tirsdag den 28. august 2012

En rest af sommeren.


Ifølge kalenderen står vi med den sidste rest af sommeren og det gælder jo om at nyde den helt ud. Heldigvis kan vi opleve september som en dejlig sommerlig måned med alt hvad det kan indebære af nye tiltag som omlægning, nyplantning og realisering af nye ideer i haven.

Lige nu bugner haven af frodighed, alle pladser er fyldt ud. Vi har ikke kunnet klage over vandmangel i denne sommer og det har sat sit præg på planterne, der strutter af sundhed. Der er en egen stemning og duft af friskhed efter en tordenbyge, som vi jo har fået nogle stykker af her på det sidste.
Jeg har stadig en saks på mig på turene rundt i haven så jeg hurtigt kan klippe et eller andet, som trænger til at blive strammet op i formen.
Jeg tror aldrig at jeg bliver træt af de formklippede planter. Efterhånden er saksen blevet det vigtigste haveredskab. Det har nu stået på i snart 30 år og tilfredsstiller en glæde for form -  levende skulpturer, der giver haven struktur og er en god kontrast til alt det fritvoksende. På den måde oplever jeg haven som den `grønne organisme`, der tiltrækker og fascinerer året rundt.Her en kontrast mellem et par kantede og hårde sten, der mødes med en blød plante (benved) - og sød musik opstår.
En lille gul torskemund forsøger at bemægtige sig stenene.
                   Vandstenene er fyldt pænt op i disse dage.
Den brogetbladede benved, Euonymus fortunei `Emerald Gaiety` er en dejlig busk der kan stå og lyse op inde i halvskyggen - og så er den let at formere ved stikling.

Den smukke staude løvehale, Phlomis samia er nu afblomsret, men står hele vinteren med de dekorative frøstande, som er med til at gøre vinterhaven spændende.


Jeg har vist hende før, den lille Madonna. Inger og jeg fandt hende på loppemarkedet i Paris for mange år siden. Der er svage rester af farve på hende - umiddelbart forestiller jeg mig, at hun har siddet og indgået i en indgangsportal til et borgerhus. Jeg synes næsten, at hun virker som sekral kunst og bibringer haven noget af den ro som vi tilstræber og søger derude.
En af de der følger min blog har udtalt, at man skal have god tid når man går i gang med den. Mange giver udtryk for glæde over at se de mange billeder af vores have. En svensk havearkitekt har fortalt, at hun ofte efter en hektisk arbejdsdag sætter sig med en kop kaffe og kigger billede af vores have, hvorved hun finder ro og afslappelse. Sådanne udsagn gør selvfølgelig én glad, og giver lyst til at fortsætte.

        Rosen `Coral Dawn` har stærkt duftende blomster.

6 kommentarer:

 1. For en usedvanlig vakker og frodig hage dere har! Fantastisk fine bilder fylt med ro, skjønnhet og harmoni! Herlig!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Stein
   Tak, det glæder mig meget, det du skriver.

   Slet
 2. Der var to billeder der fik mig til at standse en ekstra gang... frøen i vandstenen, jamen altså som vand kan udnyttes ;o) Og billedet med køkkenvinduet, buksbom, broget vedbend og røn... det er altså smukt :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Ja, kan nogen forundres over frøen i vandstenen, er det vel dig med al din frøinteresse. Jeg er også selv glad for billedet med køkkenvinduet.
   Kh. Jørn

   Slet
 3. Det hele ser bare så skønt ud, men jeg tøvede også en ekstra gang ved frøen i vandstenen. Og så skal jeg nok på jagt efter vandsten, når jeg får tid :o)
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 4. Hej Lisbeth
  Ja, der må være rig mulighed for at finde vandsten ovre på Samsø - god jagt.
  Kh Jørn

  SvarSlet