torsdag den 19. september 2013

I slutningen af september.


Skærmplanter er smukke når de tegner deres silhuetter mod himlen. Her er det bronzefennikel, der ud over at være en flot og velduftende krydderurt, jo også er en stovt staude, der af og til sår sig i staudebedet, hvilket vi som regel accepterer. I det lille hjemmestøbte plantetrug er skabt en lille have i haven, der lever sit helt eget liv. Den udgør en haves mikrokosmos med et lille bjerg og en hulsten, der danner en sø når regnvandet fylder den. I forgrunden breder den lille Saxifraga x boydii sig, og danner et kopakt `buskads`, der hænger ned over siderne på truget og bringer myten om Babylons hængende haver i erindring.
Et af havens små rum, der er opstået mellem Thujahække og med en overstander af en askbladet løn, Acer negundo, der danner tag og filtrerer lyset på en fin måde.
Den slyngende sti fører rundt i en meget stille have, hvor ikke en vind rører sig. Det bliver en smuk sensommerdag.


Det kan være de små ting, der beriger haven med oplevelser - et fuglebad, hvor vandfladen fanger lidt lysflimmer - en kande hvis blå glasur spiller op mod grå og grønne farver. Små uprætentiøse detaljer, der falder naturligt ind mellem bedenes planter.Urtehaven går mod hæld.


I dag havde vi besøg af journalist Greta Johannesen og fotograf Torkel Dyrting fra Familie Journalen, som vil lave en artikel om vores have. Greta noterede en masse på sin blok og Torkel tog en mængde billeder. Nu er vi spændte på resultatet, der kommer på til foråret. Artiklen vil handle om det at rejse ud og se haver, lade sig inspirere, og komme hjem og omsætte noget af det i den hjemlige have.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar