tirsdag den 6. marts 2012

Gråbladede stauder og hvide blomster. Da vi første gang besøgte haven ved Sissinghurst Castle i Sydengland, gjorde den et uudsletteligt indtryk på os.
Ideen med den hvide have med buksbomhækkene er fascinerende, og det har nok især været den, der siden har ligget i baghovedet.
Hjemme i haven begyndte vi at interessere os for de grålige, svingene til de sølvgrågrønne i den grønne familie.
Nuancerne findes i løvet på en del af havens planter, og farverne indikerer ofte, at planterne kan klare sig i de tørre og sandede områder af haven.
De grågrønne farver er sammen med de hvide blomster en fin kontrast til havens øvrige grønne. Man kan vælge at samle et helt bed af det grågrønne løv i flere nuancer, og de vil sammen med græsser, stauder, småbuske og de hvide blomster udtrykke en kølig og rolig farveholdning, som kan virke meget bevidst. Dog mener jeg, at farveholdningen skal begrænses til mindre arealer, der så kan gentages flere steder i haven - i alt for store arealer kan virkningen blive for fersk.Det navnkundige engelske havemenneske, Gertrude Jekyll var allerede i slutningen af 1800-tallet optaget af de hvide og sølvgrå farver, hvor de var en af hendes favorit-virkninger. Og Gertrude Jekyll havde netop stor indflydelse som konsulent hos Vita Sackville-West og Harold Nicolson, da de 1930-erne anlagde haven ved Sissighurst Castle.Her i vores urtehave har vi erfaret, at også de blå farver harmonerer godt med de grågrønne og hvide.Gertrude Jekyll uddannede sig som ung til billedkunstner, men måtte senere i livet opgive maleriet på grund af svigtende syn. Da hun ikke kunne male på lærred valgte hun arbejdet med farverne i blomsterbedenes levende maleri.I samarbejde med med arkitekten Edwind Lutyens skabte de over 100 haver med tilhørende huse, hvor Lutyens tegnede de store linier og Jekyll skabte havernes detaljer, ofte inspireret af naturen.En af de første hvide blomster, der dukker op i vores have i det tidlige forår  er denne dobbelte Primula, Dawn  Ansell.


Inden for buksbomhække - inspiration fra haven ved Sissinghurst - vokser vores hvide pæon, Sahra Benrhardt. Bag den ses en ildtorn med sine hvide blomster.


En have, der også har inspireret os meget er arkitekten Arne Jacobsen`s have i Søholm.
(Billedet stammer fra en artikel i Bo Bedre).
Grågrøn cypresurt mellem rød og grøn salat.Et lille stilleben i smukke grå toner, placeret på en stor møllesten, der anvendes som bordplade.
Motivet fandt jeg i Jørgen Ramsted Jensen`s have i Mariager.

Den lille grå uldpil, Salix lanata, harmonerer fint med den grå granit.Kattefod, Antennaria står med sit sølvskær og flade vækst. Den kan bruges i stedet for græs, hvor slitagen er beskeden.Gertrude Jekyll var en mester i at komponere bede, hvor det ikke kun var blomsternes farver, men også bladenes forskellige nuancer, der harmonerede.
Rhododendron Cunningham`s White i forgrunden bronzeblad, Rodgersia.Et stænk af køligt blåt harmonerer også fint med det grå og hvide, hvorfor hjulkrone også kan komme på tale i det "kølige selskab".


I nærbillede er hjulkrones blomsterknopper - en åbenbaring af skønhed.
Rude, Tuta graveolens kan også indgå i den grågrønne sammensætning.Kærmindesøster, Brunnera macrophylla "Jack Frost" ville også være selvskrevet i det kølige, blågrønne bed.


Perlekurv, Anaphalis triplinervis hører hjemme i de tørre og solrige områder af haven. Den grågrønne nederst i billedet er en Artemisia.
Kæmpeslør, Crampe cordifolia står i juni som en hvid sky over staude bedet.Rosa pimpinellifolia, klitrose blomstrer i maj-juni og er velduft, velduft og velduft.
                                Hvis solhat, Echinacea purpurea "Alba" vil lyse op i det grågrønne bed.
 

Grågrønne vækster i tørkebedet: Timian, blågræs, origanom, salvie o.a..


  
                                                         
                                    Sødskærm - spansk kærvel.

Forrest hønsetarm, Cerastium og bagerst cypresurt, Santolina chamaecyparissus.En smuk græs, der vil være selvskrevet i det hvid-grågrønne bed er snefrytle, Luzula nivea.En smuk overstander i det grågrønne bed kunne være pilebladet pære, Pyrus salicifolia "Pendula".Brogetbladet skvalderkål skal holdes i ave - planes f.eks. i en lav krukke, men den vil sammen med ramsløg lyse op i skovbunden.Den brogetbladede vedbend vil også høre naturligt hjemme i det tænkte bed.
Den hvide kongelys, Verbascum vil komme lidt op i lyset.
Den runde til venstre er benved, Euonymus fortunei "Emerald Gaity" og til højre Salix helvetica. De ville begge være smukke indvånere i bedet.
En hvid phlox vil sammen med blålige græsser forhøje den æstetiske oplevelse.
Hydrangea arborenscens "Anna Bella" vil bidrage med flotte blomsterstande.
Juniperus squamata "Blue Star" er et fint eksempel på et lille nåletræ, der kunne være med til at give variation i  vores blå-grå-grønne bed.Det samme kan opnås med den smukke pil, Salix integra "Hakuro Nishiki", der på sin stamme kan løftes op til en flot overstander. 

Lavendel, Lavendula augustifolia vil vel også være selvskrevet. Den findes i hvid "Alba", men kunne også tilføre bedet et stænk af blåt.


Igen ser vi hønsetarm og cypresurt i højbedet, men bagved har vi katteurt, Nepeta, der også ville falde godt ind i selskabet af de grågrønlige.


Brudeslør, Gypsopila ville også været et interessant valg, der kunne skabe brus i bedet. Her i en opstilling af den i tørret tilstand skabt af Tage Andersen.


8 kommentarer:

 1. Dejlige billeder, såååå smukt!!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Flora.
   Det er en glæde i sig selv, at finde smukke billeder frem.
   Kh. Jørn

   Slet
 2. Dejligt indlæg. Jeg må eksperimentere lidt. Har mange af de omtalte vækster i haven :O)

  SvarSlet
 3. Svar
  1. Hej Brigitte.
   Il est passionnant de combiner de belles plantes.
   Kh.Jørn

   Slet
 4. Hej Susanne
  Det er jo det der gør det spændende at gå i haven - at eksperimentere. Egentlig er det vel selve havearbejdets sjæl.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 5. Tak for de mange fine billeder af de smukke planter.
  Hvidt får man aldrig for meget af i haven. Det lyser op.
  Ha` en god dag.

  SvarSlet
 6. Hej Landbohaven.
  Du har ret, hvidt lyser op og det er noget, der markerer sig i haven.
  Ha´en god dag

  SvarSlet