torsdag den 6. april 2017

Have og natur.


Haven er ikke rigtig natur - vel snarere kultur. Den ved det bare ikke, for dens forudsætning er ganske som naturens - en hvis mængde lys, de rette temperaturer, væde, næringsstoffer og så videre. Hvor tæt en have bringes mod det naturlige afhænger af dens mennesker, eftersom haven jo er menneskeskabt.


Poul Henningsen brugte for mange år siden vendingen: "Naturen, det billige skidt". Han ville som altid provokere og motivet var klart nok, det handlede om i tide at tage vare på den natur vi skal forvalte og senere efterlade til de kommende generationer.
Flere af de viste billeder har jeg anvendt i forårets foredrag. Jeg har besøgt havekredsene i Mariager, Sakskøbing og Svendborg og det var forfriskende at møde havefolk de forskellige steder og opleve fulde huse, og stor spørgelyst.
Renæssance-mennesket, naturvidenskabsmanden og teologen Niels Steensen med det latiniserede navn Steno, udtalte i 1673 de tre sætninger, som skulle blive hans mest berømte ord: 'Skønt er det vi ser. Skønnere er det vi forstår. Skønnest er det, vi ikke fatter'. Det var stor livsvisdom på den tid og er det vel endnu i dag. I hvert fald taler det til mange menneskers behov for, at der stadig er hjørner af tilværelsen, hvor ikke alt ligger forklaret.


Gennem arbejdet i haven oplever mange mennesker at vende tilbage til noget oprindeligt. Naturen er forbilledet for mange havefolk, hvor der ofte tænkes økologisk. samtidig med at haven styres hen mod en mere naturpræget havestil.
7 kommentarer:

 1. Så beskrivelig vakker stemning i hagenhos dere, jeg elsker den! Litt mørkt, ton-i-ton, ikke for mange prangende farger...helt slik jeg selv vil ha det. Bare nydelig, synes jeg.

  Ha en fin hagehelg. Her vasser vi i snø...

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Janna.Tak skal du have. Ja, en haves stemning er noget væsentligt.
   Også god have-weekend til dig.

   Slet
 2. Smukt som altid. Ha' nu en rigtig dejlig havesæson

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sussi. Tak. Også en dejlig havesæson til dig.

   Slet
 3. Božské!Pozdravuji z Prahy.Michaela

  SvarSlet
 4. Hi nice post written by you. It is amazing and wonderful to visit your site. Thanks a ton for such a nice post.
  GCLUB มือถือ
  goldenslot
  GClub

  SvarSlet