torsdag den 12. januar 2012

Hvad hjertet er fuld af -

Hvad hjertet er fuld af, løber indlæg på bloggen og foredrag om haver let over med. Er man først fyldt op med haveglæde, og begejstring over alt det, det kan indebære af muligheder, er det svært,  ikke at udbrede sig om det. Jeg glæder mig altid til at komme ud og holde mine haveforedrag. Tænk, at få lov til at møde haveinteresserede mennesker og vise billeder og snakke om  noget af det, der virkelig optager én.
       

Mine foredrag i denne vinter handler om den klippede have: "Formklipning i haven", hvor jeg tager udgangspunkt i vores egen have. Jeg har gennem årene været fascineret af den mulighed, der ligger i at designe sin have, arbejde med form og farve og give visse af væksterne deres helt eget udtryk.

Jeg mener ikke, at man skal klippe alt hvad man kommer i nærheden af. Men samspillet mellem noget klippet og noget fritvoksende kan give haven store æstetiske værdier, der er til glæde året rundt derude. Den egentlige glæde ligger i selve processen, hvor man klipper - er skabende og oplever det at præge egne omgivelser.Billedet her er fra sidste år i foredragssalen på Dalum Bibliotek i Odense Afdeling. Her var mødt rigtig mange mennesker op, og jeg mødte stor lydhørhed fra en interesseret forsamling, der til slut stillede mange spørgsmål. Hen på sommeren kom flere af tilhørerne på besøg til vores åben have arrangement.


Ved vores haves indgang mødes man af en lav buksbomhæk, den er efterhånden  tyve år gammel. Den blev til af stiklinger, der stammede fra den eneste buksbom vi havde på daværende tidspunkt nemlig den storbladede Buxus sempervirens "Rotundifolia". Hækken klippes et par gange om året for at holde den i stram form. Den kanter et staudebed, og det har vist sig, at den er en vældig god støtte for stauderne, så de ikke står og vælter.Visse steder i haven kan jeg godt lide en stram arkitektur. Havens stil er vigtig, men også frodigheden, og man kommer ikke uden om begrebet komposition. Komposition i den forbindelse betyder orden i  kaos.Buksbomkugler kan finde anvendelse overalt i haven og kan bidrage med lidt struktur.Enkle geometriske figurer giver en dejlig ro til haven.
Geometri, opstamning og formklipning i haven er ingen ny foreteelse. Her et stik fra renæssancen, hvor en have bliver til.


Langs havens stier er der rig mulighed for at strø om sig med formklippede planter, hvilket giver en varieret og mere levende rytme i forhold til en symmetrisk placering.Det giver ro at samle de formklippede i grupper.


Fra forskellige siddepladser er der udsigt til rolige klippede strukturer.Ind imellem skal der også være plads til det mere levende og ustrukturerede.


Også Juniperus squamata "Blue Star" holdes i form.Grønt i grønt og kugle ved kugle.I stenbedene er der rig mulighed for at placere små bonsai-agtige planter - her en Juniperus procumbens "Nana".

En smule sol, planter der rammes af lyset og sød havestemning opstår.


En kugle, en terning og et par kugler mere - samt alt det andet, der er medvirkende til at færdiggøre billedet.


Vores have vil heldigvis aldrig blive færdig, hele tiden dukker nye ideer op, der presser sig på og siger "prøv det".Buksbomkuglerne i deres krukker kan hurtigt placeres i nye mønstre og formationer, der kan skabe variation og forandring på terrassen. 

 I bedene står kuglerne mere permanent, men kan jo let flyttes til nye steder, hvis man får lyst.Klippede kugler kan virke ved sin mængde, derfor er det en god ide´ ind imellem at plante dem i grupper.Et bøgetræ fundet i skoven - plantet i sin skål fik den en tilværelse som en bonsai-agtig sag.


Når du kommer til vores have mødes du af denne brede hæk, der omslutter haven som en stor grøn  organisme. Hækken er skabet af Kranstop, Stephanandra incisa.11 kommentarer:

 1. Kære Jørn.

  Endnu engang viser du det ene skønne billede efter det andet.
  Nu har jeg endelig fået meldt mig ind i haveselskabet og gid det lykkes mig at komme til et af dine foredrag. (jeg har iøvrigt osse meldt mig til havefestival og er vildt spændt på det).

