torsdag den 21. juli 2011

En have i Randers


Jeg har lyst til at vise jer billeder fra en have, der er beliggende i udkanten af Randers. Den ejes af venner, jeg har haft siden min tidligste ungdom og vi har gennem årene besøgt hinandens haver utallige gange, hvilket har betydet gensidig inspiration, udveksling af haveglæde, planter og ideer gennem de mange år. Jeg vil betegne parret som kunsthåndværkere, idet hun oprindelig er uddannet som guldsmed og han som maler, hvilket har gennemsyret alt hvad de har foretaget sig gennem æstetisk indsigt, iderigdom og kreativitet, faktorer der går igen i den smukke have - for ikke at tale om hjemmet - men det er en hel anden historie.Havens indgang består af en smal sti, der i høj grad indbyder til at gå på opdagelse, hvad gemmer der sig dog bag denne samling af klippede og fritvoksende vækster?Og snart åbner haven sig op i mindre rum, hvor der er luft og udsyn. Bemærk, hvordan man har holder bevoksningen lidt nede, så der er et kig ud til de omliggende marker - det der i havekunsten hedder "lånt landskab" og kan være medvirkende til at udvide fornemmelsen haverum.Saksen anvendes flittigt, man møder mange formklippede buske af buksbom, cotoneaster og myrtegedblad, som er med til at give haven karakter.Det er især hende, der er den haveaktive i hvert fald hvad angår det at klippe og hele den kreative del af havearbejdet, men han stå bi med meget af det mere almindelige havearbejde.Haven er bygget op med fantasi og rummer sjæl og sind, der udmønter sig i mange gode ideer. Således løftes en flad marksten op og bliver til en fin siddeplads.Parret er gode til at finde gamle karakterfulde ting, der glider naturligt ind i havens miljø og skaber den atmosfære, som gør haven til noget særligt.

Også en lille dam er der blevet plads til, hvor vandet med stor effekt spejler lyset. De dejlige storbladede planter understreger havens frodighed.På stierne rundt oplever man en charmerende blanding af stedsegrønne buske, høje og lave blomstrende stauder samt græsser i skøn forening.

Haven rummer mange romantiske detaljer, man som haveentusiast må glædes over, fordi det får det til at klinge derinde, hvor man samler på haveglæde.
Forskellige steder finder man små opstillinger - stillebener, der rummer sin egen overraskende  skønhed.


Der er også styr på urtehaven i højbedene, som rigeligt dækker de to beboernes forbrug af grøntsager.Og sådan kan man fortsætte videre og videre rundt i den cirka 1000 kvm. store have. Jeg har gentagne gange forsøgt at overtale mine venner til at holde åben have, men det er indtil videre ikke lykkedes. Den vil nok vedblive at være en af Danmarks mange "ukendte og hemmelige haver". Derfor dette indlæg.

11 kommentarer:

 1. Sikke en skøn have. Jeg ELSKER alle de stier af marksten :)

  SvarSlet
 2. Det var ihvertfald et hyggeligt kig og en smuk og alsidig have, at »gå« havevandring i.
  Flot og ikke for friseret, som jeg holder meget af.
  Tak for kigget!!
  Med sommerlig hilsen

  SvarSlet
 3. Udfra din billedserie får man helt lyst til selv at gå på opdagelse i den spændende have.

  SvarSlet
 4. Ja, det er da en helt fantastisk og stemningsfuld have. Tak fordi du tog os med på en rundvisning :-)

  SvarSlet
 5. Hvor er der bare super skønt :) Anne Gine

  SvarSlet
 6. Tak for rundturen. Det er en skøn have. Jeg er også vild med markstens-stierne. Bliver lidt inspireret ;-)

  SvarSlet
 7. Så trevligt att få besöka den sköna haven via din kamera!
  Hälsningar
  Katarina

  SvarSlet
 8. Tak for rundturen. Den have er jo meget lig jeres skønne paradis ;-)

  Ha' en dejlig aften.

  SvarSlet
 9. Tak for den dejlige have-tur :-)
  Man kan godt se at I inspirerer hinanden. Det er skønt med sådanne gode have-venner at dele sin store interesse med.

  SvarSlet
 10. Uh oh ih, hvor ER det en skøn haveplet, du der viser frem. Jeg får samme fornemmelse i maven, som da jeg besøgte jeres vidunderlige have. Det ses med al tydelighed, at I har inspireret hinanden! De mange små finurligheder gør en kæmpeforskel og er med til at gøre haven til noget meget personligt.

  Randers, siger du. Tror måske at det vil være et oplagt emne til den næste Tour-de-Blog. Hvornår det så end bliver :-))

  Igen, stor, stor tak til dig og Inger for en skøn haveoplevelse i starten af denne måned. For mig var det en overraskelse og øjenåbner :-)

  SvarSlet
 11. Your friends garden is lovely. I can see how you inspire each other as there are similar elements in design and feeling with your garden.

  SvarSlet