I denne tid rejser jeg rundt i landet til nogle af Haveselskabets kredse med mine foredrag.
Hos nogle af kredsene afvikles deres generalforsamling i kaffepausen mellem foredragets to afdelinger, hvilket giver mig et godt indblik i kredsenes bestyrelsesarbejde. Havekredsene virker, som ved meget anden bestyrelsesarbejde, gennem bestyrelsesmedlemmernes frivillige og ulønnede arbejde.
Det er interessen for "havesagen" det handler om, det at pleje og udbrede haveglæden i lokalområdet gennem kulturelle arrangementer som foredrag, demonstrationer, havevandringer, udflugter til haver uden for lokalområdet, plantemarkeder o.s.v. og at få medlemmerne til at støtte op omkring kredsens arbejde og det sociale, der ligger i det at dyrke sine interesser i fællesskab med ligesindede, hvilket i høj grad kan være medvirkende til at løfte havearbejde op over sur pligt.
Desværre har der de senere år været en del medlems -tilbagegang i flere af kredsene, hvorfor man kan opleve sammenlægninger mellem disse. Det handler jo også om økonomi, for fortsat at kunne afholde de mange arrangementer, derfor drejer arbejdet i bestyrelserne sig også om at tegne nye medlemskaber og derigennem sikre Haveselskabets og kredsenes beståen.
Her er jeg i Billund Havekreds, der afholdt sin generalforsamling med foredrag i Billund Centret den 18. jan. 2011.
Både for bestyrelsen og foredragsholderen var det en rar fornemmelse, da folk strømmede til, så man måtte ud og finde mange flere stole. Foredragets titel var "Havens form og farve", hvor jeg tog udgangspunkt i vor egen have og bevægede mig herefter ind i farvenes verden. Titlen på foredraget er jo dejlig bredt formuleret og handler om alle de mange muligheder der er for at være kreativ og skabende og være sin egen designer derhjemme i haven.
Klippede former i sidelys. Lyset er i høj grad stemningsskabende, når vi bevæger os rundt og oplever havens design, hvor netop lyset er en forudsætning for farvens tilblivelse og formernes accentuering.
Det ene øjeblik er der noget velgørende over det stramt styrede, der giver ro og fasthed. Det næste øjeblik kan man være tiltrukket af haves "poetiske rod" i form af urtehavens eller staudebedenes mere frie forløb. Begge dele er velgørende og supplerer hinanden på en måde, der gør en haveoplevelse varieret og levende.
I urtehavens blanding af struktur og tekstur findes alle sanseoplevelserne, først og fremmest alt det visuelle som form og farve, men også duftene, lydene fra fugle og insekter og lyden fra vinden i bævreaspens sagte raslende blade over vore hoveder. På stolene bagerst i billedet sidder vi ofte og nyder havens ro og stilhed - alt sammen indgår det i havens rytme, dens langsomhed, der er en vigtig medicin for både sjæl og legeme - haven kan sænke livets hastighed.
På turen rundt på stierne kan man møde en krukke med den gulstribede sort af kakonegræs, Hakonechloa macra Aureola. En af fordelene ved krukker i haven er, at man kan bryde med havens farvespil i én eller anden grad, alt efter om det er er en beslægtet- eller en komplementærfarve til omgivelserne. En anden fordel er den, at man hurtigt kan flytte rundt på krukken til andre omgivelser og derved opnå en ny virkning.
Midterrabatten i vores indkørsel er blevet hjemsted for tørke-
tålende planter som forskellige timianstyper , romersk kamille,
en lav Origanum vulgare "Compactum", blågræsser o.a..
Arrangementet er inspireret af rejser til Middelhavslandene,
hvor planterne er naturligt hjemmehørende.
Disse planter kræver godt dræn for at klare vore fugtige vintre
og netop her er der dels en hældning, så regnvandet kan løbe
fra og dels er der masser af sand i bunden, som jeg brugte til at
lægge stenene i.
Det hele danner et godt mikroklima, hvor stenene optager varme
fra solen om dagen, hvorefter de afgiver den igen om natten, så det luner lidt til planterne. I kolde nætter opstår der kondensvand på
stenene, der siver ned til de nærmest stående planter. Sommeren
igennem oplever vi her vekslende farvirkning fra de mange blomster. Planterne er ikke mere sarte, end at de tåler lettere betrædning.
Man kan vælge at bryde et beds monotoni ved at løfte krukken op på en opsats - eller piedestal om man vil, hvorved krukken pludselig får en mere solitær placering.
En stærk og glad komplenentær farvevirkning mellem de violette prydløg og den gule Valmuesøster, Miconopsis cambrica, der er en af havens selvsåede blomster og breder sig meget, hvid man ikke begrænser den.
