mandag den 29. januar 2018

Haven er jo ikke statisk.


Et gammelt billede (ca. 18 år) som jeg er glad for. Det viser et kig ud i forhaven gennem en portal af blåregn. Der er en hvis stramhed over billedet. som jeg godt kan lide. Egentlig handler det om det lille træ med den kvadratdiske fodpose af Ericalyng. Jeg startede det som stikling, og det er en cypres, populært kaldet blød enebær, Chamaecyparis pisifera 'Squarrosa'. Den blev klippet gennem mange år, og indgik i et harmonisk sammenhæng med forhavens øvrige småtræer.- Og årene gik, og vi måtte forleden erkende, at det nu var blevet alt for stort til omgivelserne. Træet stod så underlig umotiveret og fyldte alt for meget. Vi talte årringene i stammen, kom vi op på 35 år.Da vi fik det fældet, gav det lys og luft til forhaven - til gengæld blev genboens tag ret fremtrædende - man kan jo ikke få det hele.Her ses træet fra en anden side, og her var det også for dominerende. Nu er der  blevet mere sammenhæng i forhaven, synes vi.I baghaven er der også visse stramme partier. Den klippede firkant i Buksbom er Buxus sempervirens, 'Blauer Heinz' med blågrønne, smalle blade. Bagved et par klippede Cotoneaster-kugler.Vi har mange stedsegrønne planter, og har derved opnået en ret grøn vinterhave.


På turen rundt er der trods årstiden mange detaljer.


En almindelig lærk, Larix decidua, også klippet gennem mange år, har en skulpturel virkning på baggrund af alt det vintergrønne.
13 kommentarer:

 1. Hei Jørn.
  Noen ganger må man felle litt trær for å få inn litt lys. Det har vi også gjort her. Alltid spennende å se bilder fra hagen deres. God kveld til dere.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
 2. Hej Hanne-Lise.
  Tak. Ja, man må fælde træer ind imellem, og nogen gange er det stormen der tager initiativet. Også god aften til dig.
  Venlig hilsen
  Jørn

  SvarSlet
 3. Nogle beslutninger skal jo tages og du har helt ret i at det gav lidt luft og harmoni i forhaven. Så det var heldigvis den rigtige beslutning. :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette. Ja, det skal jo til ind imellem, og når det straks virker overbevisende, må man regne med at det er den rigtige beslutning.

   Slet
 4. some decisions have to be taken and you are quite right in that it gave a little air and harmony in the front yard. so fortunately it was the right decision. :island)

  หนังตลก

  SvarSlet
 5. Thanks for all your efforts that you have put in this, It's very interesting Blog...
  I believe there are many who feel the same satisfaction as I read this article!
  I hope you will continue to have such articles to share with everyone!
  ดูหนังออนไลน์

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak piseth san. Jo, jeg må lige tage mig sammen og fortsætte med at fortælle om min have.

   Slet
 6. I see your blog daily, it is crispy to study.
  Your blog is very useful for me & i like so much...
  Thanks for sharing the good information!
  starbet login

  SvarSlet