onsdag den 20. september 2017

Stort og småt i den begyndende efterårshave.


Sidst vi var i København besøgte vi som sædvanlig Tage Andersen`s butik i Ny Adelgade. Vi blev meget betaget af de rødbladede hyld, der flankerede indgangen.



I dag fandt vi et eksemplar i vores lokale planteskole. Jeg har lige siden vi så den i sommer, tænkt på den som en spændende mulighed til en ledig plads i haven. De sortbordaux-farvede og fligede blade vil bryde smukt med grønne omgivelser.



En anden nyerhvervelse er en lille søjlebøg, Fagus sylvatica 'Isander', som vi fandt på Aarhus Havekred`s plantemarked i Botanisk Have i søndags.



Den blev plantet ud i et stenbed, hvor den vil udvikle sig til at blive høj og slank som kontrast til de ret lave planter, der omgiver den. Og netop det med højden passer os fint, idet vi efterhånden har erkendt, at det er den vej opad, vi har bedst plads.











Admiralerne suger næring af Sølvlys, før turen går sydpå.



Meget af havens struktur vil være den samme året rundt, men snart vil stauderne visne, og da er det vigtigt at have alle de vintergrønne planter - dog må man huske, også at plante løvfældende træer, så man kan kende forskel på årstiderne.



Vi oplever morgener med stor luftfugtighed, hvorved de mange spindelvæv bliver meget synlige.



















Træet med de store blade er et Kejsertræ, Paulownia tomentosa.



I disse dage laver jeg en masse træagtige stiklinger, der frem til foråret forhåbentlig har sat rod, så de kan plantes ud i potter.
Det drejer sig om buksbom, forskellige former for pil, småbladet elm, dværgagtige nåletræer, tornnød og meget andet. Man får et særligt forhold til planter man har 'kendt' lige fra stikling af. De klippes af moderplanten nu, og stikles i en blanding af sand og næringsberiget spagnum, der vandes godt igennem. De får helt de samme egenskaber som moderplanten, men er jo, når de sætter rod, et helt selvstændig individ. De må ikke tørre ud undervejs, og kan sættes i en hvid plastpose, hvor der klippes et hjørne af, så vanddamp kan slippe ud, der må ikke opstår kondensvand på indersiden af posen, som kan forårsage svampeangreb. Stil dem lidt beskyttet i vinter - f,eks. ind til husmuren eller i bunden af et busket. De skal stå ret lyst.



























9 kommentarer:

  1. Det var dog en helt enorm masse stiklinger. Sikken et arbejde, men stor glæde, når du har nye planter at tage af. God fornøjelse :-)
    Mange hilsener, Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lisbeth. Det er en stor glæde og tilfredsstillelse at sætte stiklinger. Når jeg laver mange er det fordi Inger sælger dem i sin lille blomsterbiks når vi har åben have og til gæsterne der kommer i bus hen over sommeren.
      Venlig hilsen
      Jørn

      Slet
  2. Fantastisk smuk have inspirerende også fra Grønland vi er nogle der også prøver med haveliv trods udfordringer.Vi har jo dværgrododendron og meget andet spændende planter mest i dværgform i fjeldene og i de varmer fjorde.
    Hilsen fra Grønland og tak for smukke æstetiske billeder til glæde for mange.
    Kaalat Kardel

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Kaalat. Jeg har set billeder fra grønlandske haver og der er udfordringer son du siger, men der er jo spændende muligheder for at lave en naturlig have ved at kombinere sten og de mange fine dværgarter, der findes. Jeg har set billeder og film af fjeldene i foråret, hvor de blomstrer - smukt smukt.
      Venlig hilsen
      Jørn

      Slet
  3. Hei Jørn. Flotte bilder som alltid. Når man får liten plass, er det å tenke litt nytt. Noe som tar liten plass nede og vokser oppover. Den rødbladede hyld har jeg notert meg. Spennende med stiklinger. Det har jeg ikke vært så flink til. Fin kveld til dere.
    Hilsen Hanne-Lise.

    SvarSlet
  4. Hej Hanne-Lise.
    Tak. Ja det handler om at udnytte pladsen bedst muligt, og det er altid spændende at få nye planter og få den passet ind mellem de eksisterende, så der stadig er harmoni og balance i tingene.
    Venlig hilsen
    Jørn

    SvarSlet
  5. Jeres have er betagende smuk og virkelig inspirerende. Og hylden dér ved indgangspartiet kan jeg godt forstå fik jer til at få jer en lignende hyld. Jeg vil selv ud og kigge efter af af dem til en af mine krukker.... jeg kan lige se for mig hvordan den vil være spændende i krukkeopstillingerne i sensommer og efterårshaven.
    Mange havehilsner fra Susan

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Susan.
      Tak det glæder mig, at du finder vores have inspirerende. Vi er jo selv på jagt efter gode idéer og inspiration. Det er jo en stor glæde og en personlig tilfredsstillelse at være skabende i sin have.
      Venlig hilsen
      Jørn

      Slet