fredag den 30. marts 2012

Jeg klipper stadig haven i form.


Træt efter en lang dag i haven sad vi i aftes og faldt i søvn til fjernsynet. Allerede klokken 10 gik vi til ro og fik en lang nats søvn.
Her til morgen erfarer jeg, at der har været rigtig mange personer inde på "Havetid". Jeg konstaterer at der klokken 23 var 32 besøgende inde på bloggen - altså medens vi lå i vores sødeste søvn. Man burde jo holde sig vågen, være parat, holde sig a jour - simpelt hen være til stede og "være vaks vaks ved havelågen", lidt åndsnærvær tak, når så mange mennesker gider at klikke sig ind på bloggen  og måske vil én noget. Der kunne jo være kommentarer, med lidt ros måske, eller de kunne indeholde spørgsmål - nå, det kan jo heldigvis alt sammen klares dagen derpå.


I går var der 238 besøgende på bloggen og det er da vist rekorden i den tid min blog har eksisteret. Og jeg kan se, at mine indlæg "Planteskulpturer giver kontrastvirkninger i haven" og "Klip i haven" er det mest besøgte. Og det er da også det emne, der er størst interesse for, når man ude omkring vælger mellem mine foredragsemner. Det er jeg fuld af forståelse for, emnet fylder nemlig også rigtig meget i mit haveliv og fylder i den grad også i vores haves udformning.

                Inger prøver sig frem med forskellige farvede blomster i det nyetablerede "vindue".
Den hængende lærk måtte endnu engang have en studsning. Ikke fordi jeg ikke kan lide dens naturlige måde at vokse på, den minder mig om en kaskade af vand, men den klippes af hensyn til det, der nu skal skyde op   fra bunden.Hvor det er muligt, klipper jeg grenene lige under udadgående skud, så jeg kan opnå en parasolform. Træet står som overstander i et bed med skyggetålende ting som bregner, hosta og andet.Efter klipningen ser den sådan ud. Nu er der plads, lys og luft til al vegetationen i bunden, der er på vej op.
                              Inger er i gang med at pynte terrassen op til påske.I dag fik vi et eksemplar af Ældresagens blad "NU"med posten. Vi her været ret spændte på at se det, da det blandt andet indeholdte en artikel, der fortalte om vores have.Jeg synes, at man på redaktionen har valgt nogle ret varierede billeder, det rent grafisk er sat flot op.Vi håber, at det kan virke som en god reklame, så rigtig mange haveinteresserede får lyst til at besøge vores have til sommer.
Jeg glæder mig til at komme i gang med at klippe i planterne og holde dem i form. Det er vist ikke alle, som forstår det. Så sent som i dag spurgte et barnebarn mig om, hvad jeg egentlig får ud af at gå så meget i haven. Livskvalitet, svarede jeg - jeg kunne se, at det gav ham lidt at tænke over. Men begrebet have ligger langt fra en 14-årigs bevidsthed. I den digitale verden vi befinder os i, er der utrolig mange andre spændende muligheder. Haveinteressen dukker først op i mere moden alder - om overhovedet.
Der er en del at bringe i orden, når haven skal gøres forårsklar. Men det er vel også rimeligt at beherske sig. Meget af det, som lige nu ser lidt uordentlig ud i bunden af bedene, vil i løbet af kort tid blive dækket af plantevækst. Jeg har faktisk oplevet haver, der var så ordentlige og renskurede - alle stenene var vasket af i Klorin så alt, hvad der kunne minde om patina og ælde var borte og haven lyste langt væk af ordentlighed og unatur. Alt var under kontrol, intet var overladt til havens natur og væk var al charme og mindelse om noget indbydende og rart. Den fransk forfatter Antoine de St-Expéry skrev engang: "Orden for ordenens egen skyld er livets karikatur" - det prøver jeg at lægge mig på sinde, når jeg i denne tid går rundt derude.

                             Sådan ser haven ud lige nu, efter gangene er fejet.Men hvor vi længes efter frodigheden i bundvegetationen. Se, hvor meget en enkelt Hosta kan fylde.

                            Sommerbillede set mod de klippede Cotoneaster-kugler.


                            Og samme motiv lige nu i slutningen af marts.
Når jeg lige nu kigger på midterrabatten i vores indkørsel, er det utroligt, at det om et par måneder ser ud som på det efterfølgende billede.Vinteren har taget hårdt på vores klippede Cotoneaster-kugler. Først blev de brune, hvorefter de tabte bladene.Det er godt, at vi ved, at efterhånden som lyset og varmen tiltager, vil de grønnes på ny.
14 kommentarer:

 1. Det ser godt ud i jeres have.
  Morede mig lidt over spørgsmålet fra jeres barnebarn, for jeg kan lige høre den undren, jeg formoder der har været i det spørgsmål - interessant om barnebarnet om 20-30 år selv går og nusser rundt i en have, og finder ro, glæde og dermed livskvalitet i det.