  Giv fru. Inger et knus fra mig og så ønsker jeg jer et fortryllende blomsterår.
  Knus Lone

  SvarSlet
 2. "Orden i kaos" var lige netop de ord jeg havde brug for. Det jeg finder fantastisk i din og andres haver, synes pludselig rodet i min egen have. Grænsen er hårfin og jeg er jo også kun en slags nybegynder men jeg har tænkt mig at bide mig fast til det lykkedes :o)
  Glæder mig til at høre og se dit foredrag på onsdag, meget skal gå galt for at jeg ikke kommer frem.
  havehilsner fra fru friis

  SvarSlet
 3. Kære Lone.
  Tillykke med dit medlemsskab af Haveselskabet, jeg håber, at du får rigtig meget glæde af det. Jeg har været inde og se, at din/jeres have er tilmeldt Havefestivalen, og det tror jeg bestemt at du vil synes om. Jeg kommer vist ikke til Sjælland med mit foredrag i år. Det nærmeste jeg kommer Sjælland bliver nok Nyborg Havekreds.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 4. Kære Fru Friis.
  Det med orden i haven er vel individuel - der er heldigvis ingen regler for, hvordan en have skal se ud. Jeg har set haver, hvor der ikke var den mest udtalte orden, men charme og stemning. Og jeg har set haver med stor orden, men totalt charmeforladt, hvor det hele dør, for alt er så ordentlig og "perfekt" - kultivatoren har været omkring alle planter, der står med lige stor afstand fra hinanden. Og det, at der ikke er noget ukrudt, er måske havens største kvalitet.
  Jeg glæder mig til at se dig til foredraget i Haderslev.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 5. Som alltid, vidunderlige bilder! Jeg pleier "spare" din blogg til dager når jeg har ekstra godt med tid til å nyte av bilder og tekst! Tenk at sånt fins tilgjengelig, og helt gratis, dessuten!
  Hvor stor er denne fantastiske hagen?

  Ingrid

  SvarSlet
 6. Kære Ingrid.
  Tak for din kommentar. Det varmer, det du skriver. Der er andre, der har fortalt, at de gemmer min blog til de har god tid, og det sætter jeg pris på. Haven er 1000 kvm., men kan måske virke større på billederne.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt fantastisk hvor mye dere har fått plass til!! (Litt som "Anna Vattenkanna"s hage og blogg). Jeg trodde dere hadde en "park". Dette gir jo enda mer håp og inspirasjon til en "nybegynner" som har ca 700 kvm selv.
   Ha en fin dag! /Ingrid

   Slet
 7. Da jeg kom hjem igår efter dit dejlige foredrag i klipningens kunst, skrev jeg en kommentar men må ha' været lidt skeløjet, for det røg 3 indlæg tilbage... jeg kopierer det lige her også:
  Kære Jørn og Inger. Tusind tak for et pragtfuldt foredrag i Haderslev her til aften. Det indfriede til fulde mine forventninger og kan kun anbefales. Jeg må snarest ud og se hvad jeg kan klippe i min have, jeg fik ihvertfald nogle nye input... - og mig som går og venter på at det hele skal blive stort, er nu allerede ved at klippe det ned igen!! Hvad skal det dog ikke ende med... ;o)
  Jeg fik desværre ikke sagt ordentlig farvel dernede, der var jo flere der gerne ville snakke, - men jeg ved jo hvor jeg kan fange dig :o)
  Godnat og sov godt fra fru friis

  SvarSlet
 8. - og da jeg så havde smidt kommentaren igen, så jeg din kommentar hos mig... det går rigtig godt for mig!! :o)

  SvarSlet
 9. Hej Fru Friis
  Ja, jeg havde set din kommentar, og jeg var rigtig glad for den. Det er altid rart med gode tilhørere, der føler, at de har fået noget ud af foredraget.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 10. Fantastisk å se din flotte have. Jeg har noen buskbom ca 60cm som vokser fritt. Vil gjerne klippe de i kuleformer, men er usikker på hvordan jeg skal starte formklippingen. Kan du gi meg noen tips? På forhånd takk!
  Vibeke

  SvarSlet