søndag den 17. februar 2013

Havens mangfoldighed.


Det er rimeligt også at kigge opad i haven, og betragte det som udgør havens loft, nemlig træernes kroner. Under disse folder haven sig ud og lever sit liv året igennem.

Man kan tale om en have i flere etager og det er jo det man har, hvis man har husket at plante træer, som har fået lov til at blive store. Under træerne udspiller havens lys- og skyggespil, der giver liv og atmosfære hen over dagen.

Vi har valgt ret letløvede træer, der filtrerer lyset på en behagelig måde uden at give alt for tung skygge. Det lysløvede træ til venstre i billedet er en askbladet løn, Acer negundo, der er stammet kraftigt op og virker som havens parasol. Derefter kommer en sydbøg, Nothofagus antarctica med ganske små blade - et pragtfuldt træ med mange kvaliteter. Til højre breder en atlasceder, Cedrus libani, sig ud med sine stedsegrønne nåle.

Bagerst i haven breder en stor bævreask, Populus termula sig ud. Den har vi ikke selv valgt, men er en rest af et levende hegn, der stod på marken før grundene blev udstykket og heraf gadenavnet Ved Hegnet, hvor vi bor.

Undervejs har vi og stormene tyndet ud i bestanden. Der er fældet store fyrre- og grantræer, der simpelt hen var blevet for store, lige som enkelte rønnetræer er fældet i takt med at vore ideer med haven er blevet  realiseret.

På turen rundt finder man også et hjertetræ, Cercidiphyllum japonicum. Det er et flerstammet træ, hvor flere af stammerne er fjernet og gentagne gange har jeg tyndet ud i grenene for at det ikke skal blive for stort, og tage for meget lys. På samme måde har jeg behandlet et paradisæbletræ, Malus sargentii ´Rosea`, der også er 
flerstammet og tog for meget lys fra det som vokser under træet.



  

Nogle etager under har vi mange forskellige japanske løn, her er det Acer shirasawanum `Aureum`.



Pilebladet pære, Pyrus salicifolia.



Træet med de store blade er et kejsertræ, Paulownia tomentosa, som vi netop plantede for de store blades skyld. Det vil med alderen begynde at blomstre.



Et kig ind under  Malus sargentii, hvor vi har fældet flere stammer af hensyn til lyset under.




Nede i havens bund, på stierne og i bedene, breder frodigheden sig til glæde for mennesker, dyr - fugle og insekter.



Helt nede mellem stenene i gangene breder det organiske liv sig.












Haven kan være menneskers legeplads op igennem livet. Når man som voksen stadig befinder sig i haven, kan tanken om at lave noget smukt undertiden dukke op - at være kreativ og skabende. Og da er der næsten ingen grænser for, hvad den enkelte kan få af idéer.




Det enkelte menneske er unikt, og derfor er der uendelig mange løsninger på, hvordan en have kan udformes. En gang sagde man: "Vis mig din have, og jeg skal sige dig, hvem du er".




Paradis betyder have, og dybest set er det måske ønsket om at skabe den enkeltes forestilling om paradiset.




























På stierne rundt i det fredfyldte paradis møder man alle sanseindtryk.































Haven rummer mange detaljer, der efterhånden som de er blevet stykket sammen, danner helheder - forskellige billeder, uanset hvor man vender sig hen.























8 kommentarer:

  1. Dejlige sommerfornemmelser - det kan godt være at de skiftende årstider i Danmark er uundvær'lige - men mon ikke vi allesammen glææææææder os til forår og sommer :)

    SvarSlet
  2. Hej Sussi
    Jo, det har du ret i - nu kan det bare gå for langsomt.
    Kh. Jørn

    SvarSlet
  3. Hej Jørn
    Tak for endnu en tur i jeres skønne have. Sjovt at se havens loft og høre, hvad det er for træer. Jeg har/havde også en sydbøg, men et fælt rådyr valgte at feje sit gevir på den, så den måtte klippes ned. Heldigvis skyder den igen fra bunden, så jeg er ved at prøve at lave en hovedstamme, helt så flot bliver den nok ikke, men så må jeg købe en ny.
    Flerstammet hjertetræ har vi også, men har valgt at skære flere af stammerne væk.
    Kan det passe, at der er en stor opstammet thuja/cypres på et af billederne?
    Kh
    Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lisbeth
      Det opstammede søjletræ er en Thuja occidentalis, livstræ, som vi plantede for mange år siden. Det var ærgrerligt med din sydbøg, forhåbentlig kommer den flot op igen.
      Kh. Jørn

      Slet
  4. I har simpelthen et paradis på jord... :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Jette
      Tak, ja du kender jo vores have ved selvsyn og vi nyder den.
      Kh. Jørn

      Slet
  5. Hej Jørn.Tak for rundturen i din smukke have.Nu mangler vi bare lidt varme og ikke mere sne.
    Så er det forår.God dag til dig hilsen Jette

    SvarSlet
  6. Hej Jette
    Ja, nu har vi haft sne nok - vi ved heldigvis, at foråret venter lige om hjørnet.
    Også go dag til dig.
    Kh. Jørn

    SvarSlet