De neutrale, hvide tulipaner hører til det foranderlige - små aktører for en kort optræden, hvorimod de klippede buksbomstrukturer hører til havens mere bestandige kuliser.
I aftes var jeg i Odense og holdt foredraget "Formklipning i haven" på Dalum Bibliotek. Billedet er lidt mørkt, men det giver vist et meget godt indtryk af en fyldt foredragssal. Folk kom strømende til, der var ca. 75 deltagere og det var faktisk flere end lokalet egentlig kunne rumme, så det føltes lidt trangt, da man ligesom i Billund måtte ud og finde mange flere stole. Men det er da lækkert at opleve, at der er interesse for emnet og møde et veloplagt publikum, der undervejs stiller en masse spørgsmål. Det er dejligt, at få lov til at bruge en hel aften på at fortælle om noget af det, der virkelig optager én.
I foredraget tager jeg udgangspunkt i vore egen have, men kommer også ind på noget havehistorisk omkring renæssance- og barokhaven og om, hvordan man netop kan låne elementer fra forskellige epoker af havehistorien i sin have. Foredraget handler om glæden ved at forme planter og spille på kontrasten mellem det præcist klippede mod det fritvoksende. Jeg viser mange eksempler på planter før og efter jeg har haft dem "under behandling". Videre omkring havens poesi, om det at nyde sin have og suge livsenergi ud af den. Foredraget er ikke noget kursus i formklipning, men er tænkt som inspiration til den enkelte og jeg fik da en tydelig fornemmelse af, at mange allerede var godt i gang med formklipning derhjemme i haven - at jeg var blandt ligesindede udi haveglæden.
Den store buksbomkugle til højre er den første buksbom vi havde i haven. Den hedder Buxus sempervirens "Rotundifolia" og af den tog jeg for snart 20 år siden en mængde stiklinger og fik rod på rigtig mange af dem. Jeg følte mig rig med et sådant material og kunne rigtig frådse med de små planter. De blev til små hække som
vi har brugt til at skabe små rum i haven, en stor grøn firkant og flere opstammede små træer.
På turen rundt i haven møder man mange klippede buksbom. Vi har valgt at anlægge haven sådan, at den ikke kan overskues på én gang, men at man tvinges, eller endnu bedre - får lyst til at gå sig en tur gennem haven. Enkelte har sagt, at de ikke fatter, at jeg gider at have så meget at klippe i haven, hvortil jeg må svare, at jeg hellere vil klippe planter i form frem for at klippe græs.
Trods havens mangfoldighed "smutter" der som regel en formklippet plante med i billedet. Klippede buksbomkugler er strøet med rund hånd ud over haven.
Den opstammede buksbom i midten af vores "barokhave" er også en af stiklingerne fra for snart tyve år siden.
En yngre stikling har her fået rollen som et lille træ i den frostsprængte krukke. Meget mindre kan en have vel vanskeligt være?
Også denne opstammede buksbom hører til de første stiklinger. De firkantede blokke måtte vi i planteskolen for at finde.
Den store firkant øverst i billedet hidhører også fra den første generation af stiklinger.
Jeg glæder mig til at komme ud og holde de næst foredrag og møde nye mennesker med haveinteresse:
Rødekro Havekreds
Rise Sognegård, Rise Bygade 23.
Tirsdag den 22. februar kl.19,30
Havens form og farve:
Haven er jo ikke uforanderlig, men er en løbende proces, der hen over tid giver os mulighed for at bruge fantasien og være skabende og kreativ. Et bevidst samspil mellem form og farve i havens bede kan give mange skønhedsmæssige oplevelser. Glæden ved at følge havens udvikling som et resultat af egne idéer, men også inspiration fra andres haver, kan være en stor personlig tilfredsstillelse og må vel dybest set være den egentlige mening med en have.
Næstved Havekreds
Cafeen, Munkebocentret, Farimagsvej 52, 4700 Næstved.
Onsdag den 9.marts kl. 19,00.
Formklipning i haven:
I nutidens relativt små haver kan det være svært at styre planteglæden og få plads til alle de mange ønsker og drømme man kan have. Derfor kan det være en idé at opstamme træer og buske for derved at skabe lys og plads til forskellige bunddækkeplanter. Foredraget tager udgangspunkt i det som englænderne betegner som "den formelle have" - barokhaven med dens stramt klippede hække og buske i geometriske former, elementer, der også kan give idéer til den nutidige have. Processen med klipning og formgivning kan ud over det skønsmæssige også have det rent praktiske formål, at væksten holdes i ave, så der også ud i fremtiden er plads til planterne.
Ribe Havekreds
Margrethegården, Skyttevej 200,6760 Ribe
Tirsdag den 12. april kl. 19,30
Emne: Formklipning i haven.
Struer Havekreds
Gimsing Sognegård kl.19,30
Torsdag den 13. oktober.
Emne: Formklipning i haven.