torsdag den 11. oktober 2012

Oktober billeder.


Hostaplanterne som vi har glædet os over hele sommeren med de forskellige grønne farver og mønstrer, antager nu den flotte gule farve, der fortæller, at det for alvor går mod efterår. 

De første dage af oktober har vi benyttet til fældning af en række fyrretræer mod vejen, der bevirker, at vi nu får mere lys ind i forhaven, så roserne og alt det andet vil blomstre og trives bedre.

Flere steder har vi stammet op på forskellige træer, så vi også der får mere lys og luft til planterne i bunden. En opstammet diamantazalea på stamme med kugle i toppen stod efterhånden i for megen skygge og er blevet flyttet til et mere solrigt sted.
I Oktober er det tiden til at tage et kritisk syn på haven, hvis man har store træer. Skal der i den kommende tid tyndes ud i grenene eller skal der ligefrem fældes træer for at få tilstrækkelig lys ned i haven? Træerne er naturligvis vigtige for at give haven liv og variation. De er havens loft, der giver rumfornemmelse, men det er afgørende for en frodig have at finde balancen mellem lys og skygge, hvor de fleste planter trives.

Efteråret kan nok udløse en følelse af lidt vemod, samtidig med at det giver en egen stemning af skønhed og åbner op for eftertanken:
Livets efterår - ro - harmoni - stilhed og noget med naturens cyklus - at vende tilbage til ---?
Hvert år i oktober dukker disse svampe op på det samme sted  i havegangen. De har en kort livscyklus - på 14 dage sker denne udvikling mod afslutningen.
                                 Forfald i skønhed.

5 kommentarer:

 1. Hej. Det er nogle meget smukke stemningsbilleder, du viser. Man kan jo tydeligt se forfaldet og jeg kan godt lide årstidernes skiften. Nu er det også rart at tænke på, at man kan lave mange indendørssysler og så bliver det dejligt til foråret, når udesæsonen starter igen!

  SvarSlet
 2. Hvor er det nogle smukke og stemningsfyldte efterårsbilleder du viser og lige som jeg sad og bladrede ned igennem dem og blev en smule trist, ja så skrev du om vemodet... Jeg hører nemlig til dem der har det lidt svært med efteråret, - det er smukt.. jo-jo... men også vemodigt. Heldigvis skal vi bare lige igennem et par måneder og så bliver alt lysere igen.

  Nyd nu de smukke dage vi er blevet lovet... :o)

  SvarSlet
 3. Smukke billeder af efteråret. Det er en formildende omstændighed, at bladene bliver så smukke, inden de dør og falder til jorden. Efterårsfarver er så smukke, og inden vi ser os til er det forår igen,heldigvis.

  SvarSlet
 4. ja... rigtig gode billeder, og ja... det er nu man skal gøre status over haven og uha.... hvor har jeg mange ideer og ændringer til haven derhjemme :)

  SvarSlet
 5. ja, man kan godt se at det er blevet efterår i din have, men hvor er det dog flot - I har vist rigtig tænkt i - farver til alle årstider :)

  SvarSlet