tirsdag den 17. september 2013

Bedring i buksbomsygdom.


For første gang i tre år har vi på denne tid af året ingen buksbom, der er så angrebet af svampesygdom, at de må graves op og køres på lodsepladsen. Det kan muligvis skyldes den tørre sommer, vi har haft, men jeg tror nu mere på, at det er min behandling med Atamon, der har virket. Hen over sommeren har jeg gentagne gange sprøjtet angrebne steder med en Atamonblanding og ligeledes vandet den ned ved rødderne. Tilsyneladende har det stoppet angrebet, og på de angrebne steder er der begyndt at komme friske skud - så jeg er fuld af forhåbning. Blandingen jeg har brugt er en halv deciliter Atamon til 5 liter vand. Jeg vil henvise til mit indlæg "Tilbage til nuet", hvor jeg beretter om buksbom-problematikken.Jeg har en svaghed for mindre træer med store blade og har netop genanskaffet et skæbnetræ, Clerodendrum trichotomum.På Aarhus Havekreds`plantemarked i Botanisk Have fandt jeg denne magnoliebladet pil, Salix magnifica, der også tilfredsstiller ønsket om store blade.


Paradisæblet er en fin kontrast til den røde parykbusk. Når æblet er lidt mere modent, er det en frugt, som giver en rigtig god smag i vodka.Nyklippet fyr for at bevare et kig ind til grene og kviste. Havearkitekturen rækker helt ned til det lille træ i sin skål.
Det `muntre hjørne` er et sammenrend af dekorative indfald.I haven tilstræber vi enkel naturlighed - en sammensætning af forskellige materialer med hver sin karakter sammen med smukke planter.


De små ´dimser`er noget vi har samlet rundt i verden, og står nu og danner grupper i haven, hvor de indgår som det vi kalder `dekorative elementer`.

Korsvortemælk, Euphorbia lathyris er en af havens vilde indvånere. Her har den sået sig foran kompostbeholderen. Den er toårig, og ser det første år sådan ud - næste år kommer den med runde frugter, og er meget dekorativ.
12 kommentarer:

 1. Danke für die wunderschönen Gartenbilder.
  Ich liebe diesen Blick in den Garten und bin immer wieder begeistert bei den Steinwegen.
  GlG Christina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Christina.
   Vielen Dank für ihren Kommentar.
   Kh. Jørn

   Slet
 2. Vad skönt att du inte har några svampangrepp på buxbomen! Kanske det fungerar med Atamon, bra i så fall.
  Hälsningar
  Katarina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Katarina.
   Tak. Ja, det er rart, at det nu ser ud til at være et afsluttet kapitel med syge buksbom.
   Kh. Jørn

   Slet
 3. Åh så fint det är med alla formklippta buskar!

  /Lillianna

  SvarSlet
 4. Hej Lillianna.
  Tak. Jeg her stor glæde og nydelse af at klippe visse af buskene i form.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 5. Hej Jørn
  Tak fordi du deler ud af din viden.
  K.Gro

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gro.
   Velbekomme. Det er jo noget af det vores bloggeri gør muligt.
   Kh. Jørn

   Slet
 6. Åh, så glädjande att buksbomssvampen verkar vara under kontroll.

  Fina bilder du visar från din underbara trädgård.

  Hälsningar,
  Maria

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Maria.
   Tak. Ja, jeg tror virkelig på at min kur virker. Der er tydelig tegn på bedring.
   Kh. Jørn

   Slet
 7. Hej.
  Det er da en dejlig nyhed hvis det viser sig at atamon er løsningen på sygdomsbekæmpelsen. Jeg har heldigvis ikke oplevet angreb her i haven. Jeg har en del gamle buksbom og er selvforsynende med dem.
  Og sikke mange dejlige ideer du igen har vist. Jeg har jo endnu tilgode at se haven, tiden er desværre så flygtig når man selv har bundet an med det jeg har. Alle weekender beslaglagt. Men den står så højt på listen over haver jeg SKAL se.
  God dag til dig.

  SvarSlet
 8. Hej Helga.
  Vi har også et par gamle buksbom som jeg oprindelig tog stiklinger fra - dem skulle jeg have holdt mig til. Det glæder mig, at du finder gode ideer i mine billeder, du skal være velkommen, når du finder tid.
  Kh. Jørn

  SvarSlet