fredag den 3. januar 2020

Den vintergrønne have.

Det milde vintervejr  lokker mig dagligt ud på flere ture rundt ad havens stier, og næsten altid med kameraet som følgesvend.
Her ved indgangen til det nye årti kan man ikke undgå, at der dukker nogle ambivalente følelser frem omkring klimaet i fremtiden. 

I det foregående årti havde vi overvejende milde vintre, og denne vinter er foreløbig ingen undtagelse. For år tilbage kan jeg huske, at jeg misundte franskmændene deres klima - de slap nådigt med milde vintre, hvor de kunne overvintre planter ude, der slet ikke kunne klare den danske vinter - og egentlig er det jo klimaet, som franskmændene var velsignet med, som vi nu tilsyneladende har fået.
Men dybest set er det jo lidt vanskeligt med de blandede følelser, at være ubetinget glad for forandringerne.


Mange af de bundækkende planter klarer vinteren igennem som et grønt tæppe, der sammen med de mange stedsegrønne træer og buske giver en vintergrøn have.


De formklippede planter giver nogle strukturer, så der vinteren igennem er nogle markante punkter, der fanger øjet, når man sidder inde og kigger ud og falder i staver.
Også i vinterhalvåret er der behov for fredfyldte og stemningsfulde kig ind i bedene. Vinterhaven har sin egen tyste poesi, der blandt andet handler om alt det, vi har i vente.


De mange sten vi har slæbt hjem i haven, træder lidt tydeligere frem om vinteren.Stierne fører rundt til mange haverum, der giver arkitektoniske fornemmelser, skabt af plantevækst.
9 kommentarer:

 1. Der er meget smukt at kikke på i den grønne vinterhave. De geometriske former i de klippede buske og hække træder tydeligt frem, stenenes farver bliver tydelige en fugtig vinterdag, når der ikke er konkurrence fra farvestrålende blomster, og den grønne bund binder haven sammen på en smuk og “stilfærdig” måde. Det rr et spændende tema, du har valgt til vinterens foredrag. Mon du kommer til Vestjylland?

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Elna for de smukke ord om vores have. Jeg kan godt lide vendingen 'stilfærdig', for det er vist egentlig noget af det vi har tilstræbt med haven.
   Det nærmeste jeg indtil videre kommer Vestjylland med foredrag er Nykøbing Mors i september.
   Venlig hilsen
   Jørn

   Slet
 2. Indeed, your garden looks like a french one in this soft winter. Here, some cold are past, but not too bad, and we hope for the same weather for the rest of this winter... and no late cold in may like last year. Cause we've lost almost all the fruits :( We are all waiting for the spring comeback, and the flowers to bloom. The crocus are starting already !
  Have a nice and pretty year 2020 in your lovely garden !

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Pantoufle.
   Det glæder mig, at du synes vores vinterhave kan minde om en fransk dito. Jeg kan bedst lide de milde vintre, og venter naturligvis med længsel efter forår, hvor det hele fortsætter ud i en ny havesæson. Også her er der begyndende forårstegn. Jeg ønsker dig et godt nytår.
   Venlig hilsen
   Jørn

   Slet
 3. Det er jo ikke overraskende de klippede stedsegrønne står stærkt her i vinterens midte, men jeg kan godt se du stadig har meget grønt bunddække også. Og det er det samme her. Navnlig bregnerne gør sig godt i det milde vejr.
  Ingen tvivl om vi må til at vænne os til nye klimaforhold, men jeg håber stadig på det kan begrænses. Tror nok det kræver en overordentlig indsats og den er der desværre ikke rigtig udsigt til.
  Men tak for de dejlige billeder fra jeres skønne have. Så mange stemninger...

  Hilsner og ønsker om et godt nytår
  fra Ulla

  SvarSlet
 4. Hej Ulla. Ja, de fremtidige klimaforhold presser sig på. Det bliver svært at bremse op - se blot til udsalgsfeberen, der raser hvert år ved denne tid, hvor folk er på jagt efter unyttige og ligegyldige ting - hvor vækst og forbrug er i højsædet. Der skal en holdningsændring til i lille Danmark. Og når man tænker globalt, ser det nærmest umuligt ud. Ja lidt mismodige nytårstanker - ud over selv at handle, kan vi bare håbe.
  Godt nytår hefra Jørn.

  SvarSlet
 5. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet
 6. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet
 7. This is one of the most beautiful garden I have ever seen. It looks so naturally but even cultivated... I love it

  SvarSlet