lørdag den 8. september 2012

En have på Bornholm.


Inger og jeg har været på Bornholm i denne uge og har genset det meste af det man bør se derovre. En af de ting der stod højt på listen, og som vi ikke havde set før var Enghøj Staudehave, hvis haveblog vi ofte har kigget ind på.

Haven er på ca. 2000 kvm. og er inspireret af den engelske cottagestil. Det var dejligt sensommervejr den dag vi besøgte haven, og Annemette og Michael gik begge derude og var fuldt optaget af at gøre haven i stand, men gav sig god tid til en havesnak. De fortalte, at de begge er fra Amager, men på et tidspunkt fik lyst til at flytte på landet, og da Michael i sin barndom havde været en del på ferie på Bornholm, og gerne ville vise Annemette øen, faldt valget på det dejlige Bornholm.
De fandt et dejligt hus langt ude på landet, og da de i 2004 skulle i gang med haven og stod og gravede nogle stauder op og oplevede at de kunne deles til mange planter, begyndte haveinteressen hos parret at vågne. Det har udviklet sig til en staudehave inspireret af den engelske cottagehave med masser af klematis, roser, buksbom, taks, græsser og sommerblomster. Haven er delt i forskellige afsnit ved hjælp af hække, hegn til klatreplanter og en pergola.
Annemette er pædagog og Michael er maler og arbejder med sit fag rundt om på de omliggende gårde. Det med malerfaget fornægter sig ikke når man går rundt i haven og oplever, hvor fin forståelsen af farvernes anvendelse kommer til udtryk.
De unge mennesker har tilstræbt en frodig og lidt vild have og fortæller, at besøg i Anne Just´s Have og hos Claus Dalby har været til stor inspiration for dem.
På et net af grusgange kommer man rundt til havens mange oplevelser. Annemette og Michael har skabt deres helt egen og meget personlige have, der har sjæl, og vidner om stor haveglæde.
Rundt og rundt vandrede vi i den paradisiske have, Inger beundrer her blomsterne i den hvide afdeling.
Haven rummer en fredfyldt, romantisk stemning med fine æstetiske oplevelser.
Vi måtte gå flere omgange for at få alle detaljerne med og nød det i fulde drag.
Hvis I kommer på disse kanter, vil jeg stærkt anbefale jer at besøge Enghøj Staudehave, Søndre Landevej 218, Pedersker, 3720 Åkirkeby.

8 kommentarer:

 1. Underbara Bilder! Ser ut att vara en perfekt kombination av frodigt och tuktat, sten och växter. I ett milt klimat dessutom. Som barn tillbringade jag en sommar på Bornholm och har velat åka dit igen sedan dess, får se när det blir...

  SvarSlet
 2. Vi kommer nok ikke lige til Bornholm, men hvis vi gjorde ville jeg meget gerne besøge den smukke have. Det ser godt ud sikken et blomsterflor.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 3. Vi "truede" faktisk med at tage til Bornholm denne sommer, men det blev så alligevel ikke, - men nu er der god inspiration til næste år. Haven ser fantastisk ud og Hune-inspirationen fornægter sig ikke. Tak for turen :o)

  SvarSlet
 4. Så nydelig flott.....:)
  Dit kunne eg tenkt meg ein tur.

  SvarSlet
 5. Jeg VIL altså se den have live! Hvor er den bare vidunderlig!

  OG stor ros til fotografen!

  Gad vide, hvilken slags grus, de har brugt?

  SvarSlet
 6. Kære Inger og Jørn

  Tak fordi I tog os andre Havetosser med rundt i dette viunderlige paradis. Anne-Mette og Michael har helt sikkert skabt en oase af de helt store. Det er helt sikkert, at et besøg i dette paradis står højt på ønskeseddel, men da det er rigtig meget vand omkring dem og jeg ikke er den store svømmer, må jeg se om det kan planlægges til en ferie for hele familien på et tidspunkt.
  Rigtig god sommerdag.

  Knus herfra det midtfynske, Pia

  SvarSlet
 7. Hej Inger og Jørn.
  Sikke nogle flotte billeder og en meget fin beskrivelse af os og vores have. Det er så dejligt givende for os at få så god respons på vores have og at se nogle nye fine motiver i vores have. (Vi,Michael og jeg har nok en tendens til at tage de samme billeder) Men du Jørn har et godt øje for hvad der ser godt ud og hvordan man opbygger et billede.
  Håber I havde nogle gode dage på Bornholm.
  Mange tak for det dejlige indlæg :). Michael og Anne-Mette.

  SvarSlet
 8. Hold da op hvor er det flotte billeder og motiver, jeg er især helt tosset med brugen af efeu i haven. Virkeligt smukt
  Hilsen Susanne

  SvarSlet