ


Havens frodighed opstår ikke gennem en enkelt sommers vækst. I aftes kunne man på TV2 OJ gense udsendelsen `Haveglæder` fra 2002, hvor vi og vores have medvirker. Det var sjovt for os med et tilbageblik ind i vores have fra for tolv år siden. Ud af de flygtige, rystede og ret utydelige billeder det lykkedes mig at tage fra skærmen, dukker der en have frem af glemslen, der ikke fylder ret meget i forhold til den have vi har i dag. Tolv år gør utroligt meget ved en have med hensyn til fylde og frodighed.Frem på skærmen dukkede en tolv år yngre kone, der for sjov (håber jeg) antydede, at da hun for år tilbage skulle have en ny mand ind i sin tilværelse, var det for at få sat skik på haven. Og fortsætter med at fortælle, at det er hende, der fjerner alt ukrudtet - `sådan noget ser Jørn ikke`!Bagerst i billedet en ret nyetableret løvhytte med en hængelærk foran, der ser temmelig ny ud. Jeg foretrækker den have vi har i dag med al den vækst og fylde, som er kommet til gennem årene. Så til alle i nystartede havefolk vil jeg sige - giv tid, giv tid.Her viser jeg havearkitekten Laila Sølager rundt i haven.Her er til gengæld ret store træer, der dels er fældet af stormen og dels af os selv, hvilket radikalt har ændret billedet og givet os mere lys mod nordvest.Overskriften til indslaget om vores have hed `En have, der vedligeholdes med en saks`. Her er vi i aktion - Inger luger og jeg klipper en buksbom.Begyndende frodighed i bedene.Der er mange genkendelige motiver, hvor forandringerne ikke er så omfattende.


Sluttelig fortælles, at der stadig er gang i saksen. Om min blog `Havetid`, hvor der jævnligt fortælles om haven, og om vores åben have i dagene 9. og 10. august, samt at haven deltager i konkurrensen på TV2 fri om `Årets dejligste have 2015`, der vises til foråret.

6 kommentarer:

 1. Ja 12 år gør meget ved både mennesker og planter :) Sjovt at se forskellen til i dag, det er helt anderledes og meget bedre.
  Jeg har i øvrigt også en opstammet lærk, som jeg klipper lidt, så sjovt at se, hvad du vil gøre ved din.
  På 4. billede er en lysgul plante i en potte den ser vældig fin ud, hvad er det?
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, en have bliver smukkere med årene - ganske som vi mennesker - ha - ha.
   Planten med de lysegule blomster er en Petunia.
   Kh. Jørn

   Slet
 2. Stadig en flot have 12 år efter. Haven er som rødvin bliver bedre med årene og må gerne nydes dagligt. Det forlænger livet.
  Skønt med salat ved roserne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Tak. Kloge ord. Jeg tror på, at både have og rødvin i passende mængder er livsforlængende.
   Kh. Jørn

   Slet
 3. og hvor har den vokset sig smuk og frodig

  SvarSlet
 4. Hej Sussi
  Tak - vi nyder den også hver dag sommeren igennem.
  Kh. Jørn

  SvarSlet