onsdag den 9. februar 2011

Klip i haven.


I maj måned har vi mange farver i vores have og det er da klart, at jeg som maler er glad for farver. Og netop i foråret, efter en lang grå vinter, kan man ligefrem mærke, hvordan man tørster efter de stærke farver fra rhododendron, azalea og alle de andre forårsblomstrende ting. - Men lige så sikkert er det, at jeg efter afblomstringen oplever, hvordan haven får mere ro. Nu er det mest de mange grønne nuancer, der dominerer og det giver straks en mere fredfyldt have. 






Jeg er ved at længes efter at komme i gang med saksene - jeg har flere af slagsen, alt efter opgavens art og finder stor glæde og tilfredsstillelse ved at klippe og dermed give visse af havens vækster et helt personligt udtryk.



En anden passion er at finde smukke sten, som kan kombineres med nogle af de klippede planter. Det kan give nogle dekorative sammenstillinger. Det, der satte denne sammenstilling i gang var møllestenen i midten,  der jo har et hul i midten, hvori det ligesom var oplagt at plante en opstammet buksbom. Dernæst fandt vi en tilhugget, buet sten (formentlig fra romansk byggeri) der kunne indgå sammen med nogle mindre klippede buksbom og lidt kantede sten. Den lille mosagtige plante i bunden er en Sedum Lydium.



Der er gået otte år mellem de to billeder. Selv om jeg har klippet planterne et par gange hvert år, er de nok blevet lidt for store i forhold til de oprindelige proprotioner. Havekunsten er jo skabt af levende materialer og det er det, som fascinerer.



En flækket sten blev til en "burger med løg".



Under tagudhænget, hvor der jo er meget tørt, var det oplagt at anlægge et stenbed med netop husløg. Og der findes rigtig mange af slagsen og kan således blive et helt samleobjekt.



Flere sten, et mylder af planter og nogle klippede strukturer, der kan bringe lidt ro i billedet.



Planten hedder Euonymus fortunei "Nyrans" og er podet på en stamme. Den lidt mærkelige, skæve form har den selv valgt. Jeg klipper blot rankerne af efterhånden som de stritter uden for, så den bliver holdt i den stramme form.



Sammenstillingen af roser og lavendler er jo en klassisk løsning. Rosen her hedder Bonica og lavendlerne er Lavendula augustifolia "Munstead" og "lavendelhækken" klippes her kun i april og da temmelig langt ned. Af afklippet kan der laves mange stiklinger, hvis man har plads til flere i sin have. Begge dele dufter dejligt og er jo ren poesi.



Ren poesi synes jeg også er sammenstillingen af børnebørn, blomster, dufte, biers summen, sommerfugles flagren, sollys - og så bare det at være til.



Også dette brus af blomstrende violfrøsstjerne synes jeg, er poesi. Jeg tager frø af dem hver efterår, sår dem om foråret og har derved fået flere grupper af dem rundt i haven.



Opsatsen her i støbejern skal ses som et forsøg på at indføre lidt romantik i haven, samtidig med at den bryder lidt i staudebedet. Vi købte to af dem og antikvitetshandleren oplyste, at de havde stået ved en "fynsk herregård" - hm..



 

Med denne dværgpenselfyr, Pinus parviflora "Adcocks Dwarf" er vi ovre i det bonsai-agtige. Den har stået i sin skål i en del år og udvikler sig kun langsomt.




Apropos lavendel - så kan man vælge at dyrke en enkelt i  krukke. Ad åre vil den så få stamme og ligne et lille træ. Jeg klipper den flere gange i løbet af sommeren og er egentlig ikke interesseret i blomstringen.



 Den lille solcypres, Chamaecyparis obtusa "Nana Gracilis" i sin skål vokser kun langsomt. Nana betyder lille og det lever den indtil videre godt op til. Når vi er i småtingsafdelingen bør jeg også omtale naboplanten. den lille rødbladede japanske ahorn, Acer palmatum "Red filigree Lace", som er den acer, der har de mindste og de mest fligede blade.



