tirsdag den 23. november 2010

Havens smukke vinterdragt.


                                     Havens vinterskelet.
Smukt ser det ud, når løvfældende træers stammer står med en stærk grafisk virkning mod sneen. De visne stauder bliver trykket ned og delvis dækket, hvorved der tegner sig et nyt og mere forenklet billede af haven. Det man kan kalde for havens vinterskelet træder nu tydeligt frem, hvor sommerens frodighed er borte og kun de mest markante strukturer kommer til syne.


Elementer, der træder frem i den snedækkede have kan være formklippede, stedsegrønne træer og buske, der klippet som lave hække eller geometriske figurer som kugler, kegler, terninger, eller spiraler kan være med til at tydeliggøre og i mere forenklet form fortælle om havens design og idé. Disse klippede flader og former kan udgøre spændende kontraster til fritvoksende, uklippede partier. Stedsegrønne træer og buske 
kan i vintertiden bidrage med tiltrængte grønne indslag i forskellige nuancer.
Markante vinterplanter, der tåler klipning:

Buksbom, Buxus sempevirens. Fås i mange grønne nuancer, de småbladede er bedst til lave klippede hække.

Enebær, Junuperus - foreksempel J. cummunis "Meyer", J.virginia blyantsene, J. chinensis "Blaauw", J. squamata "Meyeri", J. squanata "Blue Star". 

Lavendel, Lavendula augustifolia. Gråløvet, duftende blade, blomstrer i juli.

Benved, Euonymus fortunie. Fås i grønne og hvid- og gulbrogede sorter.

Cotoneaster, Cotoneaster dammeri. Mange sorter, de fleste stedsegrønne. Får dekorative røde bær.

Kristtorn, Ilexaqufolium. De småbladede sorter kan holdes meget stramt klippede. Fås også med brogede blade.

Taks, Taxus baccata. Bløde nåle, skyder villigt fra stammen.

Thuja, Thuja occidentalis. Kompakt vækst. Fås i forskellige grønne og gule sorter.                                                                                                          
Med sneen opnår mange af havens planter en helt ny skønhedsværdi.Ikke kun planterne trækker i vinterdragt, også havens krukker og andet tilbehør skærmer sig mod kulden under en "ulden" hvid vinterkåbe.

Vinterhaven.
Det synes oplagt at anlægge sin have således, at der er noget smukt at se på året igennem - altså også om vinteren. Egentlig er det vel en del af boligens kvalitet, at have noget smukt derude, som fanger øjet, når man står indendørs i varmen og kigger ud af vinduerne. I det ofte neddæmpede vinterlys kan det være nogle enkle silhuetter af træer og buske, der indgår i havens gråtonebillede.

Stedsegrønne træer og buske burde som sagt være selvskrevet i haven om vinteren, men der bør dog aldrig plantes flere, end der også er plads til løvfældende, så man er i stand til at se forskel på årstiderne.
Det som jeg kalder havens vinterskelet er de virkemidler, der binder haven sammen nu. Det handler om træer og buskes placering i forhold til hinanden - hækkes opdeling af haven i rum, vandrette og lodrette linier i havens elementer, der kan spille op til runde og kantede former, kontraster, der udtrykker forskellige karakterer i planternes formmæssige udtryk. Det er helt utrolige virkninger, der kan opnås gennem formklipning af visse af havens planter. 


Formklipning.

Selve arbejdet med klipningen er en af sommerhalvårets hyggelige aktiviteter, der nemt kan udvikle sig til en passion . Det er afslappende at sidde i sin have om sommeren og være kreativ gennem arbejdet med saksen - ja, det kan føles helt meditativt når man frembringer smukke, enkle geometriske former eller japansk inspirerede, asymmetriske dekorationstræer. Det er jo forlængst erkendt, at det har en beroligende virkning på mennesker med den slags jordnære sysler i haven.
  
Mange af havens træer og buske har i virkeligheden godt af at blive klippet, idet de giver nyvækst og planterne holdes samtidig i ave, så der er plads til dem - også ind i fremtiden. Men det væsentligste er nok, at de formklippede  bibringer haven nogle spændende strukturer, som markerer sig året rundt.Gruppe af klippede cotoneaster.Kegleformede buksbom på rad og række.Haven er nu fyldt med mange detaljer, der tiltrækker sig opmærksomheden. Her kryber buksbomkugler i ly under en himalayaceder.


Haven indbyder i høj grad til ture rundt ad stierne.


Og på turene rundt findes der mange små detaljer.


1 kommentar:

  1. Tack för din snälla kommentar på min blogg! Så fantastiskt fin trädgård du har! Vi verkar gilla ungefär samma saker, det formklippta och kullerstensgångar t ex. Ha det bra! /Katarina

    SvarSlet