fredag den 13. april 2012

Magi i det skønne grønne.

                               

Om lidt myldrer det frem, al det, der lige nu står i sin spæde start. Det vil bugne, fylde og skabe frodighed. Jeg har gået og spekuleret over, hvornår det er romantisk havestil, alt det der kommer op og hvornår det kammer over og bliver til rod. For vist har vi selv skabt rammerne og haven er da kultur og ikke natur, men det er som om, at den på et tidspunkt opfører sig, som var den natur.


Man kan klippe i sin have og tynde ud i væksterne for at begrænse volumen, hvad vi da også gør, men et eller andet sted føler jeg det enormt livsbekræftende at opleve den overflod, der tangerer rod - alt det fritvoksende (vilde) i kontrast til det stringent klippede. Og i baghovedet opererer man vel med begrebet komposition, der skal bevirke, at der kommer en slags orden i kaos.


Samtidig går jeg også og tænker på noget, som jeg kalder tilfældighedernes orden - det er her "havens natur" spiller ind. Det handler om alt det, der tilsyneladende kommer af sig selv. Jeg tænker her ikke på havens ukrudt som jo helt enkelt kan defineres som al uønsket vækst. Nej, jeg tænker på al det, som vi tager imod med kyshånd: Fingerbøl, kongelys, kermesbær, kristtorn og alt det andet spændende, der sår sig. 


Det er ofte foræringer fra nabohaver, ført hertil af vinden eller med fuglene. Og meget af det vi modtager på den måde får lov til at blive stående på den plads, hvor det dukker op. Vi anser det for naturens pegefinger, som vil hjælpe os der, hvor vores egen fantasi ikke længere rækker og det kan give os ofte nogle overraskende virkninger - også farvemæssigt, samtidig med at det bibringer haven lidt vildskab og noget af det, der kan betegnes som havens romantik.







I går kom ALT OM HAVENS aprilnummer med posten, hvori der er en artikel "Romantik, drøm og  virkelighed", om havens stilarter.



Stor var vores overraskelse, da vi så vores have nævnet gennem vores hjemmeside haven-ved-hegnet.dk, som rosinen i pølseenden efter alle disse kendte havefolk, i et afsnit skrevet af havearkitekten Hanne Nippin.




I maj måned, hvor mange af vore Rhododendron blomstrer, er der mange farver. Efter afblomstringen falder der mere ro over haven, nu er det mest de grønne nuancer der dominerer.



En sommer havde et frø af tallerkensmækker forvildet sig om i forhaven. Dens placering var således ikke planlagt, men vi blev ret glade for den hen over sommeren, idet vi syntes, at den orange farve fangede øjet på en god måde, hvorefter det vandrede videre rundt til de grønne farver.



               Bispehue, Epimedium kan danne store tæppedandende flader .






Den røde etageprimula, Primula japonica er en god komtrast, der fanger øjet mellem alt det grønne.













Jeg ser de stenbelagte stier som en god neutral flade, der kan medvirke til at skabe pause mellem de grønne farver.



                             Bronzefennikel i urtehaven.
















































                                Det tørre bed under tagudhænget.






















Blå og grøn er beslægtede farver. Derfor virker de så selvfølgelige og ligetil at sætte sammen. Når man så som her, yderligere har en blågrøn som baggrund for skærmliljen, smelter de nærmest sammen.



En sukkertopgran, Picia glauca "Echiniformis" stod i sin krukke og jeg havde gået og kigget på den i 3-4 år. I dag valgte jeg at stamme den lidt op, jeg synes, at den derved er kommet til at virke lettere og mere elegant.




































Juniperus squamata "Blue Star" er et lille træ, vi har haft i rigtig mange år. Det har jævnligt fået en tur med saksen for også at have glæde af stammen og grenene.



Forleden blev der igen tyndet lidt ud med saksen. Nu har den fået en lettere og mere spændende karakter.
































11 kommentarer:

  1. der ser bare super godt ud... dejligt inspirerende ;0)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Merete.
      Ja, det er nu man skal samle inspiration, der kan være drivkraften til den haveaktivitet, der nu skal ske. Vi søger den også både her og der.
      Kh. Jørn

      Slet
  2. Hej. Aij sikke mange flotte billeder. Jeres have er helt fantastisk og hvor er det sjovt, at I er nævnt i Alt om Haven. Jeg så det faktisk godt, for jeg holder også det blad og blev så inspireret af artiklen om havestile at jeg lavede et indlæg om det på min egen blog! Jeg synes, jeres have er meget romantisk!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Birgitte.
      Ja, vi blev glædelig overrasket over at være nævnet som eksempel på en romantisk have. Jeg har besøgt din blog og nyder det romantiske indslag du har lavet.
      Kh. Jørn

      Slet
  3. Det er da fine navne du er kommet i selskab med, og helt fortjent! Hvor er det fint det du har klippet, hverken for lidt eller for meget - sandelig en kunst du mestrer.
    Tak for endnu et skønt kig over hækken :o)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Fru Friis.
      Tak. Vi er virkelig også beæret over at se os i det fine selskab.
      Kh. Jørn

      Slet
  4. Tak for endnu en serie inspirerende billeder. Mon ikke der denne gang er flere eksempler på tilfældighedernes orden, som du kalder det,end du plejer at vise.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marie.
      Velbekomme. Jo, jeg mener virkelig, at man skal være opmærksom på "tilfældighedernes orden". Lidt spontanitet eller improvisation har nok aldrig skadet en have. Og hvad er det i virkeligheden, der styrer os, når vi går i haven?
      Kh. Jørn

      Slet
  5. Tak for en masse skønne billeder, det er dejligt at se dem. Jeg kan godt lide at se før og efter klipning, måske kan man lære lidt af det. Jeg tør ikke rigtig klippe endnu, men måske kommer det, når jeg kigger lidt på det, du laver. Det pyntede gevaldigt på sukkertopgranen.
    Den bronzefennikel er vel nok flot, jeg har prøvet at få fat i en, jeg tror nok, det er lykkedes nu.
    Tillykke med omtalen i Alt om haven, det er da skønt for jer.
    God weekend
    Kh
    Lisbeth

    SvarSlet
  6. Hej Lisbeth.
    Velbekomme. Du må da i gang med at klippe i visse af planterne, der er trods alt grænser for, hvor galt det kan gå. Tværtimod kan det give megen glæde at lave planteskulpturer. Jeg håber, at du har held med din bronzefennikel.
    Kh. Jørn

    SvarSlet
  7. Beautiful Epimedium, Jorn ! Thanks for this beautiful post.
    Gabriel

    SvarSlet