mandag den 19. januar 2015

Havens bunddække.

På billederne her er anvendt guldjordbær, Waldsteinia ternata som bunddække. Den blomstrer ikke så meget herinde i halvskyggen, men vi er også mest interesserede i den rolige, grønne flade.


I vores have er vi ikke til bar jord - og egentlig forekommer bar jord jo også kun i ørkenområder og højtartiske egne - vi synes, at det ser mere naturligt ud, når havens `gulv` består af en tæt, lav vegetation. Det har den fordel, at ukrudtet har vanskelige betingelser og at jorden ikke så let tørrer ud, hvilket er vigtigt for jordens mikroorganismer som svampe, bakterier og såmænd også for regnormene, der igen har stor betydning for en levende muld i haven. Samtidig vil de mange rødder optage jordens næringsstoffer så de ikke trænger ned til grundvandet og forurener.Jeg kan godt lide de pude- og tæppedannende planter, der kan vokse ud fra bedene og blødgøre stenkanterne langs stierne.Ind imellem anvender vi grå kugleflint som kontrast til alt det grønne.Vi anvender også den vintergrønne vedbind, Hedera helix både vandret og lodret. Det er en helt vidunderlig løsning når man har noget man vil have dækket og skabe stor frodighed.


Den lave bjergløvefod, Alchemilla alpina egner sig også godt som bunddække.Helt langt ind i skyggen findes der planter, der egner sig som bunddække.Alt hvad der dækker jorden er jo i princippet bunddækkeplanter. Her et kig ind i et frodig og varieret staudebed, hvor der både er blomster, men også mange forskellige bladformer at glæde sig over.


Hasselurt, Asarum europaeum er en fremragende bunddækkeplante, der danner et tæt tæppe med sine runde blade, der har silkeglans. Den er vintergrøn, og når den først har etableret sig, kan den skabe stor frodighed. Ofte får man helt nye og uplanlagte små kolonier, der opstår ved at myrerne flytter rundt på frøene. Hos os tager vi imod det med kyshånd, idet resultatet som regel falder fint ind i havens helhed.


Den køliggrønne tornnød, Acaena saccaticupula `minor`ses her med trædebregne, Cotula aqualida bagerst. Begge kan sammen med  for eksempel kattefod, Antennaria dioica `Alba` eller `Minima´ og  krybende timianarter som Thymus praecox `Minor`tåle betrædning og i nogen grad erstatte græs, hvor der er begrænset færdsel.Krybeklokke , Campanula portenschlagiana virker efter blomstringen som en tæt grøn flade.
På midterrabatten i vores indkørsel har vi valgt en samling tørketålende planter - forskellige timiantyper, origanum, salvie, blågræs o.a. .
Skumblomst, Tiarella cordifolia er en poetisk lille sag, der gør sig godt i skovbundens halvskygge.Mor og barn, Tolmiea menziesii er oprindelig en stueplante, men har vist sig at være en værdifuld bunddækkeplante i haven. Den er fuld hårdfør og er på beskyttede steder vintergrøn.Tolmiea findes også i en brogetbladet udgave.Den lille mosagtige sag i bunden hedder Sedum lydium.
Vintergrøn, Vinca minor er en dejlig tæppedannende plante i halvskygge, kan også klare sig i skygge men da bliver blomstringen mere sparsom.

Mange haveejere er velsignet med skvalderkål. Vi har valgt kun at have den brogetbladede Aegopodium podagraria `Varigatum`, og vi har valgt at have den plantet i en krukke, så den ikke breder sig overalt i haven. 


Smalbladet timian er flot når den blomstrer.Ind imellem plamagerne af timian ses kattefod, Antennaria dioica `Alba`, der ligesom timian trives på tørre steder med dræn.

Under den høje bronzeblad stortrives skovmærke, Galium odoratum i foråret. Senere dækkes de af Hosta, kærmindesøster og andet.  


Porcelænsblomst, urbium findes i flere varianter og er dejlige bunddækkeplanter, der foretrækker skyggede pladser.