  Vores børnebørn kommer med godmodige drillerier om alle mine blomster, som de ved jeg holder så meget af, men et eller andet sted har jeg faktisk indtryk af, at de nyder at opholde sig i vores have om sommeren, fordi der er så meget at se på i forhold til, hvad der er i de fleste haver :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Vivi.
   Ja, vi ønsker vore børnebørn alt muligt godt, også at de må opleve glæden ved en have. Eksemplets magt spiller selvfølgelig ind, men der skal åbenbart noget mere til - et eller andet de er udstyret med fra fødslen - en fornemmelse for æstetik, evnen til at undres og lysten til at lege med tingene.
   Kh. Jørn

   Slet
 2. Skønne billeder som altid, jeg bemærkede mig, at det lille lærketræ nu har fået pagehår, hi hi

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sussi.
   Ha ha, den med pagehåret er god. Jeg kan godt se det, nu skriver det.
   Der er folk, der har spurgt om jeg er frisør, siden jeg er så glad for at klippe. Det tætteste jeg har været på faget, er når jeg en gang imellem klipper Inger i nakken, så hun ikke så hurtig skal til damefrisør.
   Kh. Jørn

   Slet
 3. Kære Jørn og Inger
  Tak for denne dejlige rundtur af før og nu. Jeg har oplevet jeres have, dog i regnvejr. Men det gjorde den ikke mindre dejlig :-)
  Jeg er sikker på at I vil få massere af besøgende i år! I har en meget fantastisk have!
  K.Gro

  SvarSlet
 4. Kære Gro.
  Jeg husker også haven den pågældende regnvejrsdag i juni som dejlig, frisk og duftende.
  Vi får i dag besøg af en busfuld haveinteresserede fra Struer Havekreds. Det må vi nok sige, er lige lovlig tidligt. Nu laver vi te og kaffe, så de har lidt at lune sig på.
  Kh. Inger og Jørn

  SvarSlet
 5. Fantastisk blog og hage!
  Jeg kom nylig over denne blog som jeg finner veldig inspirerende både i ord og bilder, og har lest litt bakover i innlegg hver dag siden. Det blir helt klart noen flere klippeprosjekter her kommende sesong :-)
  Deres hage ser jo fantastisk ut på denne årstiden også med så mye og god struktur. Der har jeg mye å lære.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Edgar.
   Tak for din kommentar. Det glæder mig, at du har fundet min blog og har glæde af den. Ja, det med at klippe fylder rigtig meget i vores have. Det er dejligt at finde inspiration rundt på mange af de dejlige haveblogs, der findes.
   Kh. Jørn

   Slet
 6. Sikken en forskel på billederne, men det plejer at være omvendt, at det er nubillederne, som er de smukkeste. Det er det dog ikke lige i øjeblikket, men snart grønnes det hele igen, det glæder vi os til.
  Mine hostaer titter allerede op, det er tidligt i år, hvordan med dine?
  Jeg håber det gik godt med havebesøget fra Struer trods kulde og måske regn.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth.
   Ja, det er dejligt at se, hvordan det hele nu grønnes. Også vores Hosta er på beskyttede steder begyndt at titte frem, så havens skuespil er ved at gentage sig.

   Det gik godt med besøget fra Struer Havekreds, men det var koldt og blæsende, selv om solen skinnede. De var dog taknemmelige for vejret som det var, idet de var taget hjemmefra i snevejr.
   Kh. Jørn

   Slet
 7. Ja, det er fascinerende med en blog, hvor man kan nå ud til folk, mens man selv sover.
  Jeg smilede lidt af historien med den 14-årige. Herhjemme har det også vist sig, at haveglæde kan være mange forskellige ting, men vi nyder dog alle at være uden for i haven. Nogle venter bare til det bliver vejr til at lege ude eller sidde i en liggestol.
  Som altid nød jeg at se billederne fra jeres have, og jeg håber, at jeres gæster havde en god oplevelse i dag.
  VH Nina

  SvarSlet
 8. Hej Nina.
  Ja, haven kan jo bruges til meget forskellige ting - leg, afslapning og havearbejde, havearbejdet kan oven i købet opleves som både leg og afslapning.

  Vore gæster fra Struer gav udtryk for, at de havde en god oplevelse med vores have - at der var mere at se, end de havde forventet. Flere kunne se, at de var kommet til en lidt mildere egn af landet. Deres egne haver havde lidt meget under den hårde vinter med megen blæst og kulde.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 9. Hei
  Helt tilfeldig tittet jeg igjen inn her hos deg akkurat i dag :) Jeg syns det er like fint hver gang jeg ! Og så koselig lesing sammen med flotte bilder. Kanskje 14 åringen kan ta med sin laptop ut i haven, mange fine kroker å "gjemme seg vekk i" og da kan man jo kombinere frisk luft og have liv med ungdommens interesser :) Noe for mine ungdommer også tenker jeg, for det er sant som du sier at den gode have gleden ofte dukker opp i voksen alder. Jeg syns det er så fantastisk fint at den nye teknologien også kan brukes til hage blogging :) Men jeg ser og at verden forandrer seg for de unge og istedenfor å treffes ute, så "treffes" de på nettet. Tror at mange blir isolert pga. dette. Men nå var det jo hagen deres seg skulle kommentere :) Fantastisk hobby å dele. Mannen min og jeg koser oss også veldig sammen og finner stadig nye prosjekter for hagen. Vi har bla.en dam med fisker og så tenker jeg og samle mer vinter grønne planter etter inspirasjon fra deres vakre have :)Koselig å følge deg/dere på bloggen og så syns jeg det er så fint med dine filosoferinger :)
  God påske klem til deg og din frue
  hilsen Britt

  SvarSlet
 10. Hej Brit.
  Tak for din lange kommentar. Tidligere da børnebørnene var mindre legede de gemmeleg i haven. Der er så mange steder at skjule sig for hinanden. Nu går de mere rolig og undertiden andægtig rundt - især pigerne, der følger med i, om der kommer noget nyt i haven, og kan lide at vise gæster rundt. Du har ret, haven er en fantastisk hobby at dele med sin ægtefælle.
  Det er dejligt, at du har glæde af at følge min blog.
  Kh. Jørn

  SvarSlet