fredag den 9. marts 2012

Sanselige sommerbilleder.


Det er forår. Alting klippes ned. Der beskæres i buskadser og budgetter - - - som han skriver, den gode Benny Andersen. Når man går derude og klipper ned, hiver i ranker af vedbend, der har stukket næsen lidt for langt frem, og rydder op i alt det andet, der trænger til det, samtidig med at det er lidt halvkoldt, er det fristende, at smutte ind og lune sig med en kop kaffe.


Ved samme lejlighed er det nærliggende lige at kigge i sommerbillederne af haven, for ligesom at få bekræftet, at anstrengelserne nytter noget - at det er sommerhaven vi nu arbejder hen imod og for at se, hvordan den kan komme til at se ud. For altså, hvor man dog trænger til at det bliver sommer. Og det skal nydes, når vi når dertil - hver evig eneste dag - selv en dag med regnvejr. Tænk på en stille sommerregn, hvor duften af haven står og dirrer og solen titter frem og det hele står og emmer af sommer, frodighed, lys og farver.

Tæthed, frodighed, sommer. Jeg holder meget af, at planterne står tæt, støtter hinanden og skaber et grønt hele, hvor der kan spilles på nuancerne. For grønt er jo som bekendt mange ting, der strækker sig over et bredt spektrum, der skaber ro og giver afslappelse.Al jorden dækket af plantevækster. Den gulgrønne ahorn, Acer shirasawanum "Aureum" står som et lysende væsen, midt mellem de andre grønne toner.
Rundt ad havens stier til områder med stauder, stedsegrønne- og løvfældende træer og buske, masser af bunddække, frodighed, frodighed og frodighed. Atmosfære gennem lysets spil hen over dagen.
Liguster, Ligustrum ovalifolium "Aureum" i selskab med katteurt, Nepeta - synes jeg, giver en frisk farvevirkning.Orange liljer og blåviolette Salvie, Salvia nemorosa "Ostfriesland" er en fejende flot farvekombination med stor intensitet.


          At opholde sig her midt i urtehaven er selve essensen af sommerens lyksaligheder.
                                En sky af violfrøstjerne.

Kompakte og lette elementer med lys og skygge som medspillere i havens univers af sommerlig stemning.

Et kig ind i bedene for at opleve de forskellige planters bladform og grønne nuancer. Sæt dig på hug og nyd deres indbyrdes forskellighed og alligevel konstatere et naturligt sammenhæng.
Forårsvortemælk, Euphorbia polycroma og i bunden skovmærke, Galium odoratium, der er velduftende og kan i foråret fylde hele staudebedets bund


.                   Når rosen Raubritter blomstrer så er det midsommer.                             - og så smuk er den i nærbillede.

Selv en gammel lavendel kan blive lidt bonsai-agtig, når den løftes lidt op i en krukke.        "Jolly Bee" er en smuk og rigtblomstrende Geranium, der er værd at indlemme i sin samling.
Urtehaven er en blandet affære, der hersker ikke nogen logisk orden og hvorfor skulle der også det? Den er et symbol på livets mangfoldighed.


En hængelærk, Larix kaempferi "Stiff Weeping, som jeg studser lidt i grenspidserne i et forsøg på at skabe en parasolform.

Vi har små bonsai-agtige planter, der bliver flyttet rundt i haven efter vores behov for forandring og fornyelse.Græsserne giver gennem deres lethed og ynde haven nogle værdifulde virkemidler, som gennem det sanselige aspekt, er en vigtig del af havens natur.Kransliljen, Martagon "Claude Shrude" var kostbar i indkøb for et enkelt lille løg, men har vist sig at være pengene værd.


16 kommentarer:

 1. Ja, nå er våren ikke langt borte, og lengselen er påtagelig!
  Om noen ukers tid er vinteren definitivt slutt, og snart ser vi nytt liv i hagen hver eneste dag. Sånn en glede dette er!
  Ha en flott helg! /Ingrid

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ingrid.
   Her betragter vi vinteren som overstået, og det er da også begyndt at pible frem i haven, men der ser stadig lidt bart ud derude. Så vi længes efter at det rigtig begynder at fylde noget.
   Kh. Jørn

   Slet
 2. En stille sommerregn og duften derefter. Som du kan skrive det, du har helt ret, vi længes efter sommer. Tak for skønne billeder og ord.

  SvarSlet
 3. Hej Høneballehaven.
  Ja vi længes efter stille sommerregn og alt det andet, der er i vente.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 4. Tak for de fine billeder.
  Hidtil har jeg fokuseret meget på sammensætningen af farver og former på de mange grønne planter i din have, når jeg har set på billeder på din blog. Det var virkelig en ny oplevelse at se indlægget her med de mange blomster.
  Kombinationen af liguster og katteurt tror jeg bestemt, at jeg bliver nødt til at prøve i min egen have.
  VH Nina

  SvarSlet
 5. Hej Nina
  Jeg må indrømme, at jeg er meget optaget af bladenes form og deres grønne nuancer. Men der findes jo heldigvis alle de andre farver også til at skabe variation.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 6. Hvor er det bare dejligt at kunne sidde her på en kold aften og drømme sig væk i dine skønne sommerbilleder :-)

  SvarSlet
 7. Hej Signe.
  Ja, det luner lidt at dykke ned i sommerbillederne og drømme sig frem til sommerdage.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 8. Hej. Det var dejlige sommerbilleder fra en dejlig have. Der var rigtig mange plante- og bladekombinationer, jeg syntes, var helt fantastiske. Man bliver virkelig inspireret af at kigge på dine billeder.

  SvarSlet
 9. Hej Birgitte.
  Det gør mig rigtig glad at høre, at du bliver inspireret af at se mine billeder. Det er den slags udsagn, der gør, at man får lyst til at fortsætte med at fortælle om, hvad man har på hjerte.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 10. So so beautiful...You have a truly wonderful garden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tiina. Thanks for your greeting. It Was nice to hear from you.
   Kh. Jørn

   Slet
 11. Your world ir wonderful!

  lietuvių  anglų  rusų


  lietuvių  anglų  rusų
  your world is fantastic! I'm glad found your blog' :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Salma.
   Thanks for your kind words. I am also glad you found my blog.

   Slet
 12. Das sind wunderschöne Gartenbilder! Ich bin begeistert. Es schaut alles so toll aus. Einfach ein herrlicher Garten - ein Traum... Bei dir kann man sich wirklich tolle Gartenanregungen holen. Ich schaue hier gerne wieder vorbei.

  Ich wünsch dir noch einen schönen Tag.
  Viele herzliche Grüße sendet dir Nicole aus Deutschland

  SvarSlet
 13. Hej Nicole.
  Vielen Dank für Ihre freundlichen Worte über unser Garten. Sie sind herzlich eingladen, uns zu besuchen.
  Kh. Jørn

  SvarSlet