lørdag den 3. januar 2015

Havens magi.


Mange fanges ind af havens magi - andre bliver det tilsyneladende aldrig - er åbenbart helt umodtagelige for havens trolddom. Men for de andre, de modtagelige, kommer det langsomt snigende og en skønne dag må man erkende, at man er til haver. Og da kan man lige så godt komme ´ud af skabet` og ind i haven.



Der findes helt unge mennesker, der således tidligt erkender det, men oftest sker det for mennesker i 30`erne og typisk skal man hen i mere moden alder omkring de 40, før man når frem til erkendelsen af at være et havemenneske og herefter slipper det den sjældent igen.



Hvordan ytrer det sig så? Ja, symptomerne er mange, men ofte lider de af en kronisk plantemangel. De inficerede kan ofte ses rundt i planteskoler og på plantemarkeder, hvor de køber ind med en glubende appetit: `Den må jeg ha´ og `den der, har jeg heller ikke` - lyder det fra dem. De kender navnene på planterne, ofte også de latinske og sætter sig hurtig ind i, hvilke jordbundsforhold og andre krav til placering den enkelte plante stiller.






Typisk opstår der en lighed mellem haven og dens mennesker. Ja, havens bliver i den grad som en del af dem selv og på tidspunker er mennesket fuldstændig infiltreret i haven, så det næsten ikke er muligt at skille have fra menneske - og mennesket føler: Jeg er haven og haven er mig.









Tidligt og sent ses havemennesket derude i alt det grønne. Der flyttes rundt på planterne og derved ændres bedene, for der er hele tiden nye idéer, der skal prøves af. Derfor bliver haven måske aldrig rigtig færdig, det kommer ikke til nogen afslutning og dybest set, er det vist heller ikke meningen.









Som et resultat af den megen haveaktivitet ses havefolk ofte med sorte negle, men de hævder, at det er bedre at have jord under neglene end jord i hovedet.



Uafladelig må havefolk vurdere plantesammenstillinger - farve, form, størrelsesforhold, karakter og struktur, hvilket giver anledning til mange æstetiske overvejelser. Men de påstår at have det sjovt med det de gør - de hygger sig og siges at opleve en af de højeste former for trivsel gennem det at være skabende, lege og eksperimentere gennem mange år og ofte opnår de at blive meget gamle, fordi de hele tiden har gang i noget, som de glæder sig til at se resultatet af.


















Havefolk trænger længere ind i i havens magi end som så - helt ned i den dybe muld rækker omsorgen, til regnormene og de mange mikroorganismer. Og i naturen finder de smukke sten og trærødder, der anvendes i samklang med havens planter, hvorved der kan skabs en særlig stemning og atmosfære.












Havemennesker er iscenesættere af et skuespil, der handler om havens natur og som spilles uendelig langsomt - gennem måneder og år - men hele tiden med vekslende farver og lyssætning.
Fældning, beskæring, opstamning, formering, fornyelse, vækst og frodighed er begreber, der hele tiden beskæftiger havemennesker og er alt sammen en forudsætning for at skuespillet kan fortsætte.



























13 kommentarer:

  1. Jeg skulle lige sidde og spekulerer lidt over, om jeg mon kender en eneste af den art som du beskriver her.... jooow... måske kan vi putte dig selv ned i den plantekasse, Jørn! ;o)
    Nå, spøg til side! Det er en skøn beskrivelse du har lavet af havefolket og som altid er dine billeder en nydelse.
    Rigtig godt nyt haveår til dig og fruen og måske vi render sammen på et marked henover en plante vi ikke kan leve uden. :o)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Jette
      Ja vi kender nok begge en del af slagsen. Også godt nytår til dig og din mand - og ja, det er ikke utænkelig at vi løber over hinanden på et plantemarked i årets løb.
      Kh. Jørn

      Slet
  2. Man ka vist rolig sige Du ka det er med planter så der er masser af planteglæde hos dig,
    Flotte sammensætninger.....godt nytår.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Grethe
      Tak. Ja vi har mange planter, og de betyder en masse for os. Godt nytår.
      Kh. Jørn

      Slet
  3. Kære Jørn!
    Hvor er det et meget smukt skrevet indlæg, med tilhørende dejlige billeder, der et bevis på det du skriver om!
    Jeg er blot i min spæde start som "anlægsgartner",af vores grund, og genkender noget af det du skriver, det er den største fryd at se og hvordan det hele udfolder sig, hvordan insekter fugle kryb og kravl bare pludselig vrimler i mængder vi ikke tidligere har set her, og det giver endnu større lyst til at skabe endnu mere.
    Ønsker jer et rigtig godt nytår
    Med hilsner fra Anette

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anette
      Tak. Ja, man kan vel sige, at hvad hjertet er fuld af, løber munden over med. Det er dejligt, at have haven derude som et projekt til daglig glæde. Godt nytår.
      Kh. Jørn

      Slet
  4. Hallo Jorn,
    seit ich Ihre Seite kenne, trage ich mehr Pflanzgefäße durch meinen Garten, ich sammle noch mehr Steine und ich rette meine verrotteten Holzumrandungen und bringe sie in meine Steinbeete mit ein. Meine großen "Formgehölze" besitze ich schon seit ca. 30 Jahren; noch etwas älter ist meine Buchssammlung.
    Ich besitze nicht nur einen Privatgarten, ich kümmere mich im Ehrenamt um einen Schau- und Lehrgarten meines Vereins. Hier habe ich viel Gespräche mit Besuchern in unterschiedlichster Art. Manche wollen schnell und oberflächlich mit wenig Zeit und Muße durchlaufen, andere empfinden es als Wohltat, den Garten auf sich wirken zu lassen. Wieder andere erzählen von ihren Erfolgen und suchen das "Unkraut" bei uns.
    Auch ich halte Vorträge über die verschiedensten Gartenbereiche, wobei ein Schwerpunkt von mir die Gestaltung ist. Im handwerklichen Bereich gestalte ich viel mit Weiden und erteile im Lehrgarten workshops. Seit meiner Pensionierung arbeite ich ab dem Frühjahr in zwei Gärten und komme so auf 6000 qm, wobei mich im Lehrgarten einige ehrenamtliche Helfer unterstützen. Ich freue mich schon jetzt auf die kommende Gartensaison, so wie Sie auch.
    Gesundes neues Jahr
    Gertraud

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Gertraud
      Tak. Det er en fornøjelse at læse om al din haveglæde.
      Kh. Jørn

      Slet
  5. Hei Jørn. Takk for fin artikkel, som setter ord på hvordan en selv føler og tenker. Nå ser vi fram mot lysere tider, og håper på en kort vinter og en tidlig vår.
    Mvh. Lars/Norge

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Eirin og Lars
      Velbekomme. Ja, det er dejligt, at kunne se frem til en ny havesæson. Vinteren her har været meget skånsom - og dagene bliver langsomt længere.
      Kh. Inger og Jørn

      Slet
  6. Så vakkert beskrevet. Som en poet :)
    Lite visste jeg at kjøpet av en liten hytte på Lindøya i Oslo høsten 2011 skulle forandre livet mitt. Fra den dagen jeg rettet fokuset mot den lille hagen, var jeg solgt. En lidenskaplig hageentusiast ble født - og det i en alder på 50 :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Oslolykke
      Tak. Det er en dejlig beretning om din vej til haveglæden.
      Kh.Jørn

      Slet