fredag den 7. januar 2011

Dengang i sommer -

Tænk på sommeren, det luner.


Jeg vil naturligvis ikke undvære årstidernes skiften. Evig sommer ville nok blive for trivielt for os, men når jeg lige nu går rundt i den vinterfrosne have, længes jeg mod sommer - selv om jeg prøver på at få det bedste ud af nuet og godt kan se det smukke i den snedækkede have. Den gamle talemåde om: " Der hvor du ikke er, findes lykken", gælder nok også her. Men sommer er nu sommer - og når jeg om sommeren sidder i min have og kommer til at tænke på vinteren, kan jeg næsten ikke begribe, hvordan jeg som havemenneske kommer igennem den. Derfor mine sommerhavedrømme, lidt naive måske, men vi bør vel alle have vore drømme og som Piet Hein siger i et af sine gruk - "Det er naivt at tro, at dette liv kan leves, hvis man ikke er naiv".Tænk at gå ind ad stien her, gennem rosernes duft - ind i havens skyggede område, og videre frem til mere lys og nye overraskelser. Det man savner i haven lige nu, er jo netop duftene og farverne. Duftene hører jo til de flygtige oplevelser, det kan være en ganske svag duft, man pludselig får færten af, hvorefter man søger rundt for at identificere den og pludselig bliver duften meget stærkere, da man står ganske tæt på en syren, azalia eller hvad det er, som udsender duften. 

Farverne er jo også en stimulans, de virker oplivende, næsten som at få den vitaminindsprøjtning, der kan være tiltrængt efter en lang farvefattig vinter. Og så den rige variation der findes i sommerhavens farveflor fra varme til kolde farver og fra lyse og lette pastelfarver til mere mørke og mættede farver - og ofte forbinder vi duftene og farverne med hinanden.Kom nu bare videre med rundt ad havens stier. I store områder er det de grønne farver, der dominerer. Også i de grønne toner findes der en stor variation lige fra gulgrønt over grønt til blågrønt. Og de grønne farver virker som bekendt beroligende på menneskets sind. Derfor kan en tur gennem sommerhaven virke som en medicin, som man kan ordinere til sig selv, og som formodentlig er mere virksom end lykkepiller.

Men lige nu er det altså vinter og for at undgå den vinterdepression, der kan true særligt følsomme mennesker, kan billederne fra sommerhaven med masser af lys måske virke mildende på tilstanden.Et samspil mellem den orange raketblomst og den rødviolette kattehale lysnes af  partier med Hosta-blomster.Undervejs på turen rundt vil det være rimeligt at sætte sig et sted, hvorfra der er noget smukt at se på. Her kan man sidde og slappe af i de grønne omgivelser og nyde havens ro og stilhed. Netop stilheden er ved at være en mangelvare i den hektiske tid vi lever i. Man kan vel sige, at støj er udtryk for liv, men at stilhed er livgivende. Stilheden kan være meget givende, for den er adgangen til vores iboende kreativitet.Det er mindst tyve år siden at jeg fik rod på en lille stikling, der blev til denne buksbom, Buxus rotundifolie, som gennem årene blevet stammet op og hvert år siden er de små kugler blevet klippet, for at begrænse dens størrelse. Det er hyggeligt, at have "kendt" den helt fra stikling af, og selve processen med at klippe og pleje den gennem årene, har givet mig en ro, der her midt i stilheden nærmest har virket meditativt.Her et sensommerbilled med purpursolhat nederst og over øverst vejer kæmpe jernurt.De klippede strukturer giver lidt ro i urtehavens ellers "poetiske rod".
Fingerbøl, Digitalis purpurea er en af havens "vilde planter", der kan dukke op på de mest utrolige steder. Den sår sig villigt og trives i alle havens bede og flere steder går vi med på spøgen og lader den stå, Hvilket netop kan bidrage lid til det vi kalder "havens vildskab", der kan modvirke, at haven kommer til at se alt for styret og nusset ud.


Her er Inger i gang med saksen - om et øjeblik snupper hun de visne blomster på Sarah Bernhardt, en smuk lyserød pæon.Og her har Inger indfanget mig i en af mine yndlingsbeskæftigelser, der nærmest har udviklet sig til en passion.
Jeg finder stor glæde og tilfredsstillelse ved fortsat at klippe disse dejlige, rolige geometriske former, der kan være med til at give haven karakter.
Denne smukke hortensia, Hydrangea arborescens "Annabelle" med de store skærme af blomster er lys grøn i sit udspring, hvorefter den bliver ren hvid. Også den medvirker til havens ro og harmoni.
12 kommentarer:

 1. Meget inspirerende at sidde og se på de skønne billeder, der er på din blog.
  Nu kribler det endnu mere i fingrene efter forår og sommer.

  Mange hilsner fra Vivik

  SvarSlet
 2. Fantastisk have I har, den inspirere til nye ideer hos mig.
  go' week-end
  Annette

  SvarSlet
 3. Vilka underbara bilder! Jag längtar tills det åter blommar igen i trädgården!
  Ha en fin dag! / Irene

  SvarSlet
 4. Wauw! sikke nogen billeder. Er de allesammen fra jeres have? Jeg kan godt se, at min egen have endnu er temmelig bar.

  Jeg har netop tilsluttet mig som fast læser, for med de her billeder, må jeg altså bare være med ;-)

  Ha' en dejlig weekend

  SvarSlet
 5. Såå mycket fint! Jag måste nog försöka hitta på ett ärende till Jylland när ni ska ha åben have! Det skulle verkligen vara roligt att se allt det fina i verkligheten!
  Hälsningar
  Katarina

  SvarSlet
 6. Hej Jørn og inger. Tak for den søde hilsen til os på vores blog!(enghøjstaudehave)Det er dejlig at se en have med liv,forskellige indslag og at stauder, blomster og grønt står tæt side om side og væver sig ind i hinanden.Også jeres pigstensstier alt er til stor inspiration. Ønsker jer et dejlig haveår. Hilsen Michael og Anne-Mette.

  SvarSlet
 7. Skøn grøn have I har, jeg har kigget på jeres blog og endnu mere på hjemmesiden. Jeg frembringer ligeledes selv buksbom planter og det er jo rigtigt man skal være tålmodig, men sikke en glæde når det lykkes. Prøver at finde tiden til at besøge jeres have i 2011.
  Henrik

  SvarSlet
 8. Hej Jørn.
  Jeg skriver til dig her, fordi jeg har lånt et af dine billeder til et indlæg om det foredrag, du skal holde i Billund i morgen (tirsdag). Jeg udgiver indlægget i morgen formiddag. Jeg ved godt at det er meget kort frist, men hvis du ikke vil have, at jeg bruger billedet skal du bare skrive en kommentar på min blog (jeg skal nok kikke, inden jeg udgiver indlægget).
  Hvis ikke du har skrevet noget, udgiver jeg indlægget, men hvis du først ser denne kommentar senere - og har indvendinger - sletter jeg selvfølgelig indlægget med det samme.
  Jeg glæder mig til at se mere om din have i morgen aften!
  Hej fra Line

  SvarSlet
 9. Hej Jørn
  Tak fordi jeg må låne et af dine billeder.
  Vi ses i aften :) (det er mig med babyen...)
  Hej fra Line

  SvarSlet
 10. Kære Jørn
  Tusind tak for en rigtig dejlig aften i går. Jeg er meget glad for, at jeg kom afsted. Nu ser jeg dine billeder hér på en lidt anden måde, nu hvor jeg har hørt din fortælling til nogle af dem. Det gør dem bestemt ikke ringere!
  Jeg er ved at skrive et lille indlæg om foredraget, en slags beskrivelse af jeres have. Må jeg låne et par billeder igen? Selvfølgelig med dit navn under, som sidst.
  Hej fra Line :)

  SvarSlet
 11. Ja, så fik Line, Dalgarden jo lokket mig herind, og hold da op!! Superflotte fotos fra din meget flotte have, jeg kommer helt sikkert til åben have i år. Har i forvejen et "hængeparti" med Silkeborg så enhver anledning til at kommer derop kan bruges. Tak for kigget :o)
  havehilsner fra fru friis

  SvarSlet
 12. Jeg er også besøgende via Lines blog ...( fin anmeldelse Line)
  Jeg er VILD med jeres have, den er virkelig indpirerende, jeg vil helt sikker vende tilbage til bloggen og jeres hjemmeside. Tusind tak for kigget, her vil jeg inspireres og glædes fremover.
  Mange hilsner Lis

  SvarSlet