Jeg fandt den lille selvsåede cotoneaster et sted i haven. Nu har den fået plads i en skål, hvor den står og ser helt japansk eller måske kinesisk ud. Det er med små virkemidler, man kan lege i småtingsafdelingen. Pludselig kan nærmest ingenting komme til at symbolisere et helt landskab. Det hedder vist at se det store i det små.



De stramt klippede former markerer sig som en markant kontrast til de fritvoksende planter på turen rundt i haven.



Fyrtræerne mod vejen blev opstammet for bedre at kunne klippe den underste hæk, der består af  kranstop, Stephanandra incisa "Crispa".



På turen rundt møder man en variation af små opstammede gran og fyr. Palmeliljens blade udgør en god kontrast til gruppen af klippede buksbomkugler.



Den klippede, hvidbrogede benved, Euonymus fortunei "Emeral Gaiety" virker som fodpose for den opstammede syren.



Vi glæder os hvert år til at rosen Raubritter skal blomstre, så er der højsommer.



Jeg har før vist denne lille himalayceder, Cedrus deodare "Golden Hoizon", men jeg synes, at den er så yndefuld.



Et nærbillede af en morgenfrue taler vel for sig selv.



En kande, der om sommeren står med solopvarmet vand parat til sarte planter. Men ellers skal kanden vel sammen med stenen tilføre bedet lidt variation og kontrast. Det er ikke alle billeder, der er lige let at finde på undertekster til. De fleste billeder kan vel tale for sig selv - ofte siger et billede mere end mange ord.








23 kommentarer:

  1. Hvor er det altså en spændende have I har. Jeg mangler ord :O)

    Glædeligt forår.

    SvarSlet
  2. Igen skønne billeder fra jerea have, glæder mig til at se den "live" :-)

    Er noget vild med støbejern opsatsen, uanset hvor den så ellers har tilbragt sin tid i tidligere tider.

    Hilsen Vivik

    SvarSlet
  3. Vilken fantastisk trädgård!!!Fina bilder.Kul med 'hamburgaren':-)
    Jag förstår inte allt du skriver skulle bli jätteglad om du kunde installera en Google Website Translator Gadget.
    Tack för titten!
    Hälsn.Helena

    SvarSlet
  4. Kære Jørn.

    Suk, hvor ville jeg gerne se jeres helt igennem meget vidunderlige smukke have :-O Jeg er helt paf..

    En lavendel som lille træ. Det må jeg prøve. jeg får nogle lavendeler i overskud, når jeg går i gang med omlægningen på min skrænt.

    Og så lige et lille spørgsmål Jørn. Det er ikke dig, der har skrevet en bog?? Igivet fald er jeg meget interesseret i den.

    Ha' en dejlig aften.

    SvarSlet
  5. Hej!
    Jag är så glad för att ni visar er trädgård! Varje gång jag kikar in blir jag alldeles vild av glädje att se något så annorlunda, grönt och frodigt.
    Allt det vackra stenarbetet och det vintergröna, och de klippta formerna är så fint tillsammans!

    Ha det fint! kram Hillevi

    SvarSlet
  6. Der er så mange dejlige kroge i jeres have, meget inspirerende:)

    SvarSlet
  7. Ohh vilken fin trädgård. Blir alldeles varm i hjärtat. Måste titta lite mera jag blir så inspirerad.
    Ha det gott
    Hälsningar
    Annika

    SvarSlet
  8. Hej!
    Tackar nu blir det lättare :-)
    Hälsn.Helena

    SvarSlet
  9. Nøj hvor jeg også glæder mig til "vi" skal igang med klipperiet ... smukke billeder.
    Hyg jer.
    Kh Lone

    SvarSlet
  10. Jag ser att jag måste klippa mer i min benved, dina är fantastiska!
    Som vanligt; jättefina bilder från din trädgård, mycket inspirerande!
    Hälsningar
    Katarina

    SvarSlet
  11. Tak for de mange kommentarer.

    Susanne - Jeg er glad for at du kan lide vores have. Også glædeligt forår til dig.

    Vivik - Vi er også glade for vores støbejernsopsatser. De var hvidmalede med rustpletter da vi købte dem, men det hvide stak alt for meget af i bedene, hvorfor jeg gav dem noget sort rusthindrende maling. Det harmonerer meget bedre. Vi glæder os til at se dig i haven til sommer.

