tirsdag den 10. september 2013

Stille dage i september.


 De runde bløde former begynder hos de nærmeste takskugler, hvorefter øjet drages videre til den lidt hængende Robinia `Twisty Baby` med de bløde ranker. Bag disse fanges øjet ind af klippede buksbom, der i bunden yderligere blødes op af grå cypresurt, opstammede lavendler, blågræs og lidt hønsetarm.På plantemarkedet i Silkeborg Havekreds købte jeg den lille japanske star, Carex morrowii til venstre i billedet, og straks jeg så den med de lyse kanter, vidste jeg, hvor i haven den skulle placeres. Den ville være en oplagt kontrast op mod granittrugets hårde karakter. Noget faldt på plads, fandt sin balance, da den blev plantet lige netop der.Den lille græs er jo en meget lille detalje i havens helhed, den kan med lidt god vilje måske lige skimtes op ad truget i billedets øverste halvdel. 

 Sådan er haven jo bygget op - detalje efter detalje, hvorved helheder opstår. Den lille græs har en særværdi (ganske som det enkelte menneske har det i sine sammenhænge), der gør den til noget specielt i forhold til det omkringstående, som den kompletterer.

Egentlig er sådanne stille septemberdage fyldte med poesi. Man har god tid til at gå rundt med kameraet, og glæde sig over de små tings betydning, der lige netop denne dag og i denne helt specielle belysning taler meget dæmpet - ja, nærmest hviskende.Et grågrøn stilleben, som på en gråvejrsdag som denne bliver særlig tyst. Det er som om stilheden hænger i luften som en dyne, der absorberer lydene, og dæmper havens liv ned på laveste niveau, hvor ikke et græsstrå bevæger sig.

Den lille fyrrebusk står lidt afsides i sin krukke. I mange år stod den i et stenbed, og var lille og tæt, men blev efterhånden for dominerende i bedet, hvorfor den fik et liv som krukkeplante. Jeg har klippet i den for at gøre den lidt bonsai-agtig. Mod vejen leger vi med små grupper af planter - det skaber ro - og får beplantningen til at virke mere bevidst.


Frodigheden holdes i ave af strukturer - uden disse var kaos.Der ligger et stort potentiale i kontrasterne mellem bladstørrelser. Her er det bladene på kejsertræ, Paulownia tomentosa op mod bladene på Rhododendron pachysanthum.Den røde parykbusk, Cotinus coggygria, `Royal Purple` danner en god kontrast til alt det grønne.Med prydgræsserne har man en oplagt mulighed for at skabe lethed, sløre partier, skabe stemning og atmosfære.Også den lille grå Artemisia stelleriana som vi fandt på plantemarkedet fik anvist en plads - den plejer ikke at holde så længe, men nu prøver vi igen. "Hvis du ikke straks har held - prøv igen"!


4 kommentarer:

 1. et dejligt beroligende indlæg - ren terapi for sjælen ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tim.
   Det glæder mig, at du synes om det.
   Kh. Jørn

   Slet
 2. Det er jo ren inspiration at se dine dejlige billeder. Pas på med Carex morrowii, den sender MANGE udløbere. Jeg har måttet sætte min i en spand uden bund for at få styr på den.Men den er jo dejlig i bedet alligevel.

  Havehilsen
  Ole

  SvarSlet
 3. Hej Ole.
  Tak, det glæder mig, at du finder inspiration i mine billeder. Tak for dine oplysninger omkring Carex morrowii, nu kan jeg være opmærksom på den.
  Kh. Jørn

  SvarSlet