tirsdag den 27. december 2016

Haveligt nytår.


 Livet i vor digitale og højteknologiske tid har gjort tilværelsen  nemmere og hurtigere. Med den medfølgende effektivisering og hastighed kan det være velgørene at dykke ned i noget så jordnært og lavpraktisk som sin have, og lade sig indfange af dens magi og dens langsomme mysterium.Haven er efterhånden et af de få steder, hvor den enkelte kan være sin egen designer. Her kan man få afløb for sin kreativitet, og selv om haven tilsyneladende synes færdig, vil mange fortsat flytte rundt på planterne, for der er hele tiden nye idéer, der skal prøves af. Netop plantesammenstillinger, farver, form, størrelsesforhold, karakter og struktur giver mange æstetiske overvejelser. Derfor bliver haven aldrig rigtig færdig, det kommer ikke til nogen afslutning, og dybest set er det vel heller ikke meningen - for havefolkene påstår, at de har det sjovt med det de gør - de hygger sig, og det siges, at de oplever en af de højeste former for trivsel gennem det at være legende, skabende og eksperimenterende.Havefolk trænger længere ind i havens magi end som så - helt ned i  den dybe muld rækker omsorgen, til regnorme og jordens mange mikroorganismer. Og i naturen finder de smukke sten og trærødder som de anvender i samklang med planterne hjemme i havens mikrokosmos, hvorved der kan skabes atmosfære og miljø.

Havemennesker kan siges at være iscenesættere af et skuespil, der handler om havens natur, og som spilles uendelig langsomt - gennem måneder og år - men hele tiden med vekslende farver og lyssætning. Fældning, beskæring, opstamning, formering, fornyelse,  vækst og frodighed er begreber, der hele tiden beskæftiger havemennesker og er alt sammen en forudsætning for at skuespillet kan fortsætte.


         

Gennem havearbejdet oplever mange mennesker at vende tilbage til noget oprindeligt. Naturen er forbilledet for mange havefolk.
8 kommentarer:

 1. Hej Jørn.
  Tak for dejlige billeder. Du er som altid så filosofisk, og det er dejligt at læse, at du skriver så positivt, trods det I og jeres have har været igennem.
  Glædelig bagjul og jeg håber I får et godt og lykkebringende nytår.
  Venlig hilsen
  Malene

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Malene.
   Tak. Godt nytår til dig.
   Venlig hilsen
   Jørn

   Slet
 2. Hej Jørn!
  Det var et dejligt indlæg, med smukke billeder. Jeg nyder den filosofiske tilgang i beskrivelsen, den ligesom gør en langsom og sætter pulsen ned.
  Vi havefolk gør noget godt for vores alles jord, det er skabt af glæde og nærvær.
  Noget af det jeg er blevet både overrasket over og ufattelig taknemmelig for, er al det dyreliv der kommer blot ved at plante-det er altså nærmest ren magi at opleve.
  I ønskes hermed et rigtigt godt nytår
  Hilsner Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette.
   Tak. Ja, havearbejdet fører mange glæder med sig. Godt nytår.
   Venlig hilsen
   Jørn

   Slet
 3. Igen et godt indlæg fra din side. Jeg tænker somme tider over det, at naturen er inspirationskilde. Vi kan jo heller ikke finde en bedre inspirationskilde end naturen. Og uanset hvor meget vi flytter rundt på planterne i haven, vil vi aldrig komme op på siden af, hvad naturen fremviser, endsige overgå naturen. Men man kan jo gøre noget andet, man kan betragte haven ud fra forskellige vinkler, f.eks. en kunstnerisk vinkel. Her synes jeg, jeres have er helt enestående. Den er opbygget, så den fremhæver de enkelte planter, så de nærmest bliver til skulpturer, den viser stenene og træstykkerne... - og så udstråler den ro.

  Jeg vil ønske jer et godt haveår 2017. Tak fordi I deler haven med os andre gennem bloggen, foredrag og åben have.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elna.
   Tak for din meget venlige beskrivelse af mit indlæg og vores have. Du har ret i at en have aldrig kan komme op på siden af naturen, eller overgå den. Haven vil altid være kultur - skabt af menneskehånd som den jo er.
   Du ønskes også et godt haveår 2017.
   Venlig hilsen
   Jørn

   Slet
 4. Kära Jörn och Inger! Hjärtans tack än en gång för de underbara bilderna av er trädgård. Vi blir aldrig trötta på dem! Vi önskar er allt gott för det nya året och hoppas komma över Kattegatt när ni igen har öppen trädgård hälsar Margareta och Carl-Johan i Särö.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Margareta og Carl-Johan.
   Det glæder os meget, at i kigger med på billederne fra vores have. Vi ønsker jer et godt nytår, og det kunne være hyggeligt om i kom rn tur til Jylland til sommer.
   Venlig hilsen Inger og Jørn

   Slet