Kæmpestenbræk, Bergenia cordifolia tåler næsten alle forhold - sol og skygge, tør og fugtig, men dog ikke våd jord. Er vintergrøn.Kæmpestenbræk blomstrer tidlig i foråret.
20 kommentarer:

 1. Hej ,
  af Anja Jeg stødte på denne blog. Jeg kan godt lide din fortryllende , fortryllet og frodig have meget. Faktisk er jeg ikke en ven af ​​bunddække ( måske fordi det er så tæt alligevel i min lille have ) , men den vilde ingefær , Asarum europaeum , jeg kan lide en masse! Jeg tidligere vidste ikke , tak for repræsentation. Efter dette, vil jeg holde øje med her nogle gange .
  Hav en god aften og
  mange hilsner til Danmark
  Katinka

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Katinka
   Tak, ja vi holder meget af frodighed i haven. Hvor meget bunddække, der bør være i en have er jo en personlig vurdering ud fra havens opbygning og sammensætning. Ja ingefær kan hurtig blive til en hel masse.
   Kh. Jørn

   Slet
 2. Vilka underbara bilder! Tack för visningen!

  /Anja

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anja
   Velbekomme, det glæder mig at du har fornøjelse af billederne.
   Kh. Jørn

   Slet
 3. Hej.
  Som altid nogle skønne billeder du lægger ud.
  Jeg har set din have 3 gange, men det er lige spændende hver gang.

  Hilsen Bente.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente
   Tak, det er dejligt at du har glæde af mine billeder. Og det glæder mig da også, at du har besøgt vores have 3 gange, og du stadig finder den spændende.
   Kh. Jørn

   Slet
 4. Takk for tips om bloggen din. Her var det mye inspirasjon å hente. Gleder meg til snæen går nå.
  Ser dere har åpen hage til sommeren . Følger med ;-)

  SvarSlet
 5. Hej Ingun
  Velbekomme. Jeg håber, at du kan finde lidt inspiration. Ja, vi er ved at længes efter forår.
  Her skinnede solen i dag og det lokkede mig ud i haven for at klippe visne stauder ned.
  Ja, vi har gennem mange år holdt åben have. og haft mange mennesker på besøg.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 6. Så otroligt vacker trädgård! Så vackra bilder!
  Stengångarna är för fina och växtkombinationerna.

  Trevlig dagar, hälsningar Ewa :)


  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ewa
   Tak. Ja, vi er meget optaget af netop vækstkombinationerne, der vel kan betegnes som livsnerven i en have.
   Kh. Jørn

   Slet
 7. Oi hur vackert trädgård!! Många bekant växter, men mycket nya för mej!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Minna
   Tak. De fleste af de viste vækster er ret almindelige, men det er da fint, at du finder nogle, der er nye for dig.
   Kh. Jørn

   Slet
 8. Sikke inspirerende og ikke mindst smukke billeder. Jeg søgte på nettet efter "tørketålende planter" og fandt dermed din blog via billedet af jeres fine indkørsel. Det er en fantastisk have I har opbygget.

  SvarSlet
 9. Hej Sis.
  Tak for de smukke ord - det glæder mig, at du fandt frem til min blog.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 10. Sikke nogle pragtfulde billeder! Det er netop den type have vi er i gang med at etablere, så her er jo masser af inspiration

  SvarSlet
  Svar
  1. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

   Slet
  2. Jeg har et spørgsmål, som I måske kan besvare. Vi har etableret et rhodondendronbed med lyng og canadisk cornel som bunddække. Tværs over bedet har vi lagt nogle trædesten, hvorimellem vi har plantet trædebregner. Disse trædebregner breder sig helt vildt

   Slet
  3. Vores spørgsmål er om de forholdsvis nyplantede rhodondendronbed mister kraft og næring, når de omgives så tæt af trædebregnerne, eller om det gavner dem, at den omgivende jord tværtimod holdes fugtig af det tætte bunddække?

   Slet
  4. Hej Susanne.
   Trædebregnerne vil næppe genere de nyplantede rhododendron, og kan, som du skriver, holde lidt på fugtigheden.
   Kh. Jørn

   Slet