mandag den 28. februar 2011

Haven i lys og skygge.

Lysets magi gennemstrømmer alle visuelle sanseindtryk på de daglige ture rundt i sommerhaven. Sollyset er jo en forudsætning for, at alle de ting vi arbejder med i haven. Derfor er det sol og varme vi higer efter i dag, hvor kalenderen siger 1. marts. Lad os dog i det mindste få jorden tøet op, så vi kan begynde at komme lidt i gang derude.



Men vinteren har langtfra sluppet sit favntag, derfor vælger jeg at drømme videre om sommer, sol og varme,  her blandt mine fotos af sommerhaven. Se, hvor nænsomt og fint lyset falder på den store buksbomkugle. Billedet er nok taget midt på sommeren og midt på eftermiddagen. Det er ikke en dag med fuld sol, men nærmest letskyet, som de fleste sommerdage her til lands, hvorved man så undgår de helt hårde kontraster, der kan opstå mellem lys og skygge.



Vandringen fra det skyggefulde mod lyset. Lyset og skyggen er i høj grad medvirkende til at anslå haverummets stemning og atmosfære. Stien går her gennem hævede bede, hvor bunddækket hænger ud over kanterne og bløder dem op, så det virker som "havens natur", der er sluppet løs. De selvsåede, gule valmuesøster, Meconopsis cambrica og den hvide porcelænsblomst, Saxifraga urbium skaber variation og lyser lidt op herinde i halvskyggen.

Jeg betragter haven som et udtryksmiddel, et poetisk projekt, der kan strække sig over mange år, og man kan i den forbindelse tale om havens langsomhed. Der skulle gå mange år, før "kulisen" her var klar til fotografering. Først skulle alle stenene lægges, så der opstod en sti, dernæst opbyggedes bedene af klyner, disse tørveblokke, der sammen med store sten er velegnede, når man ønsker at bygge bede op i højden. Til slut kom overvejelserne med hensyn til beplantningen - hvilke planter hvor - og hvad ville ad åre kunne virke harmonisk i sin sammensætning?

Mange somre og vintre skulle veksle - træer stammes op, vedbend  føres op ad stammen (det fandt den nu selv ud af ),  buksbomkugler og takskugler skulle klippes mange gange, stien fejes adskillige gange, før lyset en sommerdag mange år senere var så tilpas, at jeg fik lyst til at tage billedet. Vi har gjort os umage med, at haven ikke skulle kunne overskues på én gang, men at man får lyst til at følge stien omkring hjørnet for at se, hvad der sker derude i lyset.



Igen et kig inde fra skyggen og ud til lyset. Det er maj måned, det blomstrende træ er et flerstammet  paradisæbeltræ, Malus sargentii, der er stammet kraftigt op, for netop at opnå kigget ud i haven.



Vi har oplevet ufrivillige forandringer i haven. Et år fællede en vinterstorm fem store fyrre- og grantræer. Det var et indgreb, der både kunne mærkes og ses. Haven havde i det hjørne, hvor de stod, karakter af en lille lund, derfor føltes det temmelig bart, da de var borte. Vi var kede af det et stykke tid, men forbavsende hurtig erkendte vi den nye tilstand og glædede os over alt det lys, der nu strømmede ind i haven og gav en mængde nye muligheder.

Vi oplevede også bambus, der blomstrede og måtte fjernes. Store blokke af bambus, som jeg havde klippet gennem mange år, som var høje, skarpt og præcist klippede og virkelig med til at give haven karakter. Også det føltes som et stort tab, indtil vi fandt på at erstatte bambusblokkene med thujaplanter, som vi anskaffede ret store og straks begyndte at klippe i blokke og hække. Helt til venstre i billedet aner man hjørnet af den sidste bambusblok, før jeg møjsommeligt fjernede den.

Jeg valgte at klippe den gamle bambus ned, så kun stubbene og rødderne var tilbage, hvorefter jeg byggede en 60 cm. høj kasse af saltimprægneret træ op omkring stedet, hvor bambussen havde stået. Nu gav jeg godt med kunstgødning og vandede det godt igennem, hvorefter jeg dækkede rødderne med plastfolie og fyldte kasserne op med jord, hvori thujaerne blev plantet. Jeg så aldrig mere til bambusrødderne.



Inger foran en af de store bambusblokke under optagelsen til en TV-udsendelse i 2002. Bemærk, hvordan vedbed for neden i blokken fylder bunden ud.



Her er bambusblokken erstattet med thuja, som også er velegnet til at klippe. Trækassen er bygget i vinkel, den lave del til venstre, er beplantet med buksbom, Buxus sempervirens "Blauer Heinz", der også med tiden  skal klippes i en blok, men meget lavere. Vedbenden, der hænger ned over siderne har til formål at skjule disse.



Den lille Madonna som vi hjembragte fra Loppemarkedet i Paris for mange år siden, står trolig ved sin vandskål, hvor overfladen spejler lidt af himlens lys.



Den storbladede plante bronzeblad, Rodgersia reflekserer lyset på en flot måde, det skaber liv og kontrast i bedet.



Ikke noget overdådigt lys, men netop sådan et lys, hvor det er rart at gå i haven. De tre krukker betones lige tilpas, hvor de viser sig med lys og skygge, så vi kan opfatte de små aktører i et billede, der emmer af stillestående ro og poesi.



De renhvide blomster fra stjernemagnolia, Magnolia stellata reflekterer al det lys, der rammer dem. De blomstrer righoldigt før løvspring i midten af april og umiddelbart efter blomstrer dens nabo Rhododendron "Jackwill" - en williamsianumhybrid.



Helt på samme måde markerer den næsten hvide pæon "Sahra Bernhardt" sig blandt grønne vækster.



Her fanger lyset en gruppe klokkeblomster, Campanula persicifolia "Alba". Den reflekterende effekt i lyspletten minder mig om de impressionistiske malere. De vidste noget om lysets fysik - at farve er lys - og i konsekvens af lysets hastige skiften derude i naturen, måtte de ud og male billederne på stedet, og her midt i det hele slog de sig ned med malergrejet.

De indfangede lyset, som i deres maleri skabtes af farven - malede flimrende reflekser i vandoverfladen og dampende landskaber efter en regnbyge. Monet, Pissaro, Morisot, Renoir, Degas m.fl. skabte en ny opfattelse af maleriet. Lysets hastige skiften over landskabet resulterede i en hastig, men øvet teknik - en slags reportagemaleri - der gav billederne denne hastige, skitseagtige karakter, der forargede samtiden, fordi man fandt malemåden sjusket, hvor vi i dag har vænnet os til at opfatte det som nerve og intensitet.

Fænomenet, der optog malerne med lyset, luften og atmosfæren, kan vi hver dag opleve uden for i haven.




Hver dag året igennem bevæger vi os rundt blandt klippede vækster med forskellig form, og hver gang lyset skifter, skifter formerne karakter, hvilket gør haven rig på oplevelser.



Det milde lys, indhylder den slyngede sti i en blid og stille poesi, der giver ro, og taler til havemandens haveglæde.



Skarpe, kantede sten fanget i havens lys er markante virkemidler mod det runde og bløde former.



Gruppen af klippede cotoneaster står i juni måned som lysende kugler, når de mange små, hvide blomster springer ud. Da er der en summen af bier, der tiltrækkes af en ret stærk duft.



Stierne snor sig omkring i havens lys og skygge, det levendegør turen rundt, hvor man oplever havens foranderlighed gennem det skiftende lysindfald hen over dagen.




















22 kommentarer:

  1. Mange tak for turen rundt... Jeg er meget imponeret over jeres have.
    Sikke jeg drømmer og længtes nu
    Tina:-)

    SvarSlet
  2. Takk igjen for en spennende tur i hagen og om lyset og kunsten. Bildekunst ligger hjertet mitt nært og jeg får lyst å ta fram pensel og lerret når du gjør meg oppmerksom på lysets betydning. Å forevige akkurat "dette" øyeblikkets naturlige lyssetting gjennom foto er blitt meg mer og mer bevisst.
    Lysets skiftninger gjør at samme miljø skifter karakter, tenk på stranden og havet. Opplevelsen fra gang til gang er jo aldri den samme.

