lørdag den 19. juli 2014

Sol for oven.


I dag er en af de dage, hvor solen for alvor brænder igennem, og jeg får alt for hårde kontraster i mine billeder. Men det slog mig, hvor behagelig svalt der er i træernes skygge. Uden træerne ville det ikke være rart at opholde sig i haven en dag som i dag.Træernes kroner virker som et loft, der er med til at skabe havens rum, samtidig med at de filtrerer lyset på en behagelig måde.Hen over dagen oplever vi det man kalder `vandrende skygge´, det vil sige at lyspletterne hele tiden flytter sig og forandrer sig - de skaber simpelt hen liv i havens bund.Derfor må mit råd til nye haveejere være, hvis de ikke allerede har plantet træer: Vælg nogle af de mange dejlige træer der findes, gå en tur i planteskolen nu og studer træer, og plant nogle af dem til efteråret. Der findes træer, der med tiden bliver meget store, men der findes også små, lyse og lette træer til den mindre have - og  nogen af dem kunne udmærket være frugttræer.


I dag er det rart at søge op i løvhytten med en kold drink. Et kig ud fra bænken i løvhytten.
Denne siddeplads er under en stor askbladet løn, og er skærmet af klippede Thuja til to sider.Sidst på eftermiddagen lægger skyggen sig delvis over urtehaven.


I den lysåbne del af haven har vi bedene med alpine planter, hvorimellem vi også har dværgtræer, der oftest er nåletræer, som kræver lys.

6 kommentarer:

 1. Det ser rigtig godt ud det hele. Jeg så et TV-klip den anden dag fra jeres have og jeg blev virkelig imponeret. Det tog sig rigtig godt ud dér også.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte
   Tak. Ja, det er sjovt med lidt reklame omkring haven.
   Kh Jørn

   Slet
 2. Hej Jørn!
  Hvor ser det dejligt og behageligt ud i jeres have, er selv netop krøbet indendørs, mens jeg venter på at vores træer gror lidt til, og kan give skyggen:-) (jo jo vi har parasol))))
  Så også et klip fra jeres have den anden dag, hvor var det godt at se!
  Håber på at jeres sidste åbenhavedag kan komme til at passe med vores kalender.

  Med sommerhilsner
  Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette
   Tak, vi nyder også træernes skyggevirkning i disse dage. Ja, det kunne være hyggeligt, at få besøg til vores åben have dag.
   Kh. Jørn

   Slet
 3. I love trees! Thanks for the garden tour and the idea of 'walking shadow'. I never thought of it like that. Here in my garden I have named my trees. We have 9 trees.

  Jeg elsker træer! Tak for haven tour og tanken om at 'gå skygge'. Jeg har aldrig tænkt på det på den måde. Her i min have har jeg opkaldt mine træer. Vi har 9 træer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hi David
   We are very pleasure for our trees shade this summer, when the sun burns from morning to night.
   Kh. Jørn

   Slet