søndag den 17. april 2016

År efter år.


Haven er jo ikke noget statisk, men er som en levende organisme, der langsomt udvikler sig hen over årene. Arkitekten Steen Eiler Rasmussen siger i sit essay `Haven, det langsomme skuespil`: Evnen til at arbejde med en anden tidsmålestok, end vi gør i det daglige, er nødvendig for den, der vil forstå hvad havekunst er. Det må slås fast, at det er kunst. Den indtager en særstilling blandt andre kunstarter ved at arbejde med et levende materiale, der ændres og udvikler sig gennem lange tidsrum.Det er en stor glæde og personlig tilfredsstillelse at kunne følge sin have gennem flere årtier, og dokumentere dens udvikling gennem en næsten daglig fotografering, der gør, at man kan fornemme kontinuiteten. Når man følger planternes vækst, er det som at se sine børn og børnebørn vokse op. Inden man rigtig ved af det, har de udviklet sig, og er blevet store.Bedet her på terrassen kan vel siges at være en lille have i haven. Med brostenene markerer jeg et lille bed i bedet, og det opstår kun fordi jeg tilfældigvis havde stenene liggende - og der findes ikke anden begrundelse eller forklaring. Så det må vel tilskrives det man kalder 'havens irrationelle elementer'. Netop det irrationelle må der være plads til i en haven - for gennem meget alt det, som ikke har en logisk forklaring, kan poesien opstå.Møblerne her blev sidste forår malet med denne mørkegrønne farve. De står i et lille intimt haverum, der er opstået mellem nogle vægge af klippede Thuja, og skulle ikke markere sig så voldsomt, hvorfor farveholdningen blev 'tone i tone'. En stor askbladet løn danner 'loft', og dens løv filtrerer lyset på en meget behagelig måde. Her søger vi ind på lune sommerdage og aftener, hvor solen brænder for hårdt.

Den lille Acer shirasawanum 'Aureum' står som et lysende væsen med sine gulgrønne blade.

Tirsdag den 19. april 2016 kl 19,00 holder jeg mit foredrag 'Den klippede have' i Frederikshavn Havekreds på adressen Maskinhallen, Skolegade 8, 9900 Frederikshavn.
Alle er velkommen - entre 50/70 kr.
Besøg den klippe, romantiske have Ved Hegnet 7, 8600 Silkeborg.

2 kommentarer:

 1. Man blir alldeles lycklig av att bildvandra i denna underbara trädgård. Hoppas innerligt att jag jak besöka den någon av dessa besöksdagar!

  Ha det riktigt fint!
  /Anja

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anja. Tænk, at gøre et andet menneske lykkelig gennem sine havebilleder, det udløser da en glæde hos mig. Håber at møde dig på besøg i haven til sommer.
   Kh. Jørn

   Slet