onsdag den 11. maj 2011

De daglige havevandringer

Det er blandt andet de små daglige havevandringer, der gør én glad - for ikke ligefrem at sige lykkelig, hvis man tør bruge et så flygtigt og diffust begreb. Og da er det vel især de mange detaljer, der fæstner sig, men selvfølgelig også havens helheder, der virker ind på sindet, i sjælen eller hvor det nu er, det gør godt.


Der kan siges mange dybsindige ting om det med at færdes i haven, men det korte og det lange er for mig at se, at det handler om det lidt fortærskede begreb, livskvalitet. 

Jernurnen bliver egentlig smukkere og smukkere år for år efterhånden som den ruster. Der er blevet plantet lidt om, idet den buksbomkugle, der stod der sidste år, var blevet lidt mærket af vinteren. Nu har den fået en lidt mindre kugle, hvorved der er blevet plads til en brogetbladet vedbend og nogle småbladede porcelænsblomster i bunden.Den opstammede buksbomkugle i en bund af lodden timian, har klaret vinteren fint, idet den blev stillet ind mod husmuren, hvor den var godt beskyttet.Hosta June Fever Lyser op i bedet med sin gulgrønne farve. Det er tredie år vi har den og denne sommer vil den fylde noget mere og markere sig flot.Vilde gule tulipaner og den røde Rhododendron "Scarlet Wonder" blomstrer hvert år samtidig - til stor glæde på de daglige vandringer.Den rosa Rhododendron "Karen" blomstrer hvert år i begyndelsen af maj måned. Den er let at tage stiklinger af, hvorfor den er blevet brugt som gave til venner og bekendte.De kulørte "klatter" kvikker billedet op efter en lang, kold og farveløs vinter. Man kan ligefrem mærke, hvordan de gør godt langt ind i sindet."Burgeren med løg" er ved at antage sit appetitlige sommerudseende. Den er vel noget af det nemmeste man kan have. idet vi har haft den stående de sidste tyve år uden nogen nævneværdig indsats fra vores side.


Den riflede krukke indeholdende en Oxalis adenophylla "Rosea", danner en tilpas neutral baggrund for de sortrøde tulipaner.De tre bløde buksbomkugler giver en dejlig ro og er en god kontrast til de kantede sten. Den gamle trykkede kloakrist stiller op som haveskulptur.

Det er dejligt at komme helt tæt på de udsprungne rhododendronblomster og nyde deres former og farver.                             En opstammet dværggran markerer sig fint langs gangen.En krukke med "pletter i luften" ses her i selskab med hasselurt og storblomstret kodriver, Primula vulgaris


.
                             Bladene på bronzeblad bliver dag for dag større og større.Jeg har en svaghed for de små  opstammede buske, der har en god placering imellem sten i hævede bede.                         Også græsserne har en god placering mellem sten, hvor de giver en dejlig lethed.Hvert år ved denne tid glæder jeg mig over den farvemæssige kontrast mellem bladene på den gulgrønne Acer shirasawanum "Aureum" og den røde Acer palmatum "Bloodgood".Hostabladene spirer op, folder sig ud og fylder så en hel masse, der dækker jorden og giver frodighed.                              Hver dag er nye ting sprunget ud, det er gået hurtigt i dette forår.                                                Husløgene stortrives i den gamle trærod.
                                              Den lille fyr i sit trug skal snart have nevet sine "lys".


,

Krukken er sat i bedet for at bryde mellem de grønne planter. Planten for dens fod er Biskophat, Tellima grandiflora, der vil brede sig og dække godt i sommerens løb.Den græske yngling har fulgt mig gennem mange år. Jeg har tegnet ham, da jeg var elev på malerskolen i Randers i 1950-erne. Om sommeren når vejret er godt får han lov at komme lidt ud, men ser det ud til regn, kommer han straks indendørs, idet han er støbt i gips, der ikke tåler vand.Der er nu så tørt i haven, at vi må til at vande for at tingene kan overleve. Og så er vi i virkeligheden begunstiget med en god lermuld. Jeg tør næsten ikke tænke på de, der har have på sandjord.Den lyse ahorn "Peaches and Cream" giver et dejlig let brus over bedet.Blomster af Rhododendron og Løjtnanshjerte. Vi er ved at tænke på, hvad der mon er i blomst til vores åben have arrangement den  21. og 22. maj.Den gulbladede buksbom "Rotondifolia" er med de nye skud helt lysende i bedet.Akelejefrøstjerne, Thalictrum aquilegifolium bliver også vandet, den er vel noget af det mest potente i staudebedet lige nu. I bunden er kongebregnen ved at rulle sig ud og bliver også kæmpemæssig.Den hvide Rhododendron hedder "Cunningham`s White", kuglen til venstre er en benved, Euonymus fortunei "Emerald Gaiety". Den med de mange duske er et ærtetræ, der er blevet klippet lidt og nu står med gule blomster.Buksbomkugler, kloakrist set fra en anden vinkel. Overstanderen er en ceder, Cedrus Deodare "Golden Hoizon"

10 kommentarer:

 1. Helt fantastiska bilder du visar, din trädgård ser så vacker och mysig ut.
  Tack för att vi får titta in.

  Anna

  SvarSlet
 2. Kunne virkelig tenkt meg å rusla rundt i den spennende og flotte hagen din. :)
  Ønsker deg ei flott uke.
  Catharina

  SvarSlet
 3. Ja Jørn ... Jeg bliver nærmest lykkelig af at kigge på dine billeder her på computeren :-)... Du gav mig lige en idé til at klippe mit ærtetræ i duske istedet for "almindelig" opstamning. Hils fru.Inger.
  Kh Lone

  SvarSlet
 4. Lækkert som altid. En daglig havevandring giver lige det skud vitaminer, som man kan leve lidt længere på! Hernede har vi sandjord... så jeg dansede en jubel-regndans tidligere idag, da der endelig kom lidt vand fra oven. Håber der kommer mere de følgende dage, for vi trænger hårdt til det.

  SvarSlet
 5. Som altid er jeg målløs over alle detaljerne, det er da helt fantastisk! Jeg er vild med burgeren med løg og den skønne riflede krukke. Glæææææder mig til åben have... ;o)

  SvarSlet
 6. ååååååååååååååååååååååh såå vackert!!!!
  Helt fantastiska bilder!

  kram
  Tiina

  SvarSlet
 7. Glæder mig meget til at se jeres have i virkeligheden, og nærstudere mange af de fine deltaljer der er.

  SvarSlet
 8. Vilken rolig hamburgare, en sådan har jag aldrig sett!! Har ni själva delat stenen eller har ni råkat hitta två bitar som passar så bra?

  Vilka vackra lönnar, och att ni har kunnat klippa Caragana på det sättet - kul! Vet du hur lång tid det har tagit att forma Caraganan på det viset?

  Ha en skön weekend!
  Åsa

  SvarSlet
 9. I love your garden. It is gorgeous!
  Best regards

  SvarSlet
 10. Rigtig flotte billeder - utrolig spændende blog:)
  /Hanne Bente

  SvarSlet