    Helena - Som du ser har jeg fundet ud af at installerer en Google oversætter. Tak for de venlige ord i øvrigt.

    Madam Bæk - Du skal også være velkommen i haven til sommer (det skal i nu være, alle jeg skriver til). Held og lykke med lavendel-eksperimentet. Nej, jeg har ikke fået taget mig sammen til at skrive en havebog. Kun en række haveartikler i Midtjyllands Avis.

    Hillevi - Tak for dine venlige ord. Det er altid dejligt, når man kan skabe glæde hos andre med det, man selv brænder for.

    Lisbeth - Ja, det er vigtigt med nogle hyggelige
    siddepladser. En stor del af haveglæden består jo også af det, at tage sig tid til at sidde og reflekterer over tingene.

    Annika - Det er helt rørende, at du bliver varm om hjertet ved at se billederne af vores have. Du skal endelig bare tage dig god tid til at kigge og lade dig inspirere. Det bruger vi også selv, når vi ser andres spændende haver.

    Lone - Ja, det bliver dejligt når vi nu snart kan komme i gang med klipperiet og alle de mange andre gøremål, der venter.

    Katarina - Ja, benved er god at klippe og forme på grund af de relativt små blade og den tætte vækst. Det glæder mig, at du finder billederne af vores have inspirerende. Det bliver jeg også i høj grad, når jeg ser billeder fra din. Ofte føler jeg, at det du har skabt, er noget, jeg selv kunne finde på at lave.

    Mange kærlige hilsener til jer alle.
    Jørn

    SvarSlet
  12. Congratulations for so interesting blog, it is fantastic.
    I like the comments and the images, it is a good place where find inspiration.
    Thanks a lot

    SvarSlet
  13. Hej Maria José
    Gracias por sus amables palabres sobre mi blog. Me alegro de que le resultata insirador.
    Vh Jørn

    SvarSlet
  14. Hejsa Jørn
    Igen dejlige, dejlige billeder fra haven.
    Jeg kom i tanker om noget, du nævnte i dit foredrag i Billund - to stedsegrønne som egner sig til skygge. Var det taks og en anden?
    Og "øv" at du allerede har været i Give Havekreds - ellers ville jeg have foreslået det for bestyrelsen...
    God weekend til dig og Inger
    fra Line

    SvarSlet
  15. Hej Line
    Tak for din hilsen. De to stedsegrønne nåletræer til skygge som jeg omtalte i foredraget var ganske rigtigt taks og den anden var hønsebenstræ.
    God weekend og há det godt til dig og din familie.
    Jørn

    SvarSlet
  16. Ååh så fantastiske billeder fra jeres have, de er så inspirende, så jeg skal i gang med at få mere stedsegrønt i have, så der skal laves en masse buksbom i år.
    Go week-end
    Annette

    SvarSlet
  17. Hej Annette
    Det glæder mig, at du kan blive inspireret af billederne af vores have. Sådan oplever jeg det også ofte, når jeg ser billeder af haver. Og det er jo det, som er så dejlig ved haveinteressen, at man inspireres, får ideer - omformer dem lidt efter egen smag og temperament - og finder stor glæde ved at føre dem ud i virkeligheden.

    Det er dejligt med stedsegrønne i haven både sommer, men nok især om vinteren. Held og lykke med dine buksbom som du skal i til at lave.
    Vh Jørn

    SvarSlet
  18. Åh hvor en fantastisk have I har der. Så grøn og frodig. Tusind tak for kigget og inspirationen - nu ved jeg hvad jeg skal bruge min gamle møllesten til :0)

    Dorthe

    SvarSlet
  19. Hej Dorthe
    Tak skal du ha´, det glæder mig, at du kan finde inspiration og ideer gennem vore havebilleder.
    Vh. Jørn

    SvarSlet
  20. WOW, det slår benene væk under mig. Mere behøver jeg ikke sige.
    kærligst Gro

    SvarSlet
  21. Hej Gro
    Tak for din hilsen. Jeg har været inde på din blog
    og glædet mig over dine smukke roser.
    Kærlig hilsen
    Jørn

    SvarSlet