mandag den 1. oktober 2012

To haver i Ebeltoft.


Der findes mange haver i Ebeltoft, men der er især to, som har fanget min opmærksomhed. Den ene ligger i Overgade og ejes af en ældre dame. Haven er nok det man vil opfatte som en rigtig ´oldemorhave` - gammeldags, sirligt holdt og rigtig romantisk.

Haven kan stort set overskues fra gaden og vi har gennem mange år fulgt haven og glædet os over den, hver gang vi går forbi, og har bemærket, at rigtig mange af byens borgere og turister gør det samme.
Haven er beliggende tæt på Det gamle Rådhus og lige over for den gamle Tekniske Skole, altså lige i hjertet af den gamle del af byen, der jo emmer af en torneroseagtig lillebystemning  som haven i høj grad er med til at underbygge.

Ind imellem går damen derinde og man falder i snak med hende - komplementerer hende med hendes smukke have og hun fortæller gerne om sit arbejde med med haven og man fornemmer en stor haveglæde.
Sommeren igennem blomstrer haven med alt hvad hjertet kan begære og den er som sagt en glad og frodigt oplevelse for de forbipasserende.

Mellem huset og udhuset opstår en lille gårdhave med en egen stemning. Her kan man finde sol og læ, alt ånder fred og ro og man er overrasket over at finde så megen blomstring her i begyndelsen af oktober.


____________________________________________________________________________________________________________

Den anden have  ligger i Nedergade og kalder sig `Byhaven i Ebeltoft`. Den kan man ikke se fra gaden, man må ind gennem porten og det første man oplever er en hyggelig gårdhave.
Også denne have ligger i den gamle del af byen. Mod gaden et bindingsværkshus og når man kommer ind i gården opdager man at der er bygget en vinkel på. Grunden er på 500 kvm., hvoraf huset fylder 180 kvm. - altså ikke nogen stor have arealmæssigt, men meget spændende idet den strækker sig opad, ret smal, på et skrånende terræn.

Haven er tegnet og anlagt af dens ejere, Lisbeth Rosdahl og Bent Dall og de har været bevidste om at udnytte arealet på en meget spændende og anderledes måde.

Haveejerne fortæller at haven er en utraditionel byhave uden græs med vægt på planteformer og farver.
Slyngede stier og små trapper fører rundt til havens mange rum og siddepladser.
Havrummene er grønne i mange nuancer og blomstrer på skift. Træerne er forholdsvis søjletræer og små træer, der holder sig under 4 m..
Her er planter til pynt og til at spise og drikke - både standardvarer og sjældenheder. Der er masser af fokuspunkter og små detaljer. Her er ingen plantesamlinger og intet lugearbejde, men en saks i lommen og kaffe på kanden.
Fra haven har man et fint kig over til byens kirketårn.

Haven er åben for publikum efter aftale. Byhaven i Ebeltoft er fyldt med gode ideer og viser mange fine æstetiske løsninger, der nok kan inspirere en og anden haveinteresseret.

5 kommentarer:

 1. Nej hvor ser den sidste have spændende ud. Jeg er vild med den overdækkede bænk, jeg tror jeg har en forkærlighed for sådanne sjove bænke... Tak for kikket

  Maria
  Deneksperimenterendehave

  SvarSlet
 2. Tak fordi du tog os med på tur i de dejlige haver.

  SvarSlet
 3. Skønne ture i de to dejlige haver, tak for dem :o)

  SvarSlet
 4. Sikke nogle vidunderlige haver! Der er masser af ideer at tage af til sin egen have. Dejlige billeder du har taget!

  SvarSlet
 5. uha... det var sku' nogle spændende haver, og især den blomsterfrodighed i den første have :)

  SvarSlet