    SvarSlet
  3. Kære Jørn. Tak for endnu en rund tur i jeres skønne have. Det er utrolig en forskel der er, om der er solstrejf eller skygge. Begge dele gør haven uendelig smuk.

    Ha' en dejlig 1 forårsdag :-)

    SvarSlet
  4. Hold da op Jørn ... Du er da godt nok gået i selvsving med din topbanner. Wauuuu siger jeg bare, inspiration så det basker :-).... Jeg er iøvrigt lige kommet til at nævne dig i en kommentar hos den gode Hr. Dalby.
    Hyg jer.
    Kh Lone

    SvarSlet
  5. Dejlige, stemningsfulde billeder, og som altid en fornøjelse at kigge ind på bloggen.
    Sjældent er jeg blevet SÅ inspireret som her :-)

    SvarSlet
  6. Her var der mye flott ,takk for titten,,,hilsen Norge,,,

    SvarSlet
  7. Wow vilka bilder!Vilken trädgård :-)Ser fantastiskt ut!!!Ser så fint ut när solen letar sig in...
    Kram från mig!

    SvarSlet
  8. Suk... Jeg kan bare sige, at jeg glæder mig meget til at opleve jeres have til sommer!
    Hej fra Line

    SvarSlet
  9. Hej Jørgen ...da jeg faldt over alle dine billeder tænkte jeg straks over vores busbom i haven... Sidste år blev mange af dem gul og nogle lidt røde... En blev halv skallet.... Sprøjtede dem med svampemidel i håb om at det ændrede sig... Men de er stadigvæk ikke super flotte..... Har du en god ide??? Så jeg kan komme i krig til foråret.. Mvh Sabine

    SvarSlet
  10. Kære alle.
    Det er dejligt at skrive på sin blog - at udtrykke sig om det, der virkelig optager én. Men hvor er det også dejligt, at få respons på det man udgiver. Den kontakt man får til ligesindede er værdifuld og gør jo, at man får endnu mere lyst til at udbrede sig om det, vi snart vil komme til at afsætte rigtig meget tid til - nemlig HAVETID.

    Tina - Takker for turen rundt "sikke jeg drømmer og længes nu" -siger hun. Det er jo dejligt, at man med lidt billeder og tekst kan være med til at nære nogle drømme, som man jo ved, er så vigtige at have i vores liv.

    November-symre - Får igen lyst til at finde pensler og leret frem og være skabende, efter min snak om lyset og kunsten. Det er jo herligt at høre.

    Madam Bæk - erkender også, at det er vigtig at være opmærksom på den store forskel på lys og skygge, hvordan det gør haven smuk.

    Lone - konstaterer, at jeg er gået i selvsving med min topbanner - og det er jo rigtigt, det er dejligt at flippe lidt ud og udtrykke sig i billeder. Det er jo ret fantastisk med alle de mange tekniske muligheder vi i dag har til rådighed.

    Anette, Marit´s og Helena - glæder sig også over turen rundt i haven med lys og sol. Det var en fornøjelse, at vise jer rundt.

    Line - glæder sig til at besøge vores have til sommer. Line var en af tilhørerne til mit foredrag i Billund Havekreds og har skrevet en smuk anmeldelse af foredraget på sin blog line.dalgaaden. Vi glæder os til at hilse på dig igen.

    Sabine - fortæller om sine bambus og hvad der kan gøres ved dem. Spørgsmålet er, hvor lang tid du har haft dem? Desværre lyder det som om, at de er nået til vejs ende og da er der kun tilbage at klippe dem ned og fjerne dem, eller venter et par år, og se, om de skulle have sået sig.

    Mange kærlige hilsener
    Jørn

    SvarSlet
  11. Kære Jørn.

    Jeg har sendt dig en Award, da jeg synes din vidunderlige side fortjener alt den opmærksomhed, som den kan få. Min begrundelse for at valget netop blev dig, kan du læse om på min blog. Jeg ved ikke, om du er til den slags. Hvis ikke vil beklager jeg meget denne kommentar.

    Ha' en dejlig dag.

    SvarSlet
  12. Kære Madam Bæk

    Jeg siger tak for Awarden. Jeg blev da glad, overrasket og beæret over at du valgte at give mig en sådan. Og jeg er da særdeles glad for din søde begrundelse for, at jeg skulle have den - nemlig at jeg har inspireret dig gennem min blog og hjemmeside og at du ligefrem er forelsket i haven og siderne. Nu må jeg lige gå i tænkeboks
    og i det hele taget prøve, om jeg kan finde ud af at fortsætte forløbet.

    Kh. Jørn

    SvarSlet
  13. Hej Jörn!
    Stigarna lockar verkligen till att man vill fortsätta och upptäcka mer! Dina cotoneasterklot är så fina, jag har inga cotoneastrar hos mig, men vill gärna testa, vilken sort är det?
    Hälsningar
    Katarina

    SvarSlet
  14. Hej Katarina

    Jeg vil også fremover invitere på ture rundt ad havens stier.

    Billedet af mine cotoneaster-kugler er ikke af nyere dato - det er efterhånden 18 år siden jeg påbegyndte dem - og de er ikke mere helt så fine i formen. Men jeg har da stadig stor glæde og fornøjelse af dem. Sorten hedder C. dammeri "Rami". Der findes mange andre velegnede sorter f.eks. C. dammeri "Coral Beauty" eller C. dammery "Skogholm" de skal blot være stedsegrønne og småbladede.
    Jeg skal prøve at skrive lidt mere om kuglerne i mit næste indlæg.

    Vh. Jørn

    SvarSlet
  15. Hej Jörn!
    Jag vill tacka för de vänliga ord du skrivit om min trädgård och det gör jag bäst genom att (också jag) ge dig en Award, så att fler ska hitta hit och se ditt Paradis. Lika tilltalande oavsett om du visar en detalj eller hela miljön, vilket inte hör till vanligheterna.
    Jag är trollbunden och det skulle vara roligt om jag någon gång skulle få tillfälle att besöka trädgården. Men din blogg och din Hemsida räcker väldigt länge. Tack!

    Varma hälsningar
    Eva

    SvarSlet
  16. Vilken helt underbar trädgård! Jag blir helt sjuk när jag ser dina bilder, så vill jag ha det någon gång :-)

    SvarSlet
  17. Hej Prästgårdseva

    Tak for dine venlige ord og Avarden som du giver mig. Jeg er virkelig overvældet - og så netop fra dig, hvis blog og dermed have, jeg har haft så stor glæde af at følge. Ja, det kunne være hyggeligt, om du engang kom på disse kanter og besøgte vores have.

    Kh. Jørn

    SvarSlet
  18. Hej Fia.

    Tak for de smukke ord om vores have. Det er hyggeligt, at du har meldt dig som følger af min blog - velkommen til.

    Kh. Jørn

    SvarSlet
  19. Vilken fin trädgård du har!
    Vad duktig du är på att klippa och utnyttja formerna på växterna.
    Mariana

    SvarSlet
  20. Hej Marina

    Tak for din hilsen og din ros til formerne på mine klippede vækster. Og i lige måde må jeg sige, jeg har været inde på din blog og kan se, at du også har en spændende have.

    Kh. Jørn

    SvarSlet
  21. Vilken omväxlande trädgård med underbara klippta former och spännande gångar! Det ser ut att vara en riktig drömträdgård - just en sådan som jag så gärna själv skulle vilja ha.
    Hälsningar från
    Eva

    SvarSlet
  22. Hej Eva.

    Ja, haver er som oftest forbundet med drømme og da vi jo drømmer forskelligt, er der rige muligheder for at skabe mange forskellige slags haver. Det er jo det, der gør det spændende at besøge fremmede haver og derved opleve andre havemenneskers drømme.

    Kh. Jørn

    SvarSlet