fredag den 28. september 2012

Glimt af en svunden sommer.


Man fatter ofte først det virkelige værdifulde af en sommer når den er til ende. Tilbage står man med minderne om en række dage bestående af det blandede vejr som en dansk sommer består af. Men trods alt en række af dage, der er fyldt af alle de mange glæder, de mange tiltag og oplevelser og heldigvis med en bunke fotos som dokumentation af en svunden sommer.
Hvide blomster lyser stadig op selv længe efter at lyset er svundet. Den hvide farve reflekterer selv det svageste lys, hvilket bevirker at den berømmede måneskinshave bestående af hvide blomster og gråløvede planter kan virke.
Det at kigge ind i staudebedets virvar af forskellig formede blade og blomster kan give associationer til den vilde natur.Den gulgrønne Acer shirasawanum `Aureum` står som et lysende væsen, som kvad sin farve virker som en solist, der siger - se mig.
Ved saneringen af hendes gamle parisiske hus, hvor hun sad som pynt, kom hun via loppemarkedet til vores have, hvor hun nu har fundet ro til stille eftertanke.
I foråret fylder alle de bunddækkende vækster pladsen ud, hvor de udtrykker energi og tro på den kommende sommer.
På de daglige ture rundt ad havens stier gør vi os hele tiden overvejelser omkring det at holde væksten i ave, noget skal klippes andet måske graves op og erstattes med noget mindre. Men vigtigst af alt, jorden skal være dækket af plantevækst.
Prydløgene er et frisk, men ret kort indslag, hvorimod den opstammede japanske snebold blomstrer sommeren igennem.

Den flerstammede thuja  blev stammet op, hvorved der blev lys, luft  og udsyn gennem haven.
Inde i halvskyggen trives vintergrøn, Vinca major som bunddække  og skaber ro med sine store, stedsegrønne flader. Den klarer sig fint mellem Hosta, Rodgersia og Darmera, samt større knolde og løgvækster som Fritillaria imperialis, tulipaner og store narcisser.
I H.C. Andersen´s eventyr om Den grimme Ælling kommer ællingerne til verden under de store grønne skræppeblade. Ællingerne kigger sig forundret omkring i den grønne verden og Andemor lader dem kigge `for det grønne er så godt for øjnene`. Hvor er verden dog stor, siger de, men Andemor fortæller dem, at verden er meget større - den strækker sig helt ind i smedens have, men der har jeg aldrig været.


Et kvadratisk bed i forhaven, har stort set haft samme udformning gennem mange år. Dog er overstanderen flere gange skiftet ud i takt med, at overstanderen blev for stor. Indholdet handler i al sin enkelthed om nogle bløde planter i kontrast til sten med hårde, skarpe planter.

4 kommentarer:

 1. Hvor ville jeg nyde at kunne gå tur i denne fantastiske have hver dag uanset årstiden. Smukt, smukt, smukt.
  Mange hilsner
  Trine

  SvarSlet
 2. Tak for endnu en skøn tur gennem din have, og tak for du deler dine tanker, det er altid spændende at se hvad du skriver. Bl.a. faldt jeg over det du skrev om din opstammede thuja. Jeg har meget store cypresser, som truer med at gro over noget andet, min mand synes ikke om opstamning, men hvad gør jeg så, har du gode råd? Det er tre fine rhododendron, som helst skal gro i skygge, de gror ind over, så gode råd modtages gerne.
  Kh
  Lisbeth
  PS det er frygteligt svært at kommentere hos dig, fordi man skal skrive en kode og den er meget svær at læse.

  SvarSlet
 3. Det var en dejlig tur rundt i din smukke have. Opstamningen af thujaen ser meget fin ud og giver lidt luft.

  Ulla

  SvarSlet
 4. Tak for en skøn, skøn efterårsvandring igennem jeres smukke have Jørn. Desværre blev det ikke til et havebesøg i år som jeg ellers havde ønsket......men godt der så venter et nyt haveår forude :0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet