lørdag den 7. september 2013

Havens grønne arkitektur


En have kan være et eventyrligt projekt at gå i gang med. Tanken om gennem år at opbygge den ud fra ønsket om at skabe fornemmelse af rum, der kan give haven den ekstra dimension, som samtidig giver strukturering og skaber overskuelighed, er noget af det, der kan udfordre skabertrangen.I arbejdet med en sådan have er saksen et vigtigt redskab. Her er Thuja anvendt som skærm, der giver en opdeling af terrassen. Her er yderligere plantet en skærm i Thuja, så der sker endnu en opdeling og et nyt rum opstår.Rummet mellem de to skærme.Den lave buksbomhæk omkring et staudebed kan ud over at give struktur også være en god støtte for stauderne, der i regn og rusk hurtig kan lægge sig ned.


Den lille løvhytte i vedbend har jeg ofte omtalt i forbindelse med havens arkitektur. Den har en central beliggenhed, idet vi kan sidde og betragte den fra terrassen. I det hele taget er alt i vores 1000 kvadratmeter have rimelig tæt på.Portaler kan markere det, at man bevæger sig fra et haverum til et andet.Legen med form strækker sig fra de helt store flader til de mindste detaljer.De små kugler er skabt af småbladede Heber, der klippes et par gange i løbet af sommeren.En dværggran, Pisea `Alberta Globe`, som fra naturens hånd er en langsomvoksende kugle, har jeg her klippet og formet i flere kugler.Buksbomkugler der er klippet gennem mange år skaber ro i staudebedet. I løbet af sommeren vil stauderne delvis dække kuglerne, men i det sene efterår klasker stauderne sammen, og kuglerne spiller igen hovedrollen.
En buksbom klippet i kegleform -


kan ved hjælp af en snor og en saks hurtig forvandles til en spiralform,


hvorefter den kan placeres, hvor man savner et fokuspunkt.
En Thuja blev klippet gennem mange år, men på et tidspunkt blev den for stor i det pågældende bed.Ved at klippe ind og befri grenene for grønt et godt stykke op, blev formen lettere og mere skulpturel.
En sukkertopgran,  Picea glauca `Conica` stammes lidt op. og  virker derved lettere i sin krukke.


Kranstop er en god og formbar plante, der danner hæk mod vejen.


Ved baghaven danner kranstop stadigvæk hæk mod vejen - oven over en takshæk, hvori der er skabt et rum i hvilket der er plantet en kugleformet spidsløn, Acer platanoides `Globosum`.Opstammede fyrretrær indgår også i hækkeforløbet. Brugen af de forskellige plantetyper er et forsøg på at skabe en varieret og ikke alt for monoton hæk.

En japansk enebær, Juniperus procombens `Nana` før og efter klipning.8 kommentarer:

 1. Jeg beundrer den måde, det er lykkedes dig at skabe de mange rum i jeres, trods alt, ikke SÅ store have. Du må tilbringe mange timer med saks i hånd - det er bare så flot.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sussi.
   Tak. Der bliver klippet en del i vækstsæsonen, men så meget er det heller ikke. Det kan klares lidt af gangen, når jeg har lyst til det - og det har jeg heldigvis ofte.
   Kh Jørn

   Slet
 2. Tak for endnu en tur rundt i jeres have. Der er altid mindst et eller andet, det fanger mit øje, i dag var det især thujaen, som var på stamme og så klippet op i grenene, smart måde at gøre den lettere på. Også hækken lagde jeg specielt mærke til.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth.
   Velbekomme. Ja, Thujaen som blev klippet op grenene fik en ny skulpturel værdi.
   Kh Jørn

   Slet
 3. I har da om nogen formået at finde jeres egen stil, skabe rum, former og et hav af oplevelser i jeres forholdsvis lille have :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Vivi.
   Tak. Ja, det er nok vores egen stil, der er kommet til verden i vores lille have.
   Kh. Jørn